ABD'den tarihi itiraf: Biz de bilmiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’deki siyasi geçişin sağlanması için büyük çaba harcadığını ancak bu konuda nasıl bir yol izleneceğinin henüz belli olmadığını dile getirdi.

ABD'den tarihi itiraf: Biz de bilmiyoruz

Günlük basın toplantısında, TürkiyeEsadlı siyasi geçiş’ politikasını kabul etti” iddialarına ilişkin sorulara cevap veren Kirby, “Esad’ın meşruiyetini kaybettiği şeklindeki görüşümüz değişmedi. Suriye’de hükümetin, halkın ihtiyaçlarına cevap verecek ve Beşşar Esad’ı içermeyecek şekilde dönüşmesine ihtiyaç var” dedi. 

"YENİ HÜKÜMET SURİYE HALKININ İHTİYACINI KARŞILAMALI" 

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bu konuda defaatle benzer açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Kirby, “Birinci gün, birinci ay veya herneyse. Önemli olan Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılayacak ve Suriye’yi birleşik, bütün ve çoğulcu yapacak kapsamlı ve katılımcı hükümetin başa geçmesi” şeklinde konuştu. Kirby, bunun nasıl ve hangi usullerle yapılacağı konusunda Kerry’nin büyük çaba sarfettiğini kaydetti. 

Kerry’nin yapacağı seyahatlerin bir nedeninin de bu konuları görüşmek olduğunu anlatan Kirby, “Geçmişte bu geçişin nasıl olacağı üzerinde çalışmak adına çok sayıda görüşmesi oldu. Size bu usullerin henüz belirlenmediğini söyleyebilirim” şeklinde konuştu. Kirby, “Türk yetkililer siyasi geçiş ile ilgili bir taslak plan konusunda anlaştığınızı söylüyor. Bir taslak plan yok mu?” şeklindeki soru üzerine, “Diplomatik görüşmeler konusunda konuşmayacağım. Size söyleyebileceğim şey siyasi geçişin usulleri henüz oluşturulmadı” dedi. Kirby bu konuda daha yapılacak çok şeyin olduğunun altını çizdi. 

KERRY - SİNİRLİOĞLU GÖRÜŞMESİ 

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığı, John Kerry’nin 21-25 Ekim tarihleri arasında Avrupa ve Ortadoğu turuna çıkacağını açıkladı. Kerry’nin ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşme bir Avrupa ülkesinde gerçekleşecek. 

Sözcü Kirby, Kerry’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini, ayrıca Suudi Arabistan, Türkiye ve Ürdün dışişleri bakanları ile bir araya gelmeyi umduğunu belirtti. 

Kerry’nin bölgede yapacağı görüşmelerde Ortadoğu’da yaşanan şiddet olayları ve güvenlik zorlukları, Suriye’de yaşanan kriz, IŞİD ile mücadele ve Ukrayna’daki gelişmelerin ele alınacağını aktaran Kirby, görüşmelerin tarihleri üzerine çalışmalarının sürdüğünü ancak henüz netleşmediğini sözlerine ekledi.

CİHAN
<< Önceki Haber ABD'den tarihi itiraf: Biz de bilmiyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER