Adana kebabının 'tescilli ustaları'


Adana'nın ünü dünyaca bilinen kebabının tescillenmesinin üzerinden yaklaşık 11 yıl geçti. Türkiye'de 20'den fazla il, yurt dışındansa 2 ülke 'tescilli kebap' için sertifika aldı. Adana Ticaret Odası ile Lokantacı ve Kebapçı Esnaf Odası bu süre zarfında marifetli ustalar eliyle yassı demir şişe tutturulan, zırhla kıyılmış etin ateşle buluşmasıyla ortaya çıkan tescilli 'Adana kebabı' için ustalık eğitimi verdi. Artık 1'i Hollandalı 226 kişi 'ustalık' eğitimiyle en iyi kebabı nasıl yapacağını biliyor.

Adana kebabının gelecek kuşaklara aslına uygun olarak taşınabilmesini sağlamak için 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne tescili yaptırıldı. Kebapta etin hazırlanmasından şişe saplanmasına, ateşinden sunumuna kadar her şeyi kayıt altında. Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, tescil kararının ardından, Türkiye'nin farklı kentlerinde kebap ustaları yetiştirilmesini arzu ettiklerini söyledi. Bu amaçla Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitimi düzenlediklerini anlatan Menevşe, 7 kez verilen eğitimle Türkiye'nin birçok yerinden 226 kişiye eğitim verdiklerini bildirdi.

Menevşe, bu eğitimlere en fazla Nazilli, Bolu, Düzce ve İstanbul'dan rağbet olduğunu anlatarak bugüne kadar Adana'dan 122, Ankara'dan 7, Aydın'dan 1, Antalya'dan 3, Alanya'dan 2, Amasya'dan 1, Bolu'dan 2, Bursa'dan 1, Balıkesir'den 1, Düzce'den 1, Edirne'den 1, Eskişehir'den 2, Erzurum'dan 2, Hatay'dan 1, İstanbul'dan 24, İzmir'den 6, Kocaeli'nden 2, Mersin'den 2, Nevşehir'den 1, Samsun'dan 1, Sakarya'dan 1, Osmaniye'den 1 ve Zonguldak'tan 1 kişiye ustalık eğitimi verdiklerini kaydetti. Menevşe ustalar arasında Hollandalı birinin de bulunmasının kendilerini mutlu ettiğini vurguladı. Menevşe, 200'ü aşkın firmanın da tescilli Adana kebabı belgesi ve logosu aldığını Avustralya ve Kıbrıs'ta da tescilli kebap yapılan işyerleri olduğunu ifade etti.

Eğitimle tescilli Adana kebabı ustası olan Hollandalı Onne Bart Storteboom, Adanalı eşi sayesinde 'Adana kebabı' ile tanıştığını belirtti. Storteboom, iki gün süren eğitimle kebabın nasıl yapılacağının öğrendiğini dile getirerek, "Adana kebabının nasıl yapıldığını uygulamalı öğrendik. Benim için çok heyecanlıydı. Çanakkale Akçaabat'ta yaşıyoruz. Orada tavuk üretme çiftliğimiz var. Belki ileride bu işi de yapabilirim." dedi. Eğitimi, Adana Kebapçı ve Lokantacılar Odası'ndan ustalar veriyor. CİHAN
<< Önceki Haber Adana kebabının 'tescilli ustaları' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER