ABD, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu da dinlemiş


ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu dinlediği ortaya çıktı.

Obama yönetiminin iki yıl önce müttefiklere yönelik söz konusu dinlemelerin sona ereceğini açıklamasına rağmen NSA, ABD'nin en önemli müttefiklerinden biri kabul edilen İsrail'i dinlemeyi sürdürdü.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre dinlemeler ABD Başkanı Barack Obama'nın başkalığının iki döneminde de devam etti.

Dinlemeler sırasında Obama yönetimi, Netanyahu ve destekçilerinin ABD ile İran arasında yürütülen nükleer müzakerelere ilişkin kendi çabalarıyla elde ettikleri bilgileri sızdırdıklarını ve Musevi-Amerikan kuruluşların Kongre üyelerine İran nükleer müzakerelerine karşı çıkmaları konusunda nasıl lobicilik faaliyetleri yaptıklarını da öğrendi. Kongre üyelerinin özel görüşmelerinin de dinlemelere takıldığı iddia edildi.

BEYAZ SARAY YALANLAMADI

Beyaz Saray dinleme iddiaları yalanlamadı. Konuya ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Ned Price, herhangi bir istihbarat eylemi iddiasına yönelik bir yorumda bulunmayacaklarını ifade etti.

ABD'nin İsrail'in güvenliğine dair taahhüdünü vurgulayan Price, "Başkan Obama, ABD için İsrail'in güvenliğinin kutsal olduğuna dair taahhüdünü tekrar tekrar dile getirdi" dedi.

KONGRE'DEN FARKLI TEPKİLER

Dinlemelere başkan adayı olan bazı senatörler tepki gösterirken bazıları ise iddialara temkinli yaklaştı. Cumhuriyetçi Parti'nin güçlü başkan adaylarından Senatör Marco Rubio, Senato İstihbarat Komitesi üyesi olarak söz konusu iddialara dikkatle yaklaştığını dile getirdi.

Söz konusu iddialar konusundaki endişelerin doğal olduğunu kaydeden Rubio, "Başka ülke liderlerinin değil de Ortadoğu'daki en güçlü müttefikimiz İsrail'in hedef alınması konusunda kaygı duymakta haklılar" ifadelerini kullandı.

Bir başka başkan adayı Senatör Rand Paul ise dinlemelere Kongre üyelerinin de takıldığı iddiaları karşısında dehşete kapıldığını dile getirdi. CİHAN
<< Önceki Haber ABD, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu da dinlemiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER