Afrika'yı fotoğraflayan Çetinkaya: Malililer Türk insanı gibi


Fotoğraf makinesi ile 2008 yılında tanıştıktan sonra dünya turuna çıkan Bursalı maceracı genç fotoğrafsever Onur Çetinkaya, Afrika tecrübelerini Cihan Haber Ajansı'na anlattı. Son seyahatini Batı Afrika ülkesi Mali'ye düzenleyen Çetinkaya, Malililerin Türk insanı gibi çok cana yakın olduklarını söyledi.

Avrupa'da birçok ülke ile beraber Asya'da Hidistan, Nepal, Tayland, Kamboçya, Vietnam, Afrika'da Fas, Kenya, Tanzanya ve Uganda gibi dünyanın birçok yerini gezen maceracı son seyahatinin Mali'ye kısmet olduğunu söyledi.

Bulduğu her fırsatta fotoğraf makinasını alıp farklı yerleri keşfetmeye hazır olduğunu söyleyen fotoğrafsever, "Afrikalı insanlar genellikle bizler tarafından biraz soğuk olarak bilinir. Hani ten farkından kaynaklanan bir çekingenlik vardı başta ama tahmin etmediğim derecede yakın buldum kendilerini. Yolda yürürken herkes selam veriyordu. Herkes merhaba diyordu. Hele Müslüman olduğumu öğrenenler, gelip sarılanlar, fotoğraf çektiren insanlarla çok karşılaştım. Kesinlikle bizim Türk insanı gibi çok cana yakın insanlar." ifadesini kullandı.

DÜNYACA ÜNLÜ DOGON BÖLGESİNDE BİR TÜRK FOTOĞRAFÇI

Afrika kıtasının en büyük ikinci akarsuyu Nijer nehrinde ilkel teknelerle yolculuk yapan ve bölgeyi gezdiğini belirten maceracı fotoğrafçı, neden Mali'yi de gezmek istediğini şöyle açıkladı.

"Afrika'da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kendine has mimarisi, özellikleri, kültürü olan bir ülke. Bunların başında Djenne'deki toprak camii UNESCO koruması altında olan bir yapıdır. Aynı zamanda Timbuktu, bu mimarinin küçük örneklerini ülkenin hemen hemen her yerinde görebiliyorsunuz. Topraktan yapılan bu camiler bu ülkeye has bir özellik, bununla birlikte Dogon bölgesinde yaşayan insanlar, çok farklı bir kültüre sahipler. Bunların geçmişleri çok uzun bir zamana dayanıyor. Buradaki mimari de çok farklı. Pigmeler zamanında burada yaşamışlar ve çok güzel, cana yakın insanlar." şeklinde cevap verdi.

MALİLİLER OTEL SALDIRISINDAN DOLAYI HUZURSUZ

Onur Çetinkaya Mali'ye 20 Kasım'da başkent Bamako'da lüks bir otele düzenlenen saldırıdan önce gelmiş. Saldırı gerçekleştiğinde ülkenin kuzeyinde bulunan Bursalı maceracı, "Otel saldırısı esnasında ben Bamako şehrine yaklaşık 800 kilometre uzaklıktaydım. Oradaki halkla olayı paylaştığımızda çok üzüldüklerini gördüm. Aynı sıkıntıdan biz de mustaribiz. Memleketimizde zaman zaman bu tür terör olayları oluyor. Mali halkı bu olaylara tamamıyla karşı. Hem insani açıdan hem de Müslüman bir toplum ve özellikle ülkelerini ziyaret edecek turistlere karşı anti sempatik bir durum oluşturuyor. Çok çılgına döndüler. Kabul etmiyorlar. Kesinlikle İslama yakıştıramıyorlar bunu. Olmaması gerektiğini düşünüyorlar. Bu sebepten dolayı çok huzursuzlardı." ifadeleriyle Malililerin saldırıdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Mali'de turistlerin camilere rahatlıkla girip gezebildiğini belirten Çetinkaya, "Özellikle Müslüman ülkelerinde gayri Müslümler camilere kabul edilmiyorlar. Burası da bir Müslüman ülkesi; fakat başka turistlerin de camilerde çok rahat gezdiklerini, çok rahat fotoğraf çektiklerini gördüm. Bu enteresan bir yaklaşım, Malililerin, gayri Müslümlere yaklaşımının çok güzel olduğunun bir göstergesi." ifadesini kullandı.

Genç gezgin, ziyaretleri ile alakalı fotoğraf ve düşüncelerini internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından takipçileri ile paylaşıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Afrika'yı fotoğraflayan Çetinkaya: Malililer Türk insanı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER