Adalet Bakanı Bozdağ: Mahkemeleri ve kararları kutsamayın


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Can Dündar ve Erdem Gül kararı ile Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kendisini Yargıtay ya da ilk derece mahkemelerin yerine koyduğunu ileri sürdü. "Mahkemeleri ve kararları kutsamayın" diyen Bozdağ, "Cumhurbaşkanı herkes gibi görüşlerini açıklama, eleştirilerini yapma hak ve yetkisine sahiptir. Eleştiri hakkı demokratik bir haktır. 'Mahkemeler eleştirilemez, kararlar eleştirilemez' diye bir şey olmaz" diye konuştu.

TBMM'nin Genel Kurulu'nda konuşan Bozdağ, AYM'nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi ile sonuçlanan hak ihlali kararına değindi. Bozdağ, "Anayasa ve yasa hükümlerine göre bireysel başvurularda AYM, idari ve yargısal başvuru yolları tüketilmeden bireysel başvuruları kabul edemez, inceleyemez ve karara bağlayamaz. Yargılamalar sürerken yapılan bireysel başvuruları ön incelemelerde kabul kararı verip usulden reddetmesi tartışmasız bir kuraldır. Kabul kararıyla bireysel başvuruyu esastan ele alan AYM, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususları gözetemez. Yani, kendisini ilk derece mahkeme yerine koyup dosyada ilk derece mahkemenin yapması gereken vazifeyi yapamaz. Kendini, temyiz mahkemesi yerine koyup Yargıtay'ın yapması gereken görevleri yapamaz" şeklinde konuştu.

"GÖZETMESİ GEREKEN HUSUSLARI GÖZETMEDİ"

AYM'nin bu yönde bir tavır sergilemesi durumunda kendisini ilk derece mahkeme ya da yüksek temyiz mahkemesi yerine koyacağını savunan Bozdağ, "Son ihlal kararına baktığımızda kanun yolu tüketilmeden, hatta iddianame okunmadan, yargılama başlamadan bireysel başvuruyu incelemiş ve ihlal kararı vermiş. Başvuruyu karara bağlarken ilk derece mahkemesi gibi hareket etmiş, ilk derece mahkemesinin gözetmesi gereken hususları gözetmiştir" dedi.

BOZDAĞ'DAN AYM'YE: NEREDEN BİLİYORSUN, BİLMİYORSUN

Kürsüdeki konuşmasında AYM'nin hak ihlali kararının elinde olduğunu kaydeden Bozdağ, "Şimdi AYM diyor ki hükmün C kısmında 'Anayasanın 26 ve 28'ince maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerin ihlal edildiğine…' Neye göre karar verdin? Daha mahkeme bu konuda iddianamesini okumamış, savunmayı almamış, delilleri değerlendirmemiş, bir karar vermemiş. Belki mahkeme yargılama yapacak beraat verecek. Nereden biliyorsun? Bilmiyorsun. Belki mahkumiyet verecek" ifadelerini kullandı.

AYM'nin bu hükmünden dolayı usulden değil esastan karar verdiğini ileri süren Bozdağ, "Hepimiz hukukçuyuz. Çok açık. Kaldı ki, bu mahkeme yargılamayı bitirdikten sonra dosya muhtemeldir mahkumiyet kararı çıkarsa yeniden AYM önüne gelecek. AYM, önüne gelmesi muhtemel bir konuda daha işin başında ihsası reyde bulunmuştur" dedi.

"MAHKEMELERİ VE KARARLARI KUTSAMAYIN"

Anayasaya AYM dahil herkesin uyması gerektiğini ifade eden Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'AYM kararına uymuyorum' sözlerine de değinerek, "Cumhurbaşkanı herkes gibi görüşlerini açıklama, eleştirilerini yapma hak ve yetkisine sahiptir. Nasıl CHP, nasıl HDP, nasıl MHP veya AK Parti kendi görüşlerini açıklıyorsa, eleştiri hakkını kullanıyorsa bu ülkenin cumhurbaşkanı da eleştiri hakkını kullanabilir. Eleştiri hakkı demokratik bir haktır. 'Mahkemeler eleştirilemez, kararlar eleştirilemez' diye bir şey olmaz. Mahkemeleri ve kararları kutsamayın. Sayın Cumhurbaşkanı da eleştiri hakkını kullanmıştır" diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Adalet Bakanı Bozdağ: Mahkemeleri ve kararları kutsamayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER