Afgan Eğitim Bakan Yardımcısı: Çocuklarım Türk okulunda okuduğu için gururluyum


Afganistan'da faaliyet gösteren Türk kolejlerinin proje olimpiyatları törenlerine katılan iki eğitim bakan yardımcısı, Türk okullarına övgü yağdırdı. Üç çocuğu Türk okullarında okuyan Afganistan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Esedullah Muhakkik, "Çocuklarım benim için gurur kaynağı. Çünkü onları bu okullar yetiştirdi. Bu hareketin fikir mimarı Fethullah Gülen Hocaefendi'ye saygılarımı sunuyorum." dedi. Milli Eğitim Bakanlığı adına okul yetkililerine teşekkür eden diğer bakan yardımcısı Gulam Geylani Humayun ise yetenek keşfi konusunda da Türk okullarının en önde olduğunu vurgulayarak, mezunların Afganistan'a yaptığı büyük katkıya dikkat çekti.

Başkent Kabil'deki Aryana Afgan Türk Lisesi'nde düzenlenen 10. Ulusal Bilim ve Proje Yarışması'na (ANASCO) ilgi yoğun oldu. Fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, matematik ve sosyal bilimler olmak üzere 7 dalda yapılan yarışmaya, Afganistan'da eğitim veren Türk okulları dışında devlet okulları ve özel okullar da katıldı. Yarışmanın açılış töreninde konuşan ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan, ilk etapta 417 projeden 102'sini, başkent Kabil'deki ziyaretçiler ve jürilere sergileyeceklerini belirtti. Erdoğan, "İnşallah hedefimiz ve niyetimiz, gelecek yıllarda bu bilim olimpiyatlarını daha da genişletmek ve bütün Afganistan vilayetlerine yayarak ülke genelindeki öğrencilerin bu programa dikkatini çekmek." dedi ve yarışmaya katılan öğrencilere başarılar diledi.

Proje yarışmasının açılış töreninde konuşan Eğitim Bakan Yardımcısı Gulam Geylani Humayun, programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yetenek keşfi konusunda da Türk okullarının en önde olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı, eğitim camiasındaki hedeflerinden birinin de böyle yarışmaların ülke geneline yayılmasını sağlamaya çalışmak olduğunu kaydetti.

Humayun, Türk okulunun her sene düzenlediği proje yarışmalarının öğrencilerin düşüncelerini ortaya koyması bakımından çok önemli olduğunu vurguladı. Türk okullarındaki öğrencilerin uluslararası bilim olimpiyatlarından Afganistan adına birçok başarı kazandığına dikkat çeken Humayun, Mili Eğitim Bakanlığı adına okul yetkililerine teşekkür etti.

"TÜRK OKULLARI MEZUNLARI AFGANİSTAN'A BÜYÜK KATKI YAPIYOR"

Afganistan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Humayun Cihan Haber Ajansı'na (CİHAN) yaptığı açıklamada, başarı kazanmaya teşvik edilen bu tür programlarla öğrencilerin kendilerini geliştirebildiğini aktardı. Humayun ayrıca, öğrencilerin Türk okullarında edindiği tecrübeleri pratik hayata dökebildiklerini söyledi.

Türk okullarının uluslararası olimpiyatlarda büyük bir tecrübesi olduğunu ve birçok başarı kazandığının altını çizen Humayun, okulların yüzlerce altın, gümüş, bronz madalya aldığınını belirtti. Bakan Yardımcısı Humayun, okulların başarısının aynı zamanda tüm Afgan halkına ait olduğunu ifade etti. "Türk okullarından mezun olan gençlerden ülkenin büyük ölçüde istifade ettiğini" vurgulayan Bakan Yardımcısı Humayun, "öğrencilerin sadece okul derslerindeki eğitim değil, İslami çerçevede de terbiye aldığını" bildirdi. Humayun ayrıca, Türk okullarına yardım eden işadamlarına "Afganistan halkı ve Mili Eğitim Bakanlığı adına şükranlarını" sundu.

Öğrencilerinin birçok projeyle yarışmaya katıldığını dile getiren Afgan okullarından Özel Kardan'ın Müdürü Haydar Vehap, "Birkaç projeyi yakından inceledim. Gerçekten süper. Öğrencilerin yeteneklerinin inkişafı için böyle yarışmaların düzenlenmesi şart." ifadelerini kullandı. Yarışmaya katılan öğrencilerden Seyit Süleyman ise bu tür programların kendilerine birçok faydası olduğunu aktardı. Biyoloji dalından yarışmaya katılan Farangiz Peykan isimli başka bir öğrenci de "Böyle programlar bizim için çok önemli. Biz böylelikle kendimize daha çok güveniyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, 10. Ulusal Bilim ve Proje Yarışması'nda bir gün süren serginin ardından jürilerin değerlendirmesi neticesinde sonuçlar açıklanarak dereceye giren projeler ödüllendirildi. Kabil Aryana Afgan Türk Erkek Lisesi'nde düzenlenen ödül törenine, Hac ve Evkaf Bakan Yardımcısı Mevlevi Abdul Hakim Munip, Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Esedullah Muhakkik, devlet büyükleri ve bürokratların yanı sıra öğrenci velileri de katıldı. Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda iki ülkenin milli marşlarının okunması sonrası yarışma sonuçları açıklandı.

"TÜRK OKULUNDA OKUYAN ÇOCUKLARIM BANA ÖRNEK OLDU"

Ödül töreninde dereceye giren öğrencilere madalya taktıktan sonra bir konuşma yapan Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Esedullah Muhakkik, Türk okullarının ülkede "olağanüstü hizmet verdiğini" ifade etti. Üç çocuğu Türk okullarında okuyan Bakan Yardımcısı Muhakkik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu okullardan iki kızım mezun oldu ve bir oğlum hala okuyor. Ben çocuklarımdan birçok şeyi öğreniyorum. Bu benim için gurur kaynağı. Çünkü onları bu okullar yetiştirdi."

Bakan Yardımcısı Muhakkik daha sonra ise öğrencilere seslenerek şunları söyledi: "Sizler çok şanslısınız. Çünkü böyle bir okulda eğitim görüyorsunuz."

"FETHULLAH GÜLEN HOCAEFENDİ'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

"Hizmet okullarının 160'dan fazla ülkede eğitim faaliyetlerinde bulunduğuna" dikkat çeken Muhakkik, bu okulların "fikir mimarı" diye nitelediği Fethullah Gülen Hocaefendi'ye teşekkür etti. Bakan Yardımcısı Muhakkik şunları kaydetti: "Bu hareketin fikir mimari Fethullah Gülen Hocaefendi'ye saygılarımı sunarak kendisini cani gönülden kutluyorum ve bu işin ucundan tutmaya çalışan gönüllüleri tebrik ediyorum."

Jürilerin değerlendirilmesi neticesinde 6 altın, 14 gümüş, 22 bronz, 23 mansiyon madalya ve hediyeler öğrencilere takdim edildi.

Kabil Afgan Türk okulundan yarışmaya katılarak altın madalya kazanan Seyit Müzemil Seyidi isimli öğrenci, "Altın madalya aldığım için çok mutluyum. Ailem ve öğretmenlerime beni teşvik ettikleri için çok teşekkür ederim." diyerek sevincini paylaşırken, bronz madalya kazanan Visna Azizi, daha önce de katıldığı yurtiçi ve yurtdışı yarışmalarından 3 madalya kazandığını ifade etti. Azizi, öğrencilerin kendi kabiliyetlerini ortaya koyarak madalya almak için gayret göstermesinin, gelecekleri için önemli adımlara vesile olacağını söyledi.

Program, toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Afgan Eğitim Bakan Yardımcısı: Çocuklarım Türk okulunda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER