ABD İnsan Ticareti Raporu: Türkiye’de kamuda ihraçlar sonrası tecrübe ve uzmanlık eksikliği oluştu

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2020 İnsan Ticareti raporunda Türkiye’de OHAL sürecinde 150 bin kamu çalışanının ihraç edilmesinin ardından, savcılar ve hakimler arasında insan ticareti hakkında tecrübe ve uzmanlık eksikliği oluştuğunu belirtti.

SHABER3.COM

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2020 İnsan Ticareti raporunda 2016 ile 2018 yılları arasındaki OHAL sürecinde 150 bin kamu çalışanının ihraç edilmesinin ardından, savcılar ve hakimler arasında insan ticareti hakkında tecrübe ve uzmanlık eksikliğinin oluştuğunu, bu durumun insan ticareti gibi karmaşık suçların cezalandırılması için gereken beceri ve imkanları kısıtladığı ifade edildi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2020 İnsan Ticareti raporunu açıkladı. 187 ülkede yapılan araştırmalara dayanan raporda Türkiye, insan ticaretiyle mücadelede “önemli ilerlemeler sağlamasına rağmen” asgari çabaları karşılayamadığı için, 2012 yılından bu yana olduğu gibi “ikinci kategoride” yer aldı.

Raporun hazırlanmasında dikkate alınan unsurların başında, ülkelerde yönetimlerin insan ticaretiyle mücadele adına attığı adımlar geliyor.

TÜRKİYE, ASGARİ STANDARTLARI KARŞILAMIYOR
Raporda, Türk hükumetinin bu hususta ciddi çaba gösterdiği ancak insan ticaretinin engellenmesi için asgari standartları karşılayamadığı belirtildi. “Hükumet geçen yılın raporu dönemine göre çabalarını arttırdığını gösterdi, bu nedenle de ikinci kategoride yerini korudu” ifadeleri yer aldı.

Raporda bu çabalara örnek olarak daha fazla kurbanın tespit edilmesi ve kaçakçılığın öznesi olabilecek daha fazla kişiyle mülakat yapılması gösterildi.

DENEYİMSİZLİK VE KAYNAK EKSİKLİĞİ
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de savcıların ve yargıçların deneyimsizliği ve kaynak eksikliğinden dolayı, davaların sık sık düştüğü, kaçakçıların suçsuz bulunduğu ya da kurbanların ve şahitlerin duruşmalara düşük katılımı sonucu delillerin ve ifadelerin yetersiz kalması nedeniyle daha hafif suçlardan az ceza aldıkları belirtildi.

Raporda Türk hükumetinin kurbanları soruşturmalarda işbirliğini sağlayacak yardım programları ve fırsatları dahil birçok konuda uzmanlık gerektiren yardımları sınırlı olarak sağladığı kaydedildi; insan kaçakçılığı çalışmalarında bazı yerel sivil toplum kuruluşlarının dışlanması da eleştirildi.

İHRAÇLARLA TECRÜBE UZMAN EKSİKLİĞİ OLUŞTU
Türk polisinin Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele şubelerinin Türkiye genelinde 22 ilde; jandarmanın da Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Dairesinin 16 bölgede faaliyet göstermeyi sürdürdüğü de raporda not edildi.

Ancak bu şubelerde insan ticareti uzmanı savcıların görevlendirilmemiş olmasına yönelik eleştiri bu yıl da sürdü ve “Özellikle 2016 ile 2018 yılları arasındaki OHAL sürecinde 150 bin kamu çalışanının ihraç edilmesinin ardından, savcılar ve hakimler arasında insan ticareti hakkında tecrübe ve uzmanlık eksikliği, insan ticareti gibi karmaşık suçların cezalandırılması için gereken beceri ve imkanları kısıtladı” ifadeleri kullanıldı.
<< Önceki Haber ABD İnsan Ticareti Raporu: Türkiye’de kamuda ihraçlar... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER