ABD ile yeni bir yaptırım krizi çıkarmak Erdoğan'ın seçim stratejisi mi?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Mayıs 25 2019
Türkiye ile ABD arasında yeni bir yaptırım krizi ufukta belirdi. ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, 750 milyar dolarlık savunma politika tasarısını açıkladı. Tasarıya göre Ankara'nın Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi satın alma planını sürdürmesi durumunda F-35 programındaki ortaklığı sonlandırılacak.
ABD basınında ABD'nin Türkiye'ye süre verdiği ve bu sürede S-400 alımından vazgeçilmemesi halinde Türkiye'nin yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı yazılıyor.
Amerikan İlerleme Merkezi Türkiye uzmanı Max Hoffman, Türkiye'nin Rus hava savunma sisteminden vazgeçmemesi durumunda ABD'nin çok sert tepki göstereceğine ifade ediyor. Hoffman, uygulanacak yaptırımların Türkiye'nin prestijine, askeri yetkinlik ve caydırıcılığına büyük darbe indireceğini paylaşıyor.
DW Türkçe'den Değer Akal'ın sorularını yanıtlayan Hoffman, "Türkiye'nin S-400'leri alması bir kırmızı çizginin aşılmasıdır. Türk demokrasisinde yaşanan büyük gerilemeyle birlikte artık ortak değerlerin paylaşılıyor olduğunu söylemek zor, geriye bir tek iki ülke arasında güvenlik alanındaki bağ kaldı. Bu bağ da zaten Rusya tehlikesine karşı ittifakın imkan sağladığı bir bağ. Eğer Türkiye Rusya ile derin bir stratejik ilişkiye girmekte kararlıysa, bu ABD açısından kabul edilemez bir durum teşkil edecek, tepkisi sert olacaktır." diyor.
Hoffman'a göre ABD'nin ilk tepkisi ise "Türkiye'nin F-35 programından çıkartılması olacaktır. F-35 projesini belirli ölçüde aksatabilecek bu karar asıl Türkiye'nin askeri yetkinliğine, askeri caydırıcılığına ve prestijine büyük darbe indirir."
Hoffman'a göre "F-35'lerin, Rus radarlara yakın mesafede konuşlandırılmasının hem NATO hem de F-35'lerin yetkinliğine risk oluşturduğu, verilerin bu radarlar üzerinden Rusya'nın eline geçebileceği, bunun da Rusya'nın NATO uçaklarını hedef almasını kolaylaştırabileceği endişesi var. Bu endişeleri gidermek için söz konusu radarların belli bölgelere konuşlandırılmaması gibi konular gündeme getiriliyor. Peki Türkiye sistemi etkin olarak kullanmayacaksa o zaman bunları niye satın alıyor? Ayrıca F-35'ler bir kez Türkiye kontrolüne verildiğinde, ABD ve NATO'nun endişelerin dikkate alınacağının garantisi var mı?
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li gazeteciler birbirine girdi: “Ahmet Hakan’ın sicili bozuk, itibarı yok”2.Japonya'da facia! 50 araç birbirine girdi: Ölü ve yaralılar var3.Ne demek istedi? Bahçeli: ”Erdoğan, günümüzün Süleyman’ıdır”4.Erdoğan Hatay'da brandalarla kapatılan inşaatlar için: ‘Şu binaların güzelliklerine bak…’5.Yenidoğan çetesine tahliye!
6.İşte amca yeğen Cebeciler! Saray danışmanı çıktı7.İstanbul'da otobüs şarampole yuvarlandı: 4 ölü, 7 yaralı8.5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzanan başarı hikayesi Tututanlar'da9.Ünlülere uyuşturucu soruşturmasında flaş gelişme: Veyis Ateş de gözaltına alındı10.Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmesiyle ilgilenmiyor!
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







