Ağrı kesici yan etki yapıyor diye ilacı kesmek doğru değil


Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, "Doktorun verdiği bir tedavide ağrı kesici yan etki yapıyor diye ilacı kesmek doğru bir yaklaşım değil. Çünkü ağrı kesiciler, tedavide faydalı ilaçlardır. Böyle bir yaklaşımın yerine, doktor kontrolünde doz azaltılabilir, alternatif ilaçlara başvurulabilir." dedi.

Prof. Dr. Melih Özel, yaptığı açıklamada, tıp dünyasının hemen her branşında yaygın biçimde kullanılan ağrı kesicilerin sadece ağrıları dindirici özelliğe sahip olmadığını, inflamasyonu ve iltihabı da kesen ağrı kesicilerin dolayısıyla ödemi ve iltihabı gidermek, şişlikleri azaltmak, eklem hareketlerini rahatlatmak gibi nedenler için de çok yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Prof. Dr. Melih Özel, şunları kaydetti: "Ağrı kesicilerin en çok bilinen yan etkileri sindirim sistemi üzerine olanlardır. Bunlar, sindirim sisteminin mukozasında çeşitli mekanizmalarla birtakım hasarlar yaratabiliyor. Bu da hastalarda kanama, ülser gelişimi, altta yatan başka sindirim sistemi hastalıkları varsa onların alevlenmesi gibi yan etkilere sebep olabiliyor. Ancak mutlaka sindirim sisteminde ülser veya yara yapacak diye bir şey söz konusu değil. Bulantı, kusma, ishal, kabızlık, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, cilt döküntüleri gibi basit yan etkileri de olabiliyor. Ağrı kesici ilaçlar, birtakım kan pıhtılaşmalarına da engel olabilmekte. Dolayısıyla kanama, pıhtılaşma faktörlerini bozarak da yan etki gösterebilirler."

En önemli yan etkilerin hastanın kendi koşullarında ilaç kullanmasıyla ortaya çıktığını, bu sebeple de ağrı kesicilerin doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiğini anlatan Prof. Özel, "Ağrı kesici ilaçların kullanımında kimi hasta çok hassas olduğundan çok hızlı reaksiyon gösterirken kimisinde ise yan etkiler uzun süre kullanımda ortaya çıkabilir. Genellikle yüksek dozda ve kronik kullanımda yan etkiler daha çok görülüyor. Bu sebeple mümkün olan en düşük dozu kullanmakta fayda var. Hasta, ilacı doktor tavsiyesi ile alsa da; doktora, ilaçla ilgili yan etkileri, kendisinde gözlediklerini, sindirim sistemi veya vücudundaki değişiklikleri, varsa diğer hastalıklarını mutlaka anlatmalıdır." açıklamasında bulundu.

Ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımının en çok kadınlarda görüldüğünü belirten Prof. Özel, şunları söyledi: "Ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımı en çok adet döneminde yaşadıkları ağrılar nedeniyle kadınlarda görülüyor. Adet sancıları nedeniyle günde bir tane alınması gereken ağrı kesici, doktora danışmadan birden fazla alınabiliyor. Bu durum ise birdenbire yan etkilerin artmasına neden olabiliyor."

Ağrı kesici ilaçları doğru bir şekilde kullanmanın gereksiz yan etkileri engellediğini ancak yine de bazı yan etkilerinin olabileceğinin altını çizen Prof. Özel, son olarak şunları söyledi: "Her ilacın mutlaka yan etkileri vardır. Burada amaç hastalığı tedavi ederken, mümkün olduğunca yan etkileri ortadan kaldırmak veya azaltmaktır. Ağrı kesici yan etki yapıyor diye ilacı kesmek de doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü ağrı kesiciler, hastalığın tedavisinde oldukça faydalı ilaçlardır. Bunun yerine doktor kontrolünde doz azaltılabilir, alternatif ilaçlara başvurulabilir. Kısacası doktor; eğer beklenilen fayda, beklenilen yan etkilerden daha fazlaysa, o yan etkileri görmezden gelerek, hastanın durumuna göre azaltmaya ya da yok etmeye yönelik çözümler bulabilir." CİHAN
<< Önceki Haber Ağrı kesici yan etki yapıyor diye ilacı kesmek doğru değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER