ABD, IŞİD’e para aktarmakla suçluyor

ABD’nin California Eyaleti Kuzey Bölgesi Mahkemesi, Kuveyt-Türk Bankası ve Kuwait Finance House’a IŞİD’e yardım ve yataklık yapmak suçlamasıyla dava açtı. İddiaya göre söz konusu bankalardan açılan hesaplar üzerinden Suriye’deki terör örgütlerine para aktarılmış.

ABD, IŞİD’e para aktarmakla suçluyor

ABD’nin California Eyaleti Kuzey Bölgesi Mahkemesi, IŞİD’e yardım ve yataklık etmek suçlamasıyla Kuwait Finance House (KFH) ve Kuveyt-Türk Bank (KRPB) kurumlarına dava açıldı. Davayı California merkezli Süryanilerin yönetiminde olduğu ‘Saint Francis of Asisi’ adlı, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu açtı. Dilekçede bahse konu finans kuruluşları, ‘sürekli ve bilinçli bir şekilde doğrudan terörist örgüt olarak bilinen, ABD içinde de insanları öldüren, yaralayan, sakatlayan IŞİD’e mali hizmetler sunmak ve mali yardımlar sağlamakla itham ediliyor.

Kuveyt Türk’ün hisse yapısına göre yüzde 18.72’si Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olması, dolaylı olarak Türkiye’yi davalı konumuna sokuyor. Söz konusu iddianamede yer alan iddialara göre ilgili finans kuruluşlarında açılan hesaplar çeşitli derneklerce kullanılarak Suriye’de faaliyet gösteren terör örgütlerine para aktarılmış.

Türkiye daha önce uyarılmıştı

Bu iddiaların bir kısmı 29 Ocak 2016 tarihinde Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu mektupta da yer almıştı. Söz konusu mektupta, Kuveyt Türk’ün yanı sıra üç büyük Türk bankası da benzeri suçlamalara hedef olmuştu.

Daha sonra Amerikan Hazine Bakanlığı’nın resmi bir yazıyla Türkiye’yi benzeri iddialarla üç Türk bankası konusunda uyardığı iddia edilmişti. İddialara göre Ankara açıkça uluslararası terörü destekleyen, Birleşmiş Milletler (BM) listelerinde resmen yasaklı ve radikal örgütlere destek sağladığı öne sürülen bazı isimlerin Türk bankalarında hesap açması, para transferi yapması konusunda uyarılmıştı.

ABD’nin California eyaletinde Kuveyt Türk aleyhinde açılan dava, ABD Hükümeti tarafından açılmadı. Bunun nedeni, ABD Hükümeti’nin Türkiye’yi ve Türk Bankacılık sistemini büyük ölçüde güven bunalımına sokacak böyle bir kararın doğrudan siyasi sorumlusu olarak gözükmek istememesinden kaynaklanıyor.

Hajjaj al-Ajmi, Suriye’ye Türkiye’den mi geçti?

Dava dilekçesinde ismen suçlanan Hajjaj al-Ajmi isimli şahsın sürekli Suriye ve Kuveyt arasında seyahat ederek sadece IŞİD’e değil, El-Kaide’ye bağlı Al-Nusra örgütüne de para taşıdığından bahsedildiğini aktaran Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Tuğçe Varol; “Bu noktada mahkeme Kuveyt Türk ve Kuveyt Finans bankalarının para transferi hareketlerini sorgulayacağı gibi al-Ajmi isimli şahsın hangi yol vasıtasıyla Suriye’ye giriş yaptığını da sorgulayacağını belirtiyor. Varol şöyle devam ediyor: “Al-Ajmi’nin Türkiye’ye ne sıklıkla gelip gittiği ve Suriye’ye Türkiye üzerinden giriş-çıkışının tespit edilmesi önem taşıyacaktır. Diğer yandan yine dilekçe de Al-Ajmi’nin twitter hesabı üzerinden Türkiye’ye kayıtlı İslam Şam Heyeti Derneği için Kuveyt Türk Bankası hesap numaralarını da vererek para istediği de belirtilmektedir. Eğer youtube da İslam Şam Heyeti Derneği’ni tarayacak olursanız karşınıza “islamicsham” adlı kullanıcı hesabına ait videolar çıkmaktadır.”

PTT ve Türkiye  Finans’ın da ismi geçiyor

Dava dilekçesinde linki verilen bir görüntünün sonunda para istendiğini ve hesap olarak da yine Kuveyt Türk Katılım Bankası, İstanbul- Türkiye bilgileri ayrıntıları ile verildiğini söyleyen Dr. Tuğçe Varol, söz konusu dava dilekçesinde, ‘6 Ağustos 2014 tarihinde ABD Hazine Bakanlığı tarafından Suriye ve Irak’ta terörü destekleyenler listesine giren Al-Ajimi’nin, Kuveyt Türk Bankası hesaplarını vererek sosyal medya da para toplamaya ve Al-Nusra’ya göndermeye devam ettiğinin vurgulandığını belirtiyor. Dr. Varol; “Suçlama dilekçesi Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir başka ayrıntıyı da içeriyor. Yine dilekçenin iddiasına göre IŞİD ile bağlantısı olan Muhtaç Mahkumlara ve Ailelerine Yardım Derneği’nin (MUMDER), kendine ait bir web sitesi var fakat web sitesinde hiç bir ayıntılı bilgi yer almazken, derneğin bağış için açtığı Kuveyt Türk, PTT Posta Çeki Hesabı ve Türkiye Finans hesapları bulunuyor. Ayrıca yine web sitesinde derneğin açık adresi ve cep telefonu bilgileri veriliyor.’ diyor.

<< Önceki Haber ABD, IŞİD’e para aktarmakla suçluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER