ABD’nin gözü bu davada

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda irtibat memuru olarak görev yapan Metin Topuz'un tutuklu yargılandığı davada ilk duruşma bugün başladı. Duruşmaya ABD'nin Ankara büyükelçiliği maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier ve İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis de katılıyor.

SHABER3.COM

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi olan ve 2017 yılı ekim ayından beri tutuklu bulunan Metin Topuz'un yargılanmasına bugün İstanbul'da 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Hakkında hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede Topuz "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etmek", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "gizliliği ihlal etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor.

ABD, VİZELERİ ASKIYA ALMIŞTI

Topuz'un 2017'de tutuklanması Türkiye-Amerika ilişkilerinde "vize krizi" yaşanmasına sebep olmuştu. 

ABD, Topuz'un tutuklanmasının ardından Türkiye vatandaşlarına yönelik göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya almış, Ankara da aynı şekilde karşılık vermişti. Kriz, tarafların yaptığı müzakereler sonunda 2017 yılı aralık ayında çözülebilmişti. 

BEYAZ SARAY, YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Geçen sene ABD Başkanı Donald Trump, 14 ay hapiste kalan ve ev hapsi şartı ile tahliye edilen pastör Andrew Brunson’ın tamamen serbest bırakılması için  iki defa tweet atmışt. Beyaz Saray, Brunson davasında olduğu gibi Topuz'un tutukluluğunu da en üst seviyede takip ediyor. 

Topuz'un ilk duruşmasına ABD'nin Ankara büyükelçiliği maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier ve İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis de katılıyor.

METİN TOPUZ: İŞİMİ YAPTIM, SOMUT TEK SUÇ DELİL YOK

Topuz, ilk duruşmada yaptığı savunmada, "Biz Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul görmüş işimizi yapmaya çalışıyoruz, ama karşımızdakiler örgüt üyesi. Biz bunu kontrol edemeyiz, böyle bir gücümüz yok. Görüşme yaptığım bahsedilen 100 kişiyle yasa dışı bir şey konuştuğumuza dair herhangi bir somut delil dosyada yok." ifadelerini kullandı.

Duruşmalar perşembe gününe kadar devam edecek.


<< Önceki Haber ABD’nin gözü bu davada Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER