ABD ve Rusya Ukrayna için biraraya geldi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ocak 10 2022
Üst düzey Amerikalı ve Rus yetkililer, stratejik istikrar konusundaki özel görüşmelere Cenevre'de başladı.
Pazartesi günü başlayan görüşmeler, Avrupa'da bu hafta, Rusya'nın son dönemde Ukrayna sınırındaki askeri varlığını arttırmasından kaynaklanan gerginlikleri gidermeyi amaçlayan diplomatik girişimlerin bir parçası. Ancak görüşmelerden kısa süre içinde ilerleme kaydedilerek çıkılması beklenmiyor.
Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov liderliğindeki Rus heyeti, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman başkanlığındaki Amerikan heyetiyle yüz yüze görüşmek için İsviçre polisinin refakati eşliğinde ABD elçiliğine gitti. Görüşme, Başkan Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Haziran ayında Cenevre'de yaptıkları zirve toplantısında ele aldıkları silah kontrolu ve diğer geniş kapsamlı meselelere eğilmek için başlattığı "Stratejik Güvenlik Diyaloğu" kapsamında yapıldı.
Ryabkov, Pazar akşamı gayriresmi çalışma yemeğinden sonra yaptığı açıklamada, Cenevre'deki görüşmelerin, Çarşamba günü Brüksel'de düzenlenecek NATO-Rusya zirvesinin ve Perşembe günü Viyana'da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısının "zor" olacağı tahmininde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Pazar akşamki yemekte Wendy Sherman'ın "ABD'nin egemenlik, toprak bütünlüğü ve egemen ülkelerin kendi ittifaklarını seçme özgürlüğü gibi uluslararası ilkelere olan bağlılığını vurguladığını" söyledi. Price, bu sözleriyle Ukrayna'ya ve Ukrayna'nın NATO'ya katılma arzusuna gönderme yaptı. Birçok uzman, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının en iyi ihtimalle uzun yıllar alacağı görüşünde.
Price, açıklamasında, Sherman'ın "ABD'nin diplomasi yoluyla gerçek ilerleme sağlanmasını memnunlukla karşılayacağını teyit ettiğini" kaydetti.
Görüşmelerde somut ilerleme sağlanması umudunu gündem dışı tutan ABD, NATO'nun genişlemesinin durdurulması gibi bazı taleplerin, ülkelerin kendi güvenlik anlaşmalarını yapmaları için s
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır, Fas ve Tunus gibi ülkelere gönderilecek2.Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldırı: Durumu kritik!3.'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı yanacak?4.Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...5.MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine gelene kadar düşürülmedi?
6.Dünyanın en pahalı şehirleri açıklandı: İstanbul'un listedeki sırası dikkat çekici7.Zehra Kınık'a ödül gibi ceza8.Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu: Listede kimler var?9.2,5 milyar dolar çöp mü oldu? AKP S-400'ler için 'U' dönüşüne hazırlanıyor10.Bahçeli'den Öcalan mitingi açıkalaması: 'Büyütülecek bir husus değil'

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır...

Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldır...

'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı...

Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...

MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine ...


