Tüketici derneklerinden kritik 'abonelik' uyarısı

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, abonelikleri iptal ettirmek isteyen kullanıcılara çıkarılan zorlukları sorumluluktan kaçmak olarak değerlendirdi. TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Hangi yöntemle abonelik yapıldıysa o yöntemle de iptal edilir.” dedi.

Tüketici derneklerinden kritik 'abonelik' uyarısı

Tivibu, Digiturk, Turkcell TV, Kablo TV ve Teledünya'nın 7 kanalı platformlarından çıkarmasına tepki gösteren kullanıcılar aboneliklerini iptal etmek istiyor. Sansüre tepki gösteren aboneler bu işlemler sırasında farklı sıkıntılarla karşılaşıyor.

Aboneliğin iptali için telefonla Digiturk'u arayan kullanıcılar, “İptal işleminizi yapamam, merkez bizden faks ister.” cevabını alıyor. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, bu talebi sorumluluktan kaçmak olarak değerlendirdi. Küçük, “Tüketicilerin telefonda bu tür taleplerini ‘faks gönderin, iptal garantisi veremem' demek tamamen bu sorumluluktan kaçmaktır. Gerek Digiturk gerekse Türksat bu konuda tüketicileri mağdur ettiler, etmeye de devam ediyorlar. Bu anayasal bir haktır. İletişim özgürlüğünü sağlayamıyorlarsa iptal eden tüketicilere de zorluk çıkarmasınlar.” uyarısında bulundu.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise “Yönetmelikten daha ağır bir yönetmelik yönetimi belirleyemezsin. Hangi yöntemle abonelik yapıldıysa o yöntemle de iptal edilme durumu vardır.” dedi. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Haşmet Atahan da, “Eğer telefonla yapılan bir abonelik işlemi varsa telefonla da iptal ettirilebilir. Yoğun iptal talebi söz konusu olunca yapmaktan kaçınan bir durum söz konusu olabilir. İşlem tüketicinin aleyhine dönmemesi için her şeyi kayıt altına almak yararlı olacak.” ifadelerini kullandı.

Telefon veya elektronik posta ile abone yapılıyorsa aynı şekilde iptal edilebilir
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, firmaların ‘şu an yaptığımız görüşmeler kayıt altındadır' şeklindeki uyarılarıyla yapılan kayıtlı konuşmaların delil niteliğinde olduğunu vurguladı. Tüketicilerin anayasal haklarının çiğnendiğini dile getiren Küçük, platform yetkililerine, “Telefonla çok kolay abone yapılabiliyor. Ancak tüketici aboneliğini iptal ettirmek istediğinde neden ‘telefonla olmaz' diyerek işlemi zorlaştırıyorsunuz?” diye sordu. “Firmalar yasayla elektronik ortamda tüketicilerle ilgili yaptıkları sözleşmeleri ibraz etmeye sorumludurlar.” diyen Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketicilerin telefonda bu tür taleplerini ‘faks gönderin, iptal garantisi veremem' gibi cümleler kurması tamamen tüketicileri zora sokmak, bu sorumluluktan kaçırmaktır. “Tüketiciler özellikle cep telefonu ile arama yapıyorlarsa operatördeki arama kayıtlarından hukuksuzluğu kolaylıkla ispatlayabilirler.”

Abonelik iptalini kayıt altına alın
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise hangi yönetmelikle abone yapıldıysa yine aynı yönetmelikle de abone iptalinin gerçekleştirilebileceğini söyledi. Ağaoğlu, abone iptalleri ile ilgili de şu uyarıda bulundu: “Başkası sizin adınıza arayıp aboneliğinizi iptal ettirebilir. Tüketicilerin en kısa zamanda ya güvenli mobil, elektronik imza ya da e-devlet şifresi gibi güvenilir yöntemler kullanarak iptal talebinde bulunan kendisi olsun.”

Her işlemi kayıt altına almak yararlı olur
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Haşmet Atahan da, telefonla yapılan bir abonelik işleminin telefonla da iptal ettirilebileceğini açıkladı. Atahan, “İnternet üzerinden e-posta ile bir başvuru ve kabul varsa başka bir zorunluluğa uğratılmadan iptal edilmesi gerekir. Yoğun iptal talebi söz konusu olunca yapmaktan kaçınan bir durum söz konusu olabilir.” diye konuştu. Hukuki çekişme sırasında sözleşmeden vazgeçtiği tarihin aboneden istenebileceğini söyleyen Atahan, “Her şeyi kayıt altına almakta yarar var. Sözleşme de abone, aboneliğinden vazgeçtiğinde tüketici aleyhinde maddeler mevcut. Firma bunları devreye koyabilir. İşlem tüketicinin aleyhine dönmemesi için her şeyi kayıt altına almak yararlı olacak.” dedi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Tüketici derneklerinden kritik 'abonelik' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER