Afganistan Milli Eğitim Bakanı: Türk okulları, dostluğumuzun en güzel örneği


Afganistan'da faaliyet gösteren Afgan-Türk okulları, uluslararası bilim olimpiyatlarında aldıkları madalyalar ile göz dolduruyor. Afgan-Türk okulları öğrencileri bu yılki olimpiyatlarda toplam 154 madalya alarak ülkelerinin gurur kaynağı oldu. Düzenlenen ödül töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Dr. Esedullah Hanif Belhi, ülkedeki Türk okullarının "tarihî Afgan-Türk dostluğunun en güzel örneği" olduğunu söyledi.

Başkent Kabil'deki Afgan-Türk kız okulunda düzenlenen törene Milli Eğitim Bakanı Dr. Esedullah Hanif Belhi, Senato Başkan Yardımcısı Muhammed Alim Ezidyar, Afgan Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan gibi isimlerin yanında bürokratlar, akademisyenler, öğrenci velileri ve öğretmenler katıldı.

Bakan Belhi, törendeki konuşmasında "Bugün çok mutlu bir gün. Türk dostlarımızın desteğiyle Afgan öğrencilerimiz, uluslararası olimpiyatlarında büyük başarı elde etti." dedi. Afgan ve Türk halkın geçmişten bugüne ortak dini-kültürel bağlarla dostluğunu devam ettirdiğine dikkat çeken Bakan Belhi, bunun en güzel örneğinin "Türk okullarının Afgan çocuklarını eğiterek başarıyla taçlandırması" şeklinde açıkladı.

HER ŞEHİRDE DİSİPLİNLİ VE KALİTELİ EĞİTİM VEREN TÜRK OKULLARI VAR

Bakan Belhi Türk okulları hakkındaki övgü dolu sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an hepimiz bu dostluğun şahidiyiz. Sadece bir senede yüzden fazla madalya kazanmışlar. Her bir vilayete gittiğimde oradaki Türk okullarının başarısını görüyorum. Disiplinli ve kaliteli eğitim veriyorlar."

Açılış konuşmasını yapan ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan ise öğrencilerin 2015 yılındaki çeşitli uluslararası bilim olimpiyatlarından 154 madalya aldıklarını ifade ederken, büyük başarıya imza attıklarını kaydetti.

8 BİN ÖĞRENCİSİ OLAN TÜRK OKULLARINDA 10 ÖĞRENCİYE BİR ÖĞRETMEN DÜŞÜYOR

Tüm öğrencileri, anne-babaları ve öğretmenleri tebrik eden Erdoğan şöyle devam etti: "Bugün Afgan Türk okulları, sayın Afganistan Cumhurbaşkanı, meclis üyeleri, özelikle Milli Eğitim Bakanı, Afgan ve Türk işadamlarının destekleriyle ülkenin Kabil, Mezar-ı Şerif, Şibirgan, Herat, Kandahar, Celalabad vilayetlerinde yaklaşık 8 bin öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam ettirmekte. Bu okullarda 185 Türk öğretmen ve 653 Afgan öğretmen hizmet vermekte. Türk okulları faaliyete başlamasından bu yana 4 bin 575 mezun verdi. 2014 yılında 598 öğrenci bu okullardan mezun oldu."

Bu yıl okullardan mezun olanların üniversiteye giriş sınavındaki başarı oranının yüzde 98 olduğuna dikkat çeken Numan Erdoğan, çalışmalarının Türk-Afgan halkının binlerce sene önce kurduğu tarihi bağların geliştirilmesini sağlamak için devam edeceğini kaydetti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN ATCE'YE TAKDİR BELGESİ

Öte yandan, programa katılan üst düzey bürokratlar, başarılı öğrencileri madalya ve değişik hediyelerle ödüllendirdi. Bakan Belhi ise altın madalya kazanan öğrencilere ödüllerini verdikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Takdir Belgesi'ni ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan'a takdim etti.

Cihan Haber Ajansı'na Türk Okulları hakkındaki görüşlerini aktaran Bakan Belhi, "Afganistan'da faaliyet gösteren Türk okulları, eğitim camiası için iyi bir adımdır. Bugün bunların sonucunu alıyoruz. Değişik ülkelerde düzenlenen uluslararası olimpiyatlardan yüzden fazla altın, gömüş, bronz madalya ülkelerine getirmiş. Bu da Afgan-Türk okullarının üstün hizmet sunmasının bir simgesidir." dedi.

SENATO BAŞKAN YARDIMCISI: BU ÖĞRENCİLER HEP BİRİNCİ!

Afganistan Senato Başkanı Yardımcısı Muhammed Alim Ezidyar da Türk okullarında verilen eğitimi övdü. Ezidyar, "Öğrencilere öğretilen terbiyeyle ülkede bir istisna" diye nitelediği Türk okulları hakkında şunları söyledi: "Elhamdülillah Türk okulları, Afganistan eğitimine büyük katkı sağlıyor. Buradaki öğrencilere okul derslerinin yanında Müslüman toplumunun bilmesi gereken ahlak dersleri de veriliyor. Buradaki öğrenciler, hep birinci sırada. Üniversite giriş sınavlarında hep zirvedeler. Biz savaşlar içinde kalmış bir ülkeyiz. Kaliteli eğitime ihtiyacımız var. Türk halkından isteğimiz bizim yanımızda olması."

AFGAN KIZININ OLİMPİYATTA İŞİ NE!

Uluslararası olimpiyatlarda başarılı olan Afgan öğrenciler de yaşadıkları duyguları anlattı. "Olimpiyata Afganistan'dan bir kız olarak katıldığımda oradakiler şaşırıyordu." diyen ve ülkesine altın madalya ile dönen Kabil Afgan Türk Kız Lisesi öğrencisi Meryem, kendisini yetiştiren öğretmenlerine ve teşvik eden ailesine teşekkür etti.

Suha isimli bir başka öğrenci de Türk okulunda okuduğu için kendisini çok şanslı hissettiğini belirterek "Bir Afgan kızı olarak uluslararası bir yarışmaya katılmak benim için gurur kaynağıydı. Çok mutluyum." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Afganistan Milli Eğitim Bakanı: Türk okulları, dostluğumuzun... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER