Davutoğlu, Erdoğan ve Albayrak'ı işaret etti, 'organize işler' dedi

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Bidebunuizle' adlı programda Yavuz Oğhan'ın konuğu oldu. Davutoğlu, Pelikan bildirisi ve Erdoğan'ın talimatıyla MKYK'da yetkilerinin alınmasına ilişkin konuştu.

SHABER3.COM

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, diğer televizyon kanallarına çıkarılmadığını belirtirken,  'Bidebunuizle' adlı programda Yavuz Oğhan'a konuştu.

Başbakan ve Genel Başkan olduğu dönemde MKYK'nın yetkilerini kısıtladığı toplantı ve sonrasında gelen Pelikan bildirisine ilişkin konuşan Davutoğlu, şöyle konuştu:

'PELİKAN ÇETESİ VE MKYK KARARI ORGANİZE İŞTİ'

Malum benim gıyabımda imzalanan MKYK toplantısında ben Varto'ya gitmiştim. Pazar günü böyle bir bildiri yayımlandı. O bildirinin arkasındaki isimleri, kimlerden talimat aldıklarını biliyordum. Ben ne yaptım bu insanlara dedim. Beraber birçok ateş çemberinden geçtiğim isimler beni hedef aldı, Alman ajanı dediler. 8-9 yaşından bir misyon içinde olageldim. En yakın arkadaşlarım bana karşı imza topluyor, bana iletmeden. MYK'dan bahsediyorum. Bir muhtıra vari bir çalışma. Arkasından Pelikan bildirisi, organize bir iş. Benim hedef alınmamı anlarım ama eşimin sağlık seminerinin iptal edilmesini anlayamam.

'CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI BEN ÖDÜL ALINCA SALONU TERK ETTİ'

Bosna Hersek'te davet edildiğim toplantıda konuşmamam ve bana ödül verilmemesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay girişimde bulundu, ödül alınca yetkililer salonu terk etti.

Pelikan çetesi bana saldırdığında, partinin bölünmemesi, devlette kriz çıkmaması için görevimi bıraktım.

Pelikan çetesi sadece piyon, arkasındakiler biliniyor.

'ERDOĞAN'LA SEÇİM ÖNCESİ KONUŞTUM'

Özünden koparılmış bir başkanlık sistemiyle Türkiye gizli açık ittifaklar zorunda bırakıldı.

Erdoğan'la seçimden önce konuştum, bu ittifak dolayısıyla MHP'ye ve HDP'ye oy kaybedileceğini söyledim.

AKP'de bir hizip ithamına karşı haya duyarım. Ben genel başkandım, bir an aklıma hizip gelse, onu aklımdan atardım. Hizip çalışmasına girmediğimin en önemli göstergesi, Erdoğan'ın verdiği MKYK listesini tümüyle kabul etmem.

Cumhurbaşkanlığımızla aramızda ihtilaf var ama mesele bu farklıklıları nasıl yönettiğimiz. 12 Eylül anayasasıyla ikiz kardeşlerden birini cumhurbaşkanı, birini başbakan yapsanız arada kriz çıkar. 

ERDOĞAN'A YAPTIĞI TEKLİFİ AÇIKLADI

Herkes benim Erdoğan'a karşı olduğumu söyleyip Cumhurbaşkanımıza fitne taşımaya çalışıyordu. Ben anlıyorum ki siz gücü elinizde toplamak istiyorsunuz ama bizim 268 vekilimiz var, ben muhalefetle görüşüp parlamenter sistemi temel alan bir yeni anayasa çalışması yapalım dedim. Siz de yetkileri genişlettiğimiz başbakanlığı ve parti genel başkanlığını geri alın dedim. Bu bir ay içinde referanduma gitmeden yapılabilirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız "böyle devam edelim" dedi.

'CHP İLE İTTİFAK YAPALIM DENİLDİ'

7 Haziran 2015 seçimleri sonrası devam eden istikşafi görüşmeler sonrasında MKYK'da neden oy kaybettiğimizi konuştuk. Siyasi etikle ilgili olduğu, yolsuzluklarla ilgili olduğu söylendi. Partinin arınacağı mesajı vereceğimizi ilan edelim talimatı verdik. O heyetin büyük çoğunluğu CHP ile ittifak yapalım dedi. MHP ile ittifak diyen ve seçime gidelim diyenler de oldu. Sayın Bahçeli kapıyı ilk anda Cumhurbaşkanına ağır sözlerle kapıyı kapattı.

12 Eylül 2015 kongresine giderken, hüzün haftamdır benim. Hendek denilen o adice yöntemle mücadele ediyoruz, bir yandan seçime gidiyoruz. Kongreyle yenilenme hedefindeyiz, benim gıyabımda MKYK listesi hazırlandı. Ülke yanarken ben liste mücadelesi yapmam, neyi uygun görüyorsanız tamam dedim.

Ben hiçbir zaman Erdoğansız AKP hesapları içinde olmadım, olsaydım görevlerimi bırakmazdım.

Ben Başbakan olayım ama hiçbir yetkim olmasın isteniyordu, bunu Sayın Cumhurbaşkanımız istedi. Ben ayrıldığımda düşük profilli bir başbakan istendi, ben kendimi bilirim, düşük profilli olamam.

Ben kongre toplasaydım, AKP bölünürdü.

Keşke bir ay daha bekleseydim, vize muafiyetini alıp AB'den, ondan sonra ayrılsaydım.

PARTİ KURMA AÇIKLAMASI

Partinin kurumsal yapısının bozulduğunu, karar alma yetisinin azaldığını görüyorum.

Susarak içerde beklemeyi de susarak ayrılmayı da doğru bulmuyorum. Şu an yaygın kültür bu. Ekonomik kriz yok denildiğinde yok diyorlar, ekonomik kriz var. Devlet işlemiyor diye kapalı kapılar ardından konuşuluyor, bir araya gelince mükemmel işliyor deniliyor. AKP içinden birçok yetkili isim arayıp biz bu metnin altına imza atardık dediler. Susarak kopmayı da kabul etmiyorum. Bu da başka bir yanlış. Ben bu partinin iki yıl genel başkanlığını yaptım, 2 genel seçimde genel başkanlık yaptım. Bu partinin kitlesinin travması benim de travmam. 23 Haziran'da YSK kararının yanlış olduğunu açıkladım. Kaybederiz, vicdanı da kaybederiz dedim. Manifestoyu açıklamamın üzerinden 3 ay geçti. Tartışılması bile yasaklandı partide. 

Parti kurmak bölücülük değildir.

Bana galip nereye gidiyoruz diyen arkadaşlarla istişarelerde bulundum. Her şey iyi gitseydi, tekrar siyasete girmeyi düşünmezdim. 

Din siyasete alet edildi. Muhafazakar siyasetin temsili yok. Dini bir ankette en düşük güven oranı din adamlarınaysa bunu düşünmek gerekir. Bu ancak yeni bir pratikle ortaya çıkarak çözülebilir.

Bu yeni pratik başka yol kalmazsa parti kurmaktır. 

Eski kadrolar tasfiye edildi, Cumhurbaşkanına o günlerde hakaret eden herkes siyasetin merkezinde. Cumhurbaşkanının bunu düşünmesini istiyorum.

Çok sayıda siyasetçiyle ilgili kendi oğullarıyla ilgili talepler gelince, vekillerin birinci derecede yakınlarının siyasete girmemesi için teklif getirmiştim. 

Başkanlık sistemi referandumunda evet demedim. Cumhurbaşkanlığı sistemi revize edilmeli. Teknokrat bakan olmamalı. Yüzde 50+1 büyük bir hata. AKP, MHP'ye bağımlı hale getirildi.

BABACAN VE GÜL AÇIKLAMASI

Parti kuracaklarını ilan ettiklerini duymadım, ayrıldılar.

Benim çok derin bir hukukum var Ali Babacan'la, en son manifestomu açıkladıktan sonra konuşmuştum. 

Hakkında soruşturma başlatılması sonrası kendisini aradım.

Aramızda bir genel başkanlık ihtilafı yok, görüş ayrılığı da yok. (Aradaki sorun ne peki?) Ben de bilmiyorum, anlam veremiyorum.

(Babacan-Gül ekibinin sizi islamcı bulduğu, liberal bir parti kurmak istedikleri, Suriye politikasını başarısız buldukları ve Beşir Atalay'ın sizi istemediği belirtiliyor) Ben Müslümanım ama hiçbir zaman "cı" ekini kabul etmiyorum. Mesele oradaysa, bunun bir problem olmasını zul addederim, bunu yakıştırıyorlarsa oryantalist bir bakış olarak görüyorum. Böyle olduğu için söylemiyorum. Liberal politikalarsa sorun açın manifestomu okuyun. Özgürlüklere muhalif, otoriter eğilimli tek bir not yok.

SURİYE AÇIKLAMASI

Suriye konusunda tüm olumsuzluklar benim üzerime yıkılmak isteniyor. Tüm politikalar Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay, MİT hepsi ortak karar verir. Kendinizi dışında tutarsanız, bir kişiye yıkarsanız bu ahlaksızlık olur.

Arap Baharı'nda ben Dışişleri Bakanıydım, Gül Cumhurbaşkanıydı, Erdoğan Başbakandı, Babacan bakandı, kimse itirazda bulunmadı.

Ben üç yıldır konuşmadığım için Suriye bagajı bana yıkılmak isteniyor.

(Yıllar önce Esad birkaç hafta içinde yıkılır demiştiniz, buralara bu kadar burnumuzu sokmak doğru mu?), (Bir pişmanlığınız var mı?) Sayın Esad'la, o zaman öyle bir hukuk vardı ki, kendi Dışişleri Bakanı kadar güvenirdi, ben de güvenirdim. 2013'te temaslar kurduk. 60 kez gittim, arada güven ilişkisi oluştu, vize kalktı, sınır kapısı kalktı. Arap Baharı başladığında Erdoğan'la Suriye'ye gittik, reformalar yaparak bu dalgayı yönetmesini söyledik.

Suriye'de tek bir can yandıysa pişmanlık duyarım ama elimizden gelen her şeyi yaptık.

Şam'da Emevi Camisinde namaz kılma sözü bana ait değil, böyle bir ifadem yok benim, kimin söylediğini biliyorsunuz. (Erdoğan'ı işaret ediyor)

Suriye'de kimse kazanmadı, insanlık kaybetti, biz bunun için elimizden geleni yaptık.

ÖSO'ya destek) Ateş çemberinden geçmek, çelişkilerin içinden geçmek demektir.

Esad'la yaptığımız son görüşmeye ilişkin efsaneler dolaşıyor, tüm görüşmelerim kayıtlıdır. Büyükelçimize yazdırdık görüşmeyi. Benim devlet kaydına girmemiş hiçbir görüşmem yoktur. Esad'a ihvan demişim, adı bile geçmedi. ÖSO'yu Türkiye kurmadı, Esad'ın sünni bölgelerde katliam yapması nedeniyle kuruldu. Başta hiçbir ilişkiye girmedik ÖSO'yla. İlişkiler sonra.

2013'te üç şey Suriye'yi etkiledi. DEAŞ girdi sahneye, Irak'tan girdi DEAŞ.

DEAŞ hiçbir yerde rejimle savaşmadı. 

DEAŞ geldikten sonra bizim eğit-donat faaliyeti başladı. Bu da TSK içindeki unsurlar tarafından engellendi.

Benden DEAŞ'a destek verecek bir şey çıkar mı?

(Ankara Gar katliamından sonra 'oylarımız yükselişe geçti' sözleriniz var.) Gar Katliamı'yla ilgili olay mahalline giden bendim. O katliam gidilen seçimin meşruiyetini sarsmak içindi. Katliamla hiçbir bağ yok o konuşmada. O konuşmanın tam kaydına bakın, bu iki konu arasında hiçbir mantıksal bağ yok. Bunu söylemeyi ahlaksızlık olarak görürüm. 

S-400 AÇIKLAMASI

Türkiye'nin güvenlik ihtiyacına bakıldığında, ülkeler arasında savaş genellikle yaşanmıyor, asimetrik savaş ve füzelerle saldırılar oluyor. Türkiye iki temel alanda güvenlik riskine sahip, asimetrik terör ve füzeler. Biz hava kuvvetleri yapılanmasını hep taaruzu olarak planlamışız. Bu dönemde füze savunmasına yönelik saldırılara karşı NATO şemsiyesi düşünülmüş. 2013'te Irak savaşı yaşadığımızda biz Patriot talep ettiğimizde bunun ulaşması haftalar sürdü. Ulusal olarak yapalım dedik, 2005'te kapatılması planlanan ama kapatmayarak çok önemli bir iş yaptığımız Roketsan altyapı çalışmalarına başladı. 

Bu süreçte ABD ve Avrupa tarafına bizim ihtiyaçlarımızı karşılayan teklifler getirin dedik, daha sonra milli üretime geçeceğimiz tranferi de yapın dedik. En yüksek fiyata bunu satmak, teknoloji transferi sağlamayarak vermek istediler. Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlamak adına attığı her adım doğru bir adımdır.

Burada kişisel ilişkiler üzerinden devlet ilişkilerini sürdürmemek gerekiyor. Trump-Erdoğan, Putin-Erdoğan'ın ikili ilişkilerinin ötesine geçen kurumsal ilişkiler kurulmalı.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

(Rusya ilişkilerini siz mi bozdunuz?) Putin ve Esad Türkiye'ye geldiğinde ben Türkiye'nin eksenini kaydırmakla suçlanmıştım o dönem, şimdi de Alman ajanı olarak gösteriliyorum.

Sınır ihlalini yapan uçağın düşürülmesi talimatı var. Bu talimat doğrudan Başbakan tarafından verilir. Ben Başbakan olduğumda angajman kuralları yenilendi. Ben daha hükümet kurma çalışmalarını sürdürürken, Cumhurbaşkanımız da ben de bu konuda uyarıda bulunduk, ihlaller olmaya başladı. Bayırbucak Türkmenleri vuruluyordu bizim hava sahamız ihlal edilerek. 24 Kasım günü hükümet kurmak için Sayın Cumhurbaşkanıyla görüşeceğim sırada, Genelkurmay Başkanı aradı, 'Rus uçağı düşürüldü' dedi. '10 kez uyarıldı, iki kez ihlal yaptı' denildi. 'Rus uçağı olduğuna emin misiniz' dedim, 'evet' dedi.

Sakın açıklama yapmayın, önce Rus tarafıyla iletişime geçelim, ulusal onurlarının kırıldığını düşünmesinler dedim. Önce Rus tarafıyla temas kurup açıklama yapmayalım kararı aldık, bu sırada bir işgüzar tarafından Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla Rus uçağı düşürüldü diye açıklama yapıldı.

'UMARIM ERDOĞAN ADIM ATAR...'

Umarım Erdoğan tekrar partiyi refaha çıkaracak adımlar atar, ülkeyi feraha çıkarır. Bu olursa bir çalışma içinde olmam. Bu olmazsa başka çalışmalara devam edeceğim.

Sayın Erdoğan'ı, Sayın Gül'ü her bayram ararım. Arınç ve Ali Babacan da beni aradı. O görüşmede Erdoğan benden bazı şeyler talep etti (Binali Yıldırım'a destek talebi) evet, bir destek talep etti, bu konuda istişare mekanizmalarının işletilmediğini söyledim, prensipte 23 Haziran seçimlerinin yenilenmesine karşı olduğumu zaten söylemişti.


Yavuz Oğhan kişisel sosyal medya hesabı Twitter'dan program öncesi şu fotoğrafı paylaştı:


<< Önceki Haber Davutoğlu, Erdoğan ve Albayrak'ı işaret etti, 'organize... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER