ABD iki savaş gemisini Tayvan’a gönderiyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Ağustos 28 2022
ABD ile Çin arasında bu ayın başında başlayan Tayvan gerilimini tırmandıracak bir hamle Washington yönetiminden geldi.
Bu ayın başında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a gitmesiyle gerilen ABD-Çin ilişkisini daha da kötüleştirecek bir olay yaşandı…
ABD’li yetkililer Reuters’a açıklamada bulundu ve ABD Donanması’na ait iki savaş gemisinin Tayvan Boğazı’ndan ilerlediğini duyurdu. Pelosi’nin Tayvan’a giderek resmi görüşmeler yapması Pekin yönetimini öfkelendirmişti. Son yıllarda ABD ile birlikte İngiltere ve Kanada gibi müttefikleri körfezde rutin devriye gezerken Çin’in tepkisini çekmişti.
Tayvan’ı kendi toprağının bir parçası olarak gören Çin, Pelosi’nin ziyareti sonrasında bölgede askeri tatbikat yapmıştı.
12 SAAT SÜRECEK
ABD’li yetkililerin yaptığı açıklamada ise ABD donanmasına ait Chancellorsville ve Antietam isimli savaş gemilerinin yolda olduğu kaydedildi. Durumun hassasiyeti sebebiyle ismini açıklamayan ABD’li yetkilinin bahsettiği bu devriyenin 8 ile 12 saat sürebildiği kaydedildi.
173 metre uzunluğundaki Chancellorsville’de Tomahawk, Harpoon ve torpidolar başta olmak üzere çok sayıda silah ve mühimmat bulunuyor. Aynı uzunluğa ve teknik özelliklere sahip olan Antietam da iki adet Sikorsky ya da Seahawk helikopter taşıyabiliyor.
Öte yandan yapılan resmi açıklamada ise, “Gemilerin rutin bir tur yaptıkları kaydedilirken, “Savaş gemilerinin Tayvan Boğazı’ndan geçmeleri ABD’nin özgür ve açık bir Hint Pasifik bölgesine bağlılığını gösteriyor. ABD ordusu, uluslararası yasaların izin verdiği her yerde uçar, denizde ilerler ve hareket eder” ifadelerine yer verdi.
Dar Tayvan Boğazı sık sık askeri gerilime sebep oluyor. ABD’nin resmi olarak diplomatik bir bağı olmazken Çin Tayvan’ı güçle kontrol altına alma seçeneğinin masada olduğunu gündemine almıştı. Tayvan hükümeti de Çin hükümetinin bölge üzerinde hiç s
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”2.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'3.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!4.Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle serbest bırakıldı5.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?
6.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!7.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!8.Barış Terkoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı9.Zelenskiy: ABD ile anlaştığımız konular var!10.Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere büyük öfke: Gemiyi ateşe verdiler

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, ...

'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'

Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeye...

Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle ser...

MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinle...


