Ağrı tedavisinde bebekler ilham oldu


Kas ve iskelet sisteminde yaşanan ağrılı hastalıkların tedavisi için geliştirilen DNS yönetimi Türkiye'ye geldi.

Bebeklerin kas ve iskelet hareketlerini esas alan bu tedavi yöntemini hastalarına uygulayacak ilk doktor ekibi Ankara'da eğitim almaya başladı. Prag'daki Charles Üniversitesi Motol Üniversite Hastanesi Rehabilitasyon bölümünde geliştirilen ve dünyaya yayılan yöntem DNS (Dinamik Nöromasküler Stabilizasyon) adını taşıyor.
İlk kez bu yıl Türk doktorlar tarafından uygulanacak yöntemin, ağrı tedavisi alanında birçok tedavi tekniğinin yetersiz kaldığı alanlarda başarı sağladığı belirtiliyor. Yöntem, sağlığın ve zindeliğin bebeklerin otomatik olarak gerçekleştirdiği hareketlerde saklı olduğunun bilimsel kanıtı olarak görülüyor.

BEBEK HAREKETLERİ İLE TEDAVİ EDİLİYOR

Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu, DNS yönteminin beyindeki hareket kontrol merkezlerini uyararak, vücudun zaman içinde unuttuğu doğuştan gelen hareket kalıplarını aktive ettiğini anlattı. Böylece kas sisteminin yapısal uyumunun geri kazanılmasına yardımcı olunduğunu söyleyen Yazıcıoğlu, baş ağrısı, migren, boyun ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, omuz problemleri, İnme, multipl skleroz, parkinson hastalığı, serebral palsi gibi hastalıkların tedavisinde bu yöntemin kullanıldığını vurguladı.

Tedavi yöntemini bel ağrısında da çok rahat kullanılabileceğini belirten Yazıcıoğlu, "Buradaki yaklaşım farkı önemli. Normalde biz bel ağrısında kaslarımızı daha çok kuvvetlendirirken burada karın içi basınç önemli oluyor. Karın içi basıncı yeterince yapamadığınızda beli tedavi ederken örneğin aşırı öne doğru eğilme ya da aşırı düzleşmeyi önletmek açısından son derece faydalı bir tedavi yöntemi. En çok sırt, bel ve boyun ağrılarının tedavisinde faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ

Türkiye'deki ilk eğitimi gerçekleştiren Charles Üniversitesi'nden uzman fizyoterapist Julia Demetkova, 15 yıldır dünyada bine yakın doktora eğitim verdiklerini anlattı. Demetkova, DNS yöntemiyle bebeğin doğuştan gelen gelişim hareket kalıplarının, ağrısı veya hareket fonksiyon bozukluğu bulunan yetişkin insanlarda da iyileşmeye yönelik oldukça önemli etkiler yaptığını söyledi. Ankara'daki seminerde Demetkova, ilk doktor grubuna 10 aylık Arman bebeğin hareketleriyle eğitim verdi. İkisi Amerika'dan 18'i Türkiye'den toplam 20 doktorun katıldığı eğitim 3 gün sürecek. Türkiye'de özel bir medikal eğitim merkezinin başlattığı bebek tedavisi kursları yıl boyunca 3 kez tekrarlanacak.

CİHAN
<< Önceki Haber Ağrı tedavisinde bebekler ilham oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER