ABD’li şirketler Biden'dan misilleme istedi: Listede Türkiye'de var
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Mayıs 4 2021
Türkiye'nin 1 yılda yaklaşık 1,7 milyar TL tahsil ettiği Dijital Hizmet Vergisi'ne karşı ABD'de aralarında Amazon ve Facebook'un da bulunduğu şirketler harekete geçti. Şirketler, ABD devletinden bu vergiyi uygulayan ülkelere karşı misilleme istedi.
ABD'de aralarında Amazon ve Facebook'un da olduğu en büyük internet tabanlı şirketlerini temsil eden lobi grupları, ülke yönetimini, Türkiye'nin dahil olduğu bazı ülkelerin uyguladığı dijital hizmet vergisinin kaldırılması için müzakerelerde bulunmaya çağırdı.
ABD’li dijital devler, söz konusu ülkelerde verginin kaldırılmaması durumunda durumunda misilleme olarak ABD’den bu ülkelere karşı ek gümrük vergisi (tarife) adımı atmasını istedi.
Türkiye’de 1 Mart 2020’den itibaren uygulamaya giren Dijital Hizmet Vergisi düzenlemesine göre, Türkiye'deki hasılatı 20 milyon TL'den ve dünya genelindeki hasılatı 750 milyon euro veya muadili yabancı para karşılığı TL'den fazla olanlar, yüzde 7,5 oranında dijital hizmet vergisi mükellefi olmuşlardı.
TOPLAM MALİYET 3,1 MİLYAR DOLAR, KARŞI VERGİ GELEBİLİR
Bloomberg’ün haberine göre, Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği (CCIA) avukatı Rachael Stelly, ABD Ticaret Temsilciliği'ne (USTR) dün yaptığı açıklamada, Avusturya, Hindistan, İtalya, İspanya, Türkiye ve İngiltere'nin uyguladığı dijital vergilerin Amerikan şirketlerine maliyetinin 3,1 milyar dolar olduğunu söyledi.
ABD Ticaret Temsilciliği, bu hafta planlanan bir dizi görüşme neticesinde söz konusu ülkelere yönelik, 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301. bölümü uyarınca yıllık 1 milyar dolara ulaşabilecek karşı tarife uygulama kararı alabilir.
Buna göre ABD'ye gelen İtalyan kravatlarından İspanyol ayakkabılarına, Türk halılarından İngiliz güzellik malzemelerine çok sayıda ürün yıllık yüzde 25'e ulaşan bir tarife ile karşı karşıya kalabilir.
OECD ÇÖZÜMÜ ÖNERİSİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), 2015 yılından bu yana, iş yaptıkları pazarda fiziksel varlığı çok az olan veya hiç olmayan şirketlerin nasıl vergilendirileceğine dair küresel bir anlaşmaya aracılık etmeye çalışıyor ve bu hedefe 2021 yılının ortasına kad
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bilal Erdoğan hakkında şaşırtan kulis! Meğer 'eşkal'i benzediği için...2.50 bin kişiye daha af geliyor: Kimler yararlanacak?3.Gazeteci Baransu’dan Cemal Enginyurt’a sert tepki: “Yalan söylemeye hiç mi utanmadın?”4.Eski Yarbay’dan ‘Roboski’ iddiası: 'Soruşturma dosyasından Hulusi Akar’ın ismini ben çıkarttım’5.Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Netenyahu izin vermiyor!
6.Trump'tan İran'a müdahale sinyali7.İhraç edildikten sonra kemoterapi ilaçları ödenmeyen KHK’lı memur vefat etti8.Gazze'nin nefes borusu Refah sınır kapısı açılıyor9.Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye gitmiş10.Mahkemenin gerekçeli kararı: Saraçhane'de Gazeteciler ve protestocular anayasal haklarını kullandı

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







