Afgan veliler tepkili: Bu okulları yasadışı teslim alabilirsiniz ama içeri giremezsiniz

Afganistan'da faaliyet gösteren hizmet hareketine yakın Afgan-Türk okulları Veli komitesi, okulların gasp edilerek Maarif isimli AKP merkezli oluşuma devredilmesine tepki gösterdi.

SHABER3.COM

Başkent Kabil'de basın toplantısı düzenleyen veliler, söz konusu Maarif isimli okul gaspı için Erdoğan'ın kurdurduğu yapıyla varılan anlaşmanın yasadışı olduğunu ve Afgan hükümetinin bu anlaşmayı lağvetmesi gerektiğini aktardı.

AKP hükümetinin Afgan çocukların eğitimine karışmaması gerektiğini aktaran Veli komitesi başkanı Abdulşükür Dadres, şöyle dedi: “Afganistan'ın kültür ve eğitim alanına karışmanın bedeli ağır olacak. Belki sizler bu okulları teslim alırsınız ama buraya kimse giremez. Biz meselelerin kanunlar çerçevesinde çözülmesini istiyoruz. Biz yasadışı hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. Şu saatten itibaren meydana gelecek herhangi negatif sonuçtan, Hem Afgan hükümeti, hem de Türk hükümeti sorumludur. Eğer müzakere etmek istiyorlarsa biz hazırız. Son bir kez daha ilan ediyoruz ki hiç kimse yasadışı yollarla bu okullara giremez”

Bu okulların Afgan halkına ait olduğunu söyleyen Devlet Gazeteleri Başkanı Şamsulhak Aryanfar, bu okulların Afganistan için altın bir nesil yetiştirmekte olduğunu, Afganların milli sermayesi olduğunu ve dolayısıyla siyasete alet edilmemesi gerektiğini söyledi.

Afgan hükümetinin bu yasadışı karardan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen  Bağımsız Seçim Kurulu eski başkanı Fazl Ahmet Manevi ise şöyle konuştu: “Biz evlatlarımızın geleceğine ve eğitimine zarar vermek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Hiçbir yabancı ülkenin evlatlarımızın geleceğiyle oynamalarına müsaade etmeyeceğiz”.

Afgan-Türk okulları 1995'ten bu yana Afganistan'ın 6 vilayetinde Afgan halkına eğitim veriyor ve 8 bin öğrencisi var. Afgan halkı ise bu okulların vermiş olduğu eğitim hizmetinden çok memnun.


<< Önceki Haber Afgan veliler tepkili: Bu okulları yasadışı teslim alabilirsiniz... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER