AB'den akıllara zarar skandal adım

Uzmanlara göre sığınmacılar için 1 milyar euro öneren AB, yükü yine Türkiye’ye yıkıyor. Prof. Dr. Kalaycıoğlu, “Bu parayla Suriyeli’yi eğiteceğiz, AB de istediği göçmeni alacak” dedi.

AB'den akıllara zarar skandal adım

Suriyeli sığınmacılar konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) kafası karışık. Canları pahasına Türkiye’den Yunanistan’a, oradan da farklı Avrupa ülkelerine gitmek isteyen “büyük göç” karşısında şaşkınlık yaşayan AB, palyatif tedbirler dışında bir strateji geliştiremiyor.

Shengen’i askıya alalım
Bugün'den Perihan Çakıroğlu'nun haberine göre, kısa süre önce Shengen’in askıya alınması gündeme geldi, şimdi de AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın Türkiye’ye önerdiği 1 milyar euroluk yardım desteği tartışılıyor. "Türk arkadaşlarımız da kabul ederse AB programlarından Türkiye’ye 1 milyar euroya kadar destek sağlanabilir” açıklaması yapan Hahn’a henüz hükümet tarafından net bir cevap verilmedi.

6.7 milyar dolar harcandı
Ancak, bugüne kadar 2 milyon sığınmacıya kucak açan, 4 yılda bu mesele için 6,7 milyar dolarlık harcama yapan, farklı kuruluşlardan sadece 475 milyon dolarlık yardım alan Türkiye’ye önerilen 1 milyar euroluk desteğin yetmeyeceğiyle ilgili görüş ağırlık kazanıyor.

Göç sorunları üzerine çalışan Prof. Dr. Sema Kalaycıoğlu, “Hahn’ın sözünü ettiği yardımın, mevcut yapısal fonlardan değil, yeni kurulan Yeni Komşuluk Politikaları Fonu'ndan sağlanması düşünülüyor” derken, AB’nin yaklaşımını şöyle anlattı:

Eğitim karargâhı olamayız
“AB, aslında Türkiye’ye diyor ki, '1 milyar euroyu al, sığınmacı Suriyeliler'in eğitiminde ve sağlık hizmetlerinde kullan. AB olarak biz de sizden gerekli oldukça eğitilmiş ve sağlıklı göçmen alabiliriz.' Yani, yükü bize yıkıyorlar. Türkiye’yi eğitim karargahı gibi görüyorlar.” 

İyi pazarlık yapılmalı
AB ilişkilerinde uzmanlığıyla tanınan Prof. Dr. Haluk Kabalioğlu, yardım konusunun AB ile sıkı bir pazarlık gerektirdiğini belirtti ve “1 milyar euroluk paranın hangi kaynaklardan verileceği iyice incelenmeli" dedi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise şöyle konuştu: “Bu yardım, ‘Sığınmacılar, Avrupa’ya gelmesin, Türkiye olarak siz bakın’ anlamına geliyor. Bazı Avrupa ülkeleri başbakanları da zaten bunu sık sık dile getirmişlerdi. Şimdi yardım parasının adı konuluyor.”
<< Önceki Haber AB'den akıllara zarar skandal adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER