Afganistan'da halk, Gani'nin istifa etmesi için yürüdü


Afganistan'ın başkenti Kabil'de halk, Ahmet Şah Mesut kavşağı önünde bir araya gelerek Kunduz'un Taliban'ın eline geçmesi nedeniyle koalisyon hükümetini protesto etti. Milletvekili ve birçok vatandaşın katıldığı yürüyüşte, 'seçim meydanlarında verdiği sözü tutamadığı için' Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai'nin istifa etmesi istendi.

Mesut kavşağından Başkanlık Sarayı Caddesi'ne kadar yürüyen kalabalık, ülkedeki huzursuzluklardan hükümeti sorumlu tutarak Eşref Gani'nin istifasını istedi. "Taliban katliam yapıyor. Gani, onları himaye ediyor", "Kunduz yetkilileri başta valisi olmak üzere yargılansın", "Kunduz valisi haindir" sloganları atan kalabalık, ülkenin huzura kavuşması için canlarını vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Yürüyüşe katılan milletvekili Abdul Latif Pidram basına verdiği demeçte, koalisyon hükümeti kurulmadan önce ülkenin başına geleceklerini tahmin ettiğini belirterek tüm olan bitenlerden devleti sorumlu tuttu. Pidram, Gani'nin istifa etmesini istedi ve hükümetin değişmesi gerektiği vurguladı.

Protesto yürüşüne katılanlardan Dr. Şükürye Siret Velizade ise hükümeti sert bir şekilde eleştirdi: "Hükümet içinde olup da yabancılara çalışanlara yazıklar olsun. Afganistan'dan maaş alıp ama hizmet etmeyenlere yazıklar olsun. Bari yapamıyorsunuz kenara çekilin."

Kocası savaşta şehit düşen ve 11 çocuğu olan Peri Gül Serveri, Kunduz saldırısından haberleri olmasına rağmen hükümeti harekete geçmemekle suçladı. Kunduz'dan başkente yaklaşık 250 kişi ile geldiklerini belirten Feyzullah Farahmand ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "Gece saat 22.00 sularında arkadaşlar aradı ve Taliban bayrağının Zahil ilçesine dikildiğini söyledi. İlk duyduğumda inanamadım. Sabah 02.00 gibi çatışmalar başladı ve Taliban ilk olarak şehir hastanesi, üniversite, güvenlik noktaları ve saat 03.30'da Balahisar hariç tüm şehri kontrolü altına aldı."

Halkın büyük bir şok yaşadığını aktaran Farahmand, şehrin Taliban'ın kontrolüne geçmesinden sonra evlerin yağmalandığını ve katliamların yapıldığını söyledi. "Bayan doktorlar hastanelerde öldürüldü. Halkın 13 yılık sermayesi elden gitti. Halk evlerine terk etti ve birçok komşu vilayetlerde perişan geziyor." şeklinde yaşanan dramı anlatan Farahmand, hükümet yetkililerine sitem etti: "Olanların hepsinden devlet yetkilileri sorumlu. Halk devletten cevap bekliyor. Yeter artık. Bizler bunu hak ediyoruz. Bunun için mi seçim sandığına gittik."

Ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayeti 4 gün önce Taliban kontrolüne geçmişti. Ancak yabancı ve yerel güçlerin büyük çapta düzenledikleri operasyonlar sonucu vilayet, bu sabah tekrar devletin kontrolüne geçti. CİHAN
<< Önceki Haber Afganistan'da halk, Gani'nin istifa etmesi için yürüdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER