Ahlatlı balıkçılar nafakalarını buz tutan gölden çıkarıyor


Bitlis'in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde soğuklar nedeniyle yüzeyi tamamen donan Nazik Gölü'nde buzları kıran balıkçılar, zorlu bir av geçekleştirerek günlük nafakalarını çıkarıyor.

Ellerinde kazma ve kürekle sabahın erken saatlerinde 30 kilometrekarelik Nazik Gölü'nün yolunu tutan köylü balıkçılar, yaklaşık 40 santimetreyi bulan dev buz kütlelerini kırarak ağlarını göle atıyorlar. Yüzeyi tamamen donan Nazik Gölünde, buz altında Aynalı sazan yanında birçok balık çeşidi bulunuyor. Göle yakın köylerde kalan vatandaşlar mesafenin kısa olmasından dolayı karşı köylere gidiş gelişlerinde donan gölü kullanıyor. Yüzeyi donmuş göl üzerinde delikler açarak avlanan balıkçılar, güçlükle de olsa kilolarca balık yakalamanın mutluluğunu yaşıyor. Eskimo usulü 'vira bismillah' diyerek buzları kırıp suya ağlarını atan balıkçılar, meşakkatli saatlerin sonunda yakaladıkları balıkların bir kısmını satıyor, bir kısmını ise evlerine götürüyor. Bölgedeki balıkçıların uğrak yeri olan Nazik Gölünden yaklaşık 80 ila 100 balıkçı aile, kışın donan göl üzerindeki buzları kırarak avladıkları aynalı sazan balığı ile geçimini sağlıyor. Kış aylarında buz kütleleri üzerinde ölümü göze alarak zorlu balık avı gerçekleştiren balıkçıların balık avı ise görülmeye değer görüntüler oluşturuyor.

Yaklaşık 150 ailenin, özellikle kış aylarında Nazik Gölünde tuttuğu balıklarla geçimini sağladığını belirten Nazik Köyü Muhtarı Kerem Andırıcı, avlanan balıkların Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere çevre illere götürülüp satıldığını söyledi. Nazik Gölünün yılbaşından sonra donduğunu ifade eden Muhtar Andırıcı, "Göl, martın sonuna kadar bu şekilde yüzeyi buzla kaplı kalıyor. Şu anda gölde yaklaşık 50 santimetre kalınlığında buz katmanı oluşmuş durumda. Bu gölde aynalı sazan başta olmak üzere birçok balık türü bulunuyor. Birçok kişi buradan tuttuğu balıklarla geçimini sağlıyor." dedi.

Göle en yakın yerleşim alanının 5 kilometre mesafede bulunduğunu anlatan Semih Sayın ise "Balıkçılarımız her gün bu mesafeyi yürüyerek zorlu kış şartlarında gölden balık çıkarmaya geliyor. Zorlu bir uğraşın yanı sıra buzun kırılma tehlikesi, soğuk ve fırtına tehlikeleri var. Bu yıl Nazik Gölü 40 santimetreden fazla buz tuttu. Kışın tehlikeli olsa da nafakamızı çıkarmak için bu işi yapıyoruz." diye konuştu.

Balıkçıların çok zor şartlar altında balık avladıklarını belirten Arif Ay da "Balıkçı göle bir ağ atmak için buzları kırarak göze açıyor. Kazma ve küreklerle açılan bu gözeler, her gelindiğinde yeniden kırılarak açılıyor. Ardından ağlar bu gözelerden suya sarkıtılıyor. Balık ağlarına 3 günlük çaba sonucunda 5-10 kilo arasında balık ancak takılıyor. Balığın kilosu 7 ya da 10 liraya ilçe merkezine götürülerek satılıyor. Balıkçılarımız bu zorlu balık avıyla ancak geçimini sağlamaya çalışıyor." şeklinde konuştu.

Kış mevsiminde balık avlamanın ayrı zorlukları olduğunu anlatan Numan Büyükdere ise şunları ifade etti: "Göl yüzeyi tamamen donduğu için balıkçı teknelerimizi kıyıya bıraktık. Göl üstünde yürüyerek balık avlıyoruz. Tahmini olarak eksi 7-8 derecede, belki daha soğuk havalarda balık avlıyoruz. Mesafelerle kırdığımız buzun içine ağlarımızı atıyoruz. Genelikle attığımız ağlar 2-3 gün göl içinde kaldıktan sonra gelip ağları çekiyoruz. Birçok arkadaşlarımız Nazik Gölü'nden çıkardıkları aynalı sazan balığı ile geçimini sağlamaktadır. Aralık ayında donan göl, nisan ayının sonlarına kadar ancak çözülüyor. Kazma kürekle buz kırıyoruz. Çok olmasa da çıkardığımız balıklar evimizin geçimini sağlamaya yetiyor. Bazen eli boş, bazen günde bir kaç kilo balık avlayarak evimize dönüyoruz. Gün boyu soğuk havada suya ağ atarak balık avlıyoruz. Elimiz buz kesiyor."

Öte yandan, avladıkları balıkları torbalara dolduran balıkçılar, birkaç balık tutmanın mutluluğu içinde evlerinin yolunu tutuyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Ahlatlı balıkçılar nafakalarını buz tutan gölden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER