Acilde 5 bin TL ücret aldılar

Kalp krizi geçiren annesi Emine Tutal’ı sevkle Avcılar’da bir özel hastanenin acil servisine götüren Meral Tutal’dan 5 bin TL ücret alındı. Fatura yerine ise Tutal’a, bir kağıt parçası üzerine ‘avans alınmıştır’ yazısı verildi. Tutal, kendisinden acil serviste usulsüz olarak para alınmasını Bakanlığa taşıdı. Şikayet üzerine hastane, söz konusu parayı iade etti.

Acilde 5 bin TL ücret aldılar


Sağlık Bakanlığı’nın ilgili genelgesine göre, hastanelerin acil servislerine gelen ve hayati tehlikesi bulunan hastalardan sigortalı olsun ya da olmasın para alınması yasak. Ancak bazı özel hastaneler, bakanlığın kesinlikle ‘alınamaz’ dediği hastalardan da para talep ederek mağduriyete neden oluyor. Bu duruma son örnek İstanbul’da yaşandı. Meral Tutal isimli vatandaş, kalp krizi geçiren annesi Emine Tutal’ı sevkle Avcılar’daki özel bir hastaneye götürdü. Hastane yönetimi, Tutal’dan 5 bin TL ücret istedi. Usulsüz ücreti ödemek zorunda bırakıldığını söyleyen Tutal, “Para ödemek için hastanenin muhasebesine gittim. Duvarda, ‘Acilden giriş yapan kardiyoloji cerrahisi, yoğun bakım, travmalar ücret alınamaz’ yazıyordu. Acil vakalardan ücret alınmaması gerektiğini söyledim. Ödediğim paranın faturasını istedim. ‘Fatura veremeyiz’ dediler. Orada bulunan tüm hastalar fatura isteyince görevliler, 5 bin TL ödememe rağmen, ‘Çıkış için 2.000 TL nakit ödeme alınmıştır’ şeklinde bir kağıt parçası verdiler.” dedi.

Bakanlığa şikayet ettim
Meral Tutal, ameliyattan sonra bir ay boyunca Sağlık Bakanlığı ALO 184 ve SGK ALO 170 hatlarını arayarak kendisinden haksız bir şekilde alınan paranın iadesi için şikayette bulundu. Bir ayın sonunda ALO 184’ten aran Tutal’a, “Hastaneden paranızı alabilirsiniz” denildi. Tutal, makbuz karşılığı hastaneye ödediği parayı geri aldı.

Çaresizliğimizden faydalanıyorlar
Aynı hastanede mağdur olan sadece Emine Tutal değil. Murat E. de hastanenin acilinden giriş yaptığı halde yapılan hizmet karşılığında 4 bin TL para alınmış. Faturasız bir ödemeye mecbur bırakılan Murat E., “Ücreti haksız yere aldıklarını sonradan öğrendim. Hastanede haksız bir kazanç ile vatandaşların çaresizliğinden faydalanıyorlar. dedi.

Acilden alınan ücretlerin hukuki dayanağı yok
Hasta Hakları Avukatı Şahin Çarşambalı, ‘acil’ hastaların sağlık güvencesi olup olmadığına bakmaksızın gerekli tedavinin yapılmasının yasal zorunluluk olduğunu söyledi. Çarşambalı, “Durumu acil olan hastalardan yapılan işleme dair para alınırsa hastane bunu sisteme koymak zorunda. En lüks hastane bile para alamaz. Belgeyle ispatlanırsa ödedikleri parayı faiziyle alırlar.” dedi.

Kalp cerrahı, ‘bıçak parası’ndan tutuklandı
Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. M.A., İstanbul’da kalp krizi geçiren bir hastasının, “Bizden bıçak parası diye 3 bin lira aldı.” şikâyeti üzerine gözaltına alındı. M.A., ‘irtikap’ suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yeni Hayat
<< Önceki Haber Acilde 5 bin TL ücret aldılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER