Ukrayna-Rusya krizinde son durum

Reuters, ABD'nin Rusya'ya karşı harekete geçeceğini duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın "bağımsızlığını tanıdığını" açıkladığı Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımladı. ABD, Rusya'ya karşı daha kapsamlı yaptırımlar üzerinde çalışıldığını bunların da gün içinde açıklanacağını duyurdu.

Rus tankları, Ukrayna topraklarında devriye geziyor

Ukrayna-Rusya krizinde tansiyon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyacaklarını açıklamasının ardından hat safhaya çıktı.Putin ardından, Rus ordusunun Donetsk ve Luhansk’ta barışın sağlanması yönünde kararname imzaladı.Kararnamede “Luhansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Luhansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek” ifadeleri yer aldı ve Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Donetsk ve Luhansk ile diplomatik ilişkiler kuracağı belirtildi.Bu gelişmelerin ardından Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Başkanı Denis Puşilin ve Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Leonid Paseçnik de kararnameler imzaladı. Puşilin ve Paseçnik, Putin’e teşekkür mesajı da gönderdi.

Rusya'dan yapılan açıklamada, DHC ve LHC halk cumhuriyetlerinin devlet sınırlarının korunmasının Moskova ile ortaklaşa yürütüleceği bilgisine yer verildi. Öte yandan LHC, Ukrayna güçlerinin bombardımanı sonucu Donetsk'te bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ZELENSKİY’DEN ULUSA SESLENİŞ

Yaşananlar, Ukrayna ile ABD ve İngiltere başta olmak üzere NATO hattında büyük yankı uyandırdı.Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece geç saatlerde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’nın eylemlerinin ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini söyledi. Zelenskiy, Rusya’nın açıklaması ne olursa olsun Ukrayna’nın uluslararası sınırlarının olduğu gibi kalacağını savundu.Rusya’nın hamlesinin uluslararası müzakereleri yok ettiğini ifade eden Zelenskiy, ülkesinin barış istediğini, siyasi ve diplomatik bir çözümü desteklediğini aktardı.Zelenskiy, uluslararası ortaklarından net ve etkili destek adımları beklediğini de sözlerine ekledi. Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada ise yasa dışı eyleme (ayrılık yanlısı bölgelerin tanınması) karışanlara yaptırımlarla karşılık verileceği uyarısı yapıldı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden "Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü zedelemek için yürüttüğü faaliyetlere karşılık belirli kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve belirli işlerin yasaklanması" başlıklı bir kararname imzaladı.

Söz konusu kararname ile Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Donesk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerine yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD'ye doğrudan ya da dolaylı yollarla ithalat ya da ihracat yapılması yasaklandı.

AB de yaptırımlara hazırlanıyor AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel yaptıkları ortak açıklamada Rusya’yı sert bir biçimde kınayarak, AB’nin buna yaptırımla yanıt vereceği uyarısında bulundu.

Açıklamada ayrıca ,"Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler." ifadeleri kullanıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'ya yönelik yaptırımların gün içinde açıklanacağını duyurdu.

Rusya-Ukrayna krizinde 22 Şubat'ta öne çıkanlar gelişmeler: 09.38: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi AB dışişleri bakanlarının Rusya'nın Donetsk ve Lugansk kararı nedeniyle acil toplanacağını duyurdu

09:20: Ukrayna Savunma Bakanlığı, iki Ukraynalı asker bir gecede bombalanarak öldürüldü, 12 asker de yaralandı.
08.00: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov Twitter hesabından açıklama yaptı. Reznikov, "Kremlin Donetsk ve Luhanks’ı tanımadı. Kremlin Ukrayna’ya karşı saldırganlığını kabul etti. Kendimize güveniyoruz ve sakiniz. Egemenliğimizi savunmaya hazırız ve muktediriz. Dünya buna sessiz kalamaz" dedi.

07.40: Reuters'ın bir ABD'li yetkiliden aktardığı habere göre, ABD ve müttefikleri bugün Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar duyuracak.  

06.09: Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukranya'nın bir "askeri macera"ya yakın olduğunu söyledi ve "Donbas'ta yeni bir katliama izin vermeye niyetimiz yok" dedi.

05.35: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusu konusunda adım atması üzerine daha önce başkent Kiev'den Liyv kentine çektikleri ABD diplomatlarını geçici süreliğine Polonya'ya çektiklerini açıkladı.

03.14: ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer, "Rusya'nın askeri eylemlerde bulunacağına eminiz. Mevcuttaki tüm işaretler diplomatik değil askeri adımları işaret ediyor. Eğer Rusya daha fazla askeri eylemde bulunursa, ne başkanlarla ne de dışişleri bakanlarıyla ABD-Rusya arasında diplomatik görüşmeler yapılabilir" açıklamasında bulundu.


03.00:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Ukrayna'nın uluslararası sınırları, Rusya'nın açıklamalarını dikkate almadan olduğu şekilde kalacaktır" açıklamasını yaptı.

02.50: ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri görüştü.

02.46: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD, İngiltere ve Fransa'nın çağrısıyla bu sabah "Ukrayna" gündemi ile toplanacak.

02.23: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden'ın, Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı iki bölge ile ABD'li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararnameyi imzaladığı" belirtildi.

02.15: Daha önce Kiev'den Lviv'e taşınan ABD Büyükelçiliği, Polonya'ya taşınacak.

01.36: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararının ardından açıklama yaptı. Bakanlık, Rusya'nın kararının kabul edilemez olduğunu vurguladı ve sağduyu çağrısı yaptı.

00.55: Rusya Devlet Başkanı Putin, "Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararını onaylıyorum" dedi. Putin'in açıklamasının ardından rublede sert düşüş yaşanırken, petrol fiyatları ise arttı.

00.54: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, acil bir ulusa sesleniş hazırladığını ve sonrasındaki AB Konseyi Başkanı Michel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.

00.40: Reuters, Putin'in Ukrayna'nın doğusunda barış gücü operasyonu talimatı verdiğini duyurdu. Edinilen bilgiye göre Rus ordusu Donbass'a girdi.

04.00: Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya'nın yasadışı eylemlerine karşı ağır yaptırımlar uygulaması gerektiğini vurguladı.

05.00: Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıması üzerine acil toplandı.

05.20:
ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, BM'de konuşuyor. Greenfield, Putin'in savaş için bahane ortaya koymaya çalıştığını söyledi.  Greenfield, "Rusya eğer saldırıya devam ederse, Hızlı ve çok sert bir yanıt ile karşılaşacak " dedi.

06.00:
BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukrayna'nın çağrısı ile acil toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını aktardı.

<< Önceki Haber Ukrayna-Rusya krizinde son durum Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER