ABD Dışişleri'nden kayyım tepkisi: Endişe verici yaptırımların son halkası


ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Zaman Gazetesi'ne kayyım atanmasını "Türk hükümetinin son zamanlarda kendisine muhalif olan medyaya karşı gerçekleştirdiği endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası" diye sert tepki verdi.

Dışişleri Bakanlığı SözcüJohn Kirby tarafından yapılan açıklamada, "Bu olayı, Türkiye hükümetinin son zamanlarda kendisine muhalif olan medyaya karşı gerçekleştirdiği endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Feza Gazetecilik ile ilgili mahkemenin kayyım atamasına yönelik raporu gördüklerini belirten Kirby, Türk hükümetinin aynı şekilde Koza İpek Medya grubuna da kayyım atayarak kapadığını hatırlattı. Türk hükümetine seslenen Kirby, "Zaman Gazetesinin kayyıma devrildiği haberlerini gördük. Bu, hükümetin yargı eli ile hükümeti eleştiren medyayı hedeflemesinin en son ve rahatsız ciddi gelişmesi olarak görüyoruz. Koza ve İpek medya grubunun kayyım tarafından atanmasından sonra kapatılması sabahında ve farklı gruplara bağlı gazetecilere açılan hakaret davaları ile ışığında, Türkiye'den adil yargıya, hukuk karşısında eşitliğe tam bir saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Gazetenin finans işleri nedeni ile kayyım atanmış olsa da yayın politikasının değişmemesi konusunda uyaran Kibry, "Haber odasında, yazı işlerinde ve yayın politikasında değişim yapmaması gerekir." diye konuştu.

Türk hükümetini evrensel, demokratik değerlere uymaya çağıran Sözcü, "Türk hükümetinden yeniden evrensel demokratik değerlere, Türkiye Anayasası'nda da yer aldığı gibi uymasını istiyoruz." dedi.

Kibry, gazetecilere dile getirdiği endişelerin Ankara'ya da iletildiğini söyledi.

Türk demokrasisi hakkında bir soruya yönelikte Kibry, "Yapılanlar tabi ki sağlıklı demokratik değerlere uygun değil. Anayasa değerlerine de uyuşmadığını düşünüyoruz." şeklinde tepki gösterdi. CİHAN
<< Önceki Haber ABD Dışişleri'nden kayyım tepkisi: Endişe verici yaptırımların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER