Afrika turunun asıl nedeni bu mu?

Reuters, "Erdoğan’ın sadece ikili ticareti artırmak için gitmediğini, Türk okullarını kapattırmanın peşinde olduğunu" yazdı.

Nijerya Türk Okulu öğrencilerinden 'Türkiyem canım benim' şarkısı

Hizmet Hareketi’ne yönelik başlattığı cadı avı kapsamında, gittiği ülkelerde Türk bayrağını dalgalandıran Türk okullarını kapattırmak üzere lobi yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kara propaganda için bu kez Doğu Afrika’da. Erdoğan, ziyaretinin ilk durağı Uganda’da dün Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile görüştü. Dört günlük turun ikinci ayağı ise Kenya olacak. Ziyaretlerin görünen ana hedefi bu ülkelerle ticari ilişkileri geliştirmek. Ancak Uganda ve Kenya ziyaretleri öncesi bir analiz yayınlayan Reuters haber ajansı, Erdoğan’ın sadece ikili ticareti artırmak için bu ülkelere gitmediğini, “Türkiye’nin Afrika’daki yumuşacak gücü” olarak görülen Türk okullarını kapattırmanın peşinde olduğunu yazdı.



‘ERDOĞAN’IN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ’

Analizde, “Yetkililer, Erdoğan’ın ziyareti sırasında özellikle Afrika ülkelerinde aktif olarak faaliyetlerini sürdüren Gülen cemaatinin okullarının kapatılmasını ve Ankara’nın bu grubun faaliyetlerden duyduğu rahatsızlığı gündeme getireceğini belirtiyor.” ifadelerine yer verildi. Ajans, Erdoğan’ın bir dönem Türk kültürünün etkisinin yayılması ve yabancı ülkelerle ticari ilişkilerin artırılmasında yardım istediği Hizmet Hareketi’ni terör örgütü olarak ilan ettiğini, bu hareketin ‘kökünü kazımayı’ içerde ve dışarda bir numaralı önceliği yaptığını belirtti.

Reuters’a konuşan üst düzey Türk yetkililer “Bu iki ülkede, Gülen cemaatinin Türkiye’de yaptıkları, oluşturdukları paralel devlet yapısı, kamuda nasıl örgütlendikleri, başka ülkelerde neler yaptıkları, söz konusu ülkelere ne tür zarar verdikleri anlatılacak. Çünkü bu cemaat, Türkiye’nin ismini ve gücünü kullanarak gittiği ülkelerde çok hızlı şekilde örgütleniyor, onlara imkânlar sağlanıyor. Bu ziyaretlerle Türkiye’nin onları desteklemediği gibi, Türkiye’ye zarar veren bir terör örgütü olduğu net şekilde anlatılacak.” dedi. 

İsmi verilmeyen diğer bir Türk yetkili de, ‘Gülen meselesinin’ Türkiye ile bazı Afrika ülkeleri arasında ‘sorun’ olduğunu, diplomatik krize yol açtığını ifade etti. Buna rağmen Hizmet okullarının kapatılması için çalışmaya devam edeceklerini söyleyen yetkili, “Gülen cemaati okullarının kapatılmasını, yerine Türkiye tarafından yeni okulların ve eğitim merkezlerinin açılmasını öneriyoruz. Cemaatin varlığının o ülke ve yönetimi için tehdit olduğunu örnekleriyle ortaya koyuyoruz. Bu gezi de öyle olacak.” dedi.

<< Önceki Haber Afrika turunun asıl nedeni bu mu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER