Afganistan'da, Ferhunde'nin katillerinden 4'ü idama mahkum edildi


Afganistan'ın başkenti Kabil'de Kur'an-ı Kerim yaktığı iftirasıyla 27 yaşındaki Ferhunde'nin linç edilerek vahşice öldürülmesi üzerine yakalanan 49 sanıktan 4'ü idam cezasına çarptırıldı. Sanıklardan 8'i on altışar yıl hapis cezası alırken ve 18'i ise delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

Kabil mahkemesinde düzenlenen duruşmada hakim Safiullah Mücededi , Nevruz Bayramı'ndan bir gün önce başkentin Şah Do Şemşire camii önünde vatandaşlar tarafından linç edilerek öldürülen Ferhunde olayıyla ilgili, 30'u sivil ve 19'u ise polis görevliler olmak üzere toplam 49 kişiden 4'ünü idama mahkum etti. Sanıklardan 8'i on altışar yıl hapis cezasına çarptırılırken, 18 kişiye ise delil yetersizliğinden beraat kararı verildiği ifade edildi. Olayla ilgili üç kişinin ise hala arandığı kaydedildi.

Öte yandan Hakim Mücededi, suçlanan 19 polis aleyhindeki davanın sonucunu Pazar günü açıklayacaklarını duyururken, her iki tarafın da temyiz hakkının bulunduğunu belirtti.

Mahkemede konuşma yapan Ferhunde'nin babası Muhammed Nader, kızının katillerinin bulunması için gösterilen gayretlerden dolayı herkese teşekkür ederek, mahkemenin adil karar vermesini istedi. Ferhunde'nin annesi Hacire ise mahkemeden sadece adalet istediğini dile getirirken, "Ferhunde'nin olayı herkes tarafından biliniyor. Artık Ferhunde, Afganistan'ın kızıdır." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai tarafından Ferhunde cinayetini araştırmak için görevlendiren komisyon üyelerinden Badahşan milletvekili Fevziye Kofi, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, katillerin cezalandırmasından dolayı sevindiğini ifade etti. Beraat alan 18 kişi için kafasında soru işaretleri olduğunu belirten Kofi, bununla ilgili incelemelerde bulunacaklarını aktardı.

Sivil toplum aktivistlerinden Dr. Humayra Kadriri ise mahkemenin verdiği idam ve hapis kararlarının doğru olduğunu; ancak sanıklardan bazılarının serbest bırakılmasına ise karşı çıktığını belirtti.

Başka bir aktivist ise "Bugün Afganistan'dan adalet kokusu geliyor. Artık ülkemizde çok olmasa da az az adalet yerini buluyor. Bugün buna şahit olduk. Bu karar ülkedeki birçok şiddetin önünü alacak." açıklamasında bulundu.

Nevruz Bayramı'ndan bir gün önce Ferhunde isimli genç kız, bir muskacının Kur'an-ı Kerim yaktı iftirasına uğramış ve vatandaşlar tarafından linç edilerek öldürülmüş, üzerinden araba geçirilmiş, daha sonra ise cesedi yakılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Afganistan'da, Ferhunde'nin katillerinden 4'ü idama mahkum... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER