ABD, Erdoğan'ı bunun için dinlemiş

Beyaz Saray'ın, Erdoğan'ı, terörle mücadele politikalarının ABD'ninki ile uyuşmaması sebebiyle dinlediği iddia edildi.

ABD, Erdoğan'ı bunun için dinlemiş

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'de (WSJ) geçen hafta yayınlanan ''yabancı liderleri dinleme listesi'' haberini yapan gazete muhabirlerinden Adam Entous, yine WSJ'nin bir online programına katılarak, NATO liderleri arasında neden sadece Türkiye'nin lideri Tayyip Erdoğan'ın 'hedef' olarak seçildiğini açıkladı. 
 
Erdoğan'ın Politikaları ABD ile uyuşmuyor 
Haberdar'dan İlhan Tanır'ın haberine göre, Entous, 2013 yılında ortaya çıkan dinleme skandalından sonra Beyaz Saray 'Situation Room' veya 'Acil Durum Odasında' Obama yönetiminin en tepe yetkilileri tarafından yapılan tartışmalarda, diğer NATO liderlerinin dinleme listesinden çıkarılmasına rağmen Erdoğan'ın Amerikan Ulusal Güvenlik Birimi NSA tarafından dinlenilmesine karar verilmesinin nedeni olarak, Erdoğan'ın ''terörle mücadele politikalarının ABD'nin terörle mücadele politikaları ile uyuşmaması'' olduğunu açıkladı. 
 
Erdoğan hakkında uzayan Beyaz Saray tartışması
Haberi yazan Entous şöyle devam ediyor; ''NATO müttefik liderleri Almanya lideri Merkel ve Fransa lideri Hollande bu 'koruma listesine' konuldu (ve bu liderlerin dinlenilmesi bırakıldı). Ama Erdoğan'a sıra geldiğinde (Beyaz Saray'daki) acil durum odasında Erdoğan'a diğer NATO liderlerine verildiği gibi bir seviyede bir koruma verilip, verilmemesi üzerine uzayan bir tartışma yaşandı.
 
ABD: Erdoğan'ın ne düşündüğünü gözden kaçırmamalıyız 
Entous sözlerine şöyle devam etti: ''Bu tartışma sonucunda gelinen noktada Erdoğan'a dinlemeler karşı böyle bir koruma verilmemesi kararı alındı. NSA'nin Beyaz Saray'ın rızası dahilinde Erdoğan'ın dinlenilmesine karar verildi. Bunun nedeni olarak, Beyaz Saray, Erdoğan'ın politikalarının, özellikle de terörle mücadele politikalarının ABD'nin politikaları ile uyuşmadığı ve Erdoğan'ın ne düşündüğü ve söylediğinin gözden kaçırılmaması gerektiğinde karar kıldı.''
 
Netanyahu da dinlendi 
Erdoğan, NATO içinde dinlenilmeye devam edilen tek lider iken, bir başka müttefik lider İsrail başbakanı Netanyahu'nun da, İran ile ABD arasındaki nükleer anlaşmayı bozmaması için dinlenildiği ortaya çıkarılmıştı.
<< Önceki Haber ABD, Erdoğan'ı bunun için dinlemiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER