Abdullah Gül’ü fena kızdırdılar

Eski TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak’ın gözaltına alınması, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü fena kızdırdı.

Abdullah Gül’ü fena kızdırdılar

Edinilen bilgiye göre Gül, kendisinin atadığı ve aynı zamanda hemşehrisi olan bir bürokratın ‘anlaşılmaz sebeplerle’ gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi ve anında devreye girdi. Gerekli girişimlerde bulunan Gül, Altunbaşak mahkeme tarafından serbest bırakılana kadar avukatından sürekli bilgi aldı. Abdullah Gül’ün kendisinin yurtdışından getirdiği ve çok değer verdiği Altunbaşak’a ilişkin operasyonu, aynı zamanda kendisine yönelik bir hamle olarak gördüğü öğrenildi.

145 KİŞİYİ İŞE ALDIĞI İDDİASIYLA GÖZALTINA ALINDI

2011 yılında TÜBİTAK Baş-kanlığı’na Gül tarafından atanan Yücel Altunbaşak, 10 Nisan’da görevden ayrılmıştı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon programında Altunbaşak’ın karşılıklı mutabakatla görevinden ayrıldığını iddia etmişti. Fakat Altunbaşak’ın görevden ayrıldıktan hemen sonra gözaltına alınması, Bakanlık’ın kendisine kumpas kurduğu iddiaları dahil değişik yorumları beraberinde getirdi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz hakkında tutuklama kararı verilen soruşturma kapsamında, eski TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak’, ‘görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla gözaltına aldı. Altunbaşak hakkında, Bakan Işık’ın ‘bakanlık onayı olmaksızın TÜBİTAK’a eleman alınmamasına ilişkin’ genelgesine rağmen 145 kişiyi işe aldığı suçlamaları yapılıyor.

BAKAN IŞIK: MUHTEMELEN BİLGİSİNE BAŞVURULDU

Önceki gün gözaltına alınan Altunbaşak, sağlık kontrolünün ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü, ‘adli kontrol’ talebiyle çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Son dönemdeki uygulamaları tartışma konusu olan Ankara Savcısı Serdar Coşkun tarafından yürütülen soruşturmanın Sanayi Bakanlığı’nın suç duyurusu üzerine açıldığı belirtiliyor. Bakan Işık’ın, Altunbaşak’ın gözaltına alınmasıyla ilgili olarak sarf ettiği, “Bu bir rastlantı. TÜBİTAK’ta yürütülen pek çok soruşturma var. Muhtemelen bu soruşturmalarla ilgili bilgisine başvurulma durumu vardır.” şeklindeki sözleri dikkat çekti.

ALTUNBAŞAK YURTDIŞINDAN GÜL'ÜN DAVETİYLE GELMİŞTİ

Altunbaşak, Gül’ün değer verdiği bir isim. Yurtdışından Gül’ün teklifi üzerine Türkiye’ye döndü.
TÜBİTAK başkanı iken aynı zamanda Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’nin Bilim Kurulu başkanlığı görevini yürüttü. Amerika’da Silikon Vadisi’nde üç sene çalıştıktan sonra akademiye geçen Prof. Dr. Altunbaşak, 1999 yılında, Georgia Institute of Technology’de (GATECH) yardımcı doçent olarak işe başladı. 2003-2006 yaz aylarında Sabancı Üniversitesi’nin Network Öğretim Üyesi kadrosunda çalıştı. 2006 yılında Vestel ile çalışmaya başlayan Altunbaşak, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde LCD TV’ler için TÜSİAD Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen “Pixellence” markalı görüntü işleme projesinin başlatılmasına öncülük etti ve bu projeyi geliştiren takıma liderlik yaptı. 2009-2011 yılları arasında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin rektörlük görevini yürüten Altunbaşak, Ağustos 2011’de TÜBİTAK başkanı olarak atandı.

ZAMAN
<< Önceki Haber Abdullah Gül’ü fena kızdırdılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER