ABD ile Türkiye arasında 'Menbic' gerginliği
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ağustos 15 2016
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Türkiye'ye ve dünyaya açılan kapısı olarak görülen Suriye'nin kuzeyindeki Menbic kenti, artık Kürt ve Arap birliklerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolünde.

SDG güçleri yaklaşık 70 gün süren bir operasyonun ardından Cuma gecesi kent merkezine girdi. Onları sevinçle karşılayan kadınlar, IŞİD'in giymeyi zorunlu kıldığı siyah çarşafları yaktı.
Fırat Nehri'nin batısındaki kent ve çevresi, çatışmalar sırasında "dünyanın en sıcak noktası" olarak nitelendirilmişti. Menbic, Türkiye sınırından bir, IŞİD'in Suriye'deki kalesi olarak görülen Rakka'dan ise iki saat uzaklıkta.
Kentin IŞİD'den alınmasında ise İncirlik Üssü'nden kalkan koalisyon uçaklarının hava desteği de etkili oldu.
ABD ile görüş ayrılığı
15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen'in iadesi talebiyle gittikçe gerilen ABD-Türkiye ilişkilerinde ağırlık kazanan konulardan birinin de Menbic olacağını tahmin etmek güç değil.
Menbic operasyonu, Türkiye ile ABD arasında görüş ayrılıklarına da yol açmıştı.
Bunun temel nedeni ise Menbic'e operasyon düzenleyecek kara gücünde, Türkiye'nin, PKK'dan farkı olmadığını söylediği Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı Halk Koruma Birlikleri'nin (YPG) de bulunmasıydı.
Ankara özellikle Türkiye'de çözüm sürecinin sona ermesinin ardından, YPG'nin Suriye'de attığı adımlardan ve ABD ile Rusya gibi iki büyük gücün desteğini almasından doğan rahatsızlığını sık sık dile getiriyor.
Türkiye ve ABD'nin Menbic'le ilgili olarak fikir birliğine vardıkları tek konu, IŞİD'den bölgeden uzaklaştırılmasıydı.
ABD yetkilileri ise Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt koridoru oluşmasıyla ilgili hassasiyetini anladığını söylüyorlardı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada ABD'nin, SDG içindeki PYD'lilerin tekrar Fırat Nehri'nin doğusuna geçeceğine yönelik sözü olduğunu vurguladı. Mevlüt Çavuşoğlu, "Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor" dedi.
ABD Savunm
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu2.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları3.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı4.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi5.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








