Adana İnşaat Fuarı buruk şekilde açıldı

Adana İnşaat Fuarı buruk şekilde açıldı

Adana'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen İnşaat, Yapıda Yenilikler, IHS ve Kent Fuarı Ankara ve Diyarbakır'da yaşanan terör saldırıları nedeniyle buruk bir atmosferde açıldı.

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş tarafından Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen fuara yaklaşık 150 firma katılıyor. TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü, törendeki konuşmasında, inşaat sektöründe önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Organizasyonun 10 yıldır inşaat sektöründeki dinamiklere ve Adana kent hayatına olumlu katkı sağladığını dile getiren Ersözlü, "Ülkemizin ve bölgemizin en önemli markaları fuarda yer aldı. Geçtiğimiz seneye göre de yüzde 14'lük bir büyüme ile fuara açıyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen yurtiçi ve dışından 40 bine yakın ziyaretçi bekliyoruz. Özellikle İran, Irak, Makedonya, Gürcistan ve Azerbaycan'dan heyetlerimiz var. 40'a yakın şehirden konuyla ilgili girişimciler, yatırımcılar, mimarlar katılımcılarla buluşacaktır." dedi.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise inşaatın başlangıcı ile bitimi arasındaki sürecin 250 dolayında alt sektörü doğrudan ilgilendirdiğini kaydetti. Kıvanç, dolayısıyla oluşturduğu katma değer ve istihdam ile GSMH içinde önemli bir pay aldığını bildirdi. İnşaat sektörünün, bu özelliğiyle ülke ekonomileri için önemli bir kaldıraç görevi üstlendiğini vurgulayan Kıvanç, "Sektörde dönemsel olarak duraklamalar yaşansa da orta ve uzun vadeli büyüme trendi süreklilik göstermekte. Küresel gelişmelere paralel olarak hem firmalarımızda hem de yapı sektöründeki ürünlerde hızlı bir markalaşma süreci yaşanmaktadır. İnşaat sektörü bu özelliğiyle ülke ekonomileri için önemli bir kaldıraç görevi üstlenmektedir. Türk inşaat sektörü bugün sahip olduğu bilgi birikim ile dünyaya ihraç eder noktaya gelmiş ve farklı coğrafyalarda, ülkelerde önemli başarılara imza atmıştır." diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise kentlerin durumunun ortada olduğunu ifade ederek, ülkenin deprem kuşağı içinde tehlike arz eden önemli bir konumda yer aldığını hatırlattı. Kocamaz, şöyle devam etti: "Bu fuarlar, kentleşme ve yapıların güvenliği açısından çok önemli. Kentlerimizdeki imar durumlarını biliyoruz. Geçmişten bu yana maalesef imar planları bugün içinden çıkılmaz noktalara doğru sürüklenmiş. Çözüm olarak da kentsel dönüşüm artık herkesin dilinde. Geçmişte imar planlarını emlakçılar yapardı. Emlakçıların yaptığı o palanlara göre binalar uydurulmaya çalışılırdı. O günler geride kaldı. Ama yeni bir tehlike daha var. Belediyelerin imar planlarıyla ilgili katı tutumunu, imar değişikliklerine yönelik ortaya koyduğu tutumu dolambaçlı yollardan delerek, bilhassa Ankara'dan planları onaylatarak, özellikle de TOKİ kondulara yol açma düşüncesiyle planlar da tekrar tekrar deliniyor."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de kentsel dönüşümün son dönemde ülkede en çok telaffuz edilen bir kavram olduğuna dikkat çekerek, "Adana kentsel dönüşümü sadece binaların yenilenmesi değil, şehrin yenilenmei ve planlanması için bir fırsat olarak düşündük. Yeniden şehrimizi tasarlıyoruz. Yeni kondulara gerek yok. Bugün siyasetin popülist egemen ruhuna kapılarak, şehrin dış noktalarında ucuz arsalar üretip niteliksiz konutlarla insanlarımızı oraya sevk etmenin gereği yok." şeklinde konuştu.

Programa katılan Adana Valisi Mustafa Büyük de millet olarak büyük bir acının yaşandığını hatırlattı. Vali Büyük, şunları söyledi: "Dün Ankara'dan bugün Diyarbakır'dan gelen terör saldırıları dolayısı ile şehitlerimiz var. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize de başsağlığı diliyorum. Terörle mücadelede bu tür saldırılar, hiç bir şekilde milletimizi yıldıramaz. Millet olarak bu kararlılığımız devam etmektedir. Kahraman milletimiz her türlü zorluğu göğüsleyerek, toplumun huzurunu sağlamak için birlik, beraberlik içerisinde mücadelesini sürdürecektir. Temmuz ayından bu yana 26 şehidimiz oldu. Yiğit ve kahraman insanlarımız bu mücadelede en önde canlarını verme noktasında kararlı bir şekilde katkı sağlamaktadırlar."

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise bütün olumsuzluklara rağmen fuarda bir heyecan ve kalabalık gördüğünü belirtti. Konuşmalardan sonra fuarın açılış kurdelası kesilip, standlar ziyaret edildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Adana İnşaat Fuarı buruk şekilde açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER