Abur cubur yedi, kör ve sağır oldu

İngiltere'de 17 yaşındaki bir genç erkek, yaklaşık son 10 yıldır "abur cubur yemekten" kör ve sağır oldu.

SHABER3.COM

Giderek yaygınlaşan hızlı yemek kültürü ve abur cubur alışkanlığı yetersiz ya da dengesiz beslenmeye sebebiyet veriyor. 

İngiltere'de 17 yaşındaki bir genç erkek, yaklaşık son 10 yıldır "abur cubur yemekten" kör ve sağır oldu.

15 YAŞINDAN İTİBAREN GÖRME VE İŞİTME KAYBI

Doktorlar, iç hastalıklarını derledikleri raporda yer verdikleri vakada, gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığını belirtti.

Gençte, sürekli abur cubur tüketimi sonucu vitamin eksikliği görüldü, bu da gencin beslenmeye dayalı optik nöropati (sinir rahatsızlığı) yaşamasına sebep oldu. Söz konusu rahatsızlık daha ziyade çocukların yetersiz beslendiği gelişmekte olan ülkelerde görülüyor.

KİMSE FARKINDA DEĞİL!

İsmi açıklanmayan gencin tedavisini yapan Bristol Üniversitesi Ulusal Sağlık Hizmetleri'nde görevli Dr. Denize Atan, zayıf beslenme ile görme kaybı arasındaki ilişkiye dair yeterince farkındalık olmadığını söyledi.

"YORGUNLUK" ŞİKÂYETİ İLE BAŞLADI

Genç, 14 yaşındayken önce "yorgunluk" şikâyetiyle doktora göründü. "Yemek seçici" olarak biliniyor, herhangi bir ilaç almıyordu, başka bir rahatsızlığı da yoktu.

Kan testleri gencin B12 vitamin eksikliğinden kansızlık yaşadığını ortaya koydu. 

15 yaşına geldiğinde işitme kaybı başladı, daha sonra da görme kaybı yaşadı. İki yıl boyunca giderek kötüleşen işitme ve görme kabiliyeti 17 yaşına geldiğinde tamamen kayboldu.

HER GÜN YALNIZCA PATATES KIZARTMASI YİYORDU

BBC Türkçe'nin haberine göre, genç hakkındaki raporu yazan Dr. Atan, B vitamini ve bakır eksikliğinin de görme ve işitme kaybına sebep olmuş olabileceğini söyledi. 

Dr. Atan gencin kemiklerindeki zayıflığın da D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı, yeterince balık yağı, peynir ve yumurta tüketmemesiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Dr. Atan gencin beslenme alışkanlığıyla ilgili, "Her gün mahallesindeki balıkçıdan yalnızca patates kızartması yiyor, cips atıştırıyor, beyaz ekmek ve işlenmiş domuz salamı ile sosis atıştırıyordu." dedi.
<< Önceki Haber Abur cubur yedi, kör ve sağır oldu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER