ABD hükümeti Rusya yaptırımı konusunda Türkiye'yi bir kez daha uyardı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mart 3 2023
ABD hükümeti, şirketleri Rusya bağlantılı yaptırımlara uyulması konusunda dikkatli olmaya davet etti. Yasaklı ürünlerin Rusya'ya yönlendirilmesinde "aktarma noktası" olarak kullanılan ülkeler arasında Türkiye de sayıldı.
ABD hükümeti, Rusya'ya yönelik yaptırım ve kısıtlamaların aşılması için kullanılan taktikler karşısında dikkatli olma çağrısı yaptı.
ABD Adalet, Ticaret ve Maliye Bakanlıklarının yayımladığı ortak bilgi notunda, yaptırımların delinmesine çalışıldığını gösteren olası ipuçları arasında, paravan şirket kullanımı, takma isimler ve gizlenmiş nakliye bilgileri gibi işaretler olduğu belirtildi.
Bilgi notunda, satışı yasaklı ürünlerin "yasa dışı olarak" Rusya ve Belarus'a yönlendirilmesinde Türkiye, Çin, Ermenistan ve Özbekistan gibi ülkelerin "aktarma noktası" olarak kullanıldığı belirtildi. "Tüm işletmelerin sorumlu şekilde davranıp kontrollere titiz biçimde uymaları gerektiği" ifade edildi.
Bakanlıkların ortak açıklamasında, "aktörler, Rusya bağlantılı yaptırımlar ve ihracat kontrollerinden kaçınmaya çalışmaya devam ediyor" denildi. Bakanlıklar, söz konusu kişilerin bu amaç doğrultusunda üçüncü tarafların aracı olarak kullanılması gibi yöntemlere başvurduğunu belirtti.
ABD ve müttefikleri, Rusya'ya Ukrayna'yı işgalinin ardından çok sayıda yaptırım uygulamaya başladı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınayan Türkiye, Kiev'e silahlı İHA tedarik ederek destek verdi. Ancak Ankara aynı zamanda Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına da karşı çıkıyor. Buna karşın Türk hükümeti, uluslararası yaptırımların Türkiye'de etrafından dolaşılmayacağına dair söz verdi.
Uyarı ziyareti
ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson, geçen ay Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirdiği temaslarda, "Türk işletmeleri ve bankaları, yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarıyla iş yaparak yaptırım riski ve G7 pazarlarına erişimlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilir" uyarısında bulunmuştu.
Nelson, Türk işletmel
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bilal Erdoğan hakkında şaşırtan kulis! Meğer 'eşkal'i benzediği için...2.Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Netenyahu izin vermiyor!3.Gazeteci Baransu’dan Cemal Enginyurt’a sert tepki: “Yalan söylemeye hiç mi utanmadın?”4.50 bin kişiye daha af geliyor: Kimler yararlanacak?5.Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye gitmiş
6.Cezaevindeki Tayfun Kahraman hastaneye kaldırıldı7.Mahkemenin gerekçeli kararı: Saraçhane'de Gazeteciler ve protestocular anayasal haklarını kullandı8.Türkiye'de uygulanan ÖTV Japon otomobil devini zorladı9.Murat Ongun'un X hesabına ulusal güvenlik gerekçesiyle erişim kısıtlaması10.Karabük’te 80 yaşındaki kadın donarak hayatını kaybetti

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Bilal Erdoğan hakkında şaşırtan kulis! Meğer 'eşka...

Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Ne...

Gazeteci Baransu’dan Cemal Enginyurt’a sert tepki:...

50 bin kişiye daha af geliyor: Kimler yararlanacak...

Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye git...


