AİHM Başkan Yardımcısı: Türkiye açılan davalardan dünyada üçüncü


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Işıl Karakaş, bu yılbaşında yapılan değerlendirmede açılan davalar açısından Türkiye'nin dünyada 3. sırada olduğunu söyledi. Karakaş, "Türkiye'nin değişmeyen tek gündemi ifade özgürlüğü. Ukrayna 13 bin 850 dava ile birinci, Rusya 9 bin 200 dava ile 2., Türkiye'de 8 bin 450 dava ile 3. sırada." dedi.

Galatasaray Üniversitesi'nde Basın Konseyi ile İstanbul Barosu'nun, AİHM Başkan Yardımcısı ve yargıcı Prof. Dr. Işıl Karakaş'ın konuşmacı olduğu, 'AİHM kararları ışığında Basın ve İfade Özgürlüğü' konulu konferans düzenlendi. Konferansa CHP Milletvekili Mahmut Tanal, avukat Turgut Kazan, hukukçular, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Türkiye tek değişmeyen gündeminin ifade özgürlüğü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karakaş, "Türkiye ifade özgürlüğüne ilişkin olarak hiçbir zaman istenen noktaya varamadı. Sözleşmenin ilk imzacılarından bir tanesi ve 1990'dan beri mahkemenin yetkisini tanıyor." dedi.

Geçen yılsonu ve 2016 başındaki istatistikleri değerlendiren Karakaş, şöyle konuştu: "Türkiye en fazla başvuru yapılan ülkeler arasında 3. sırada. Bir ara Sırbistan'la ilgili bir durum olunca 4. Sıraya gerilemişti, buna da yetkililer sevinmişti ama yine durum değişmiyor. Ukrayna, özel durum nedeniyle birinci sırada. Arkasından Rusya geliyor. Rusya da zaten hem yapısal sorunlar hem de yönetim usullüleri nedeniyle sürekli AİHM önünde olan devletlerden bir tanesi. Ukrayna 13 bin 850 dava, Rusya için 9 bin 200 başvuru ve Türkiye'de 8 bin 450 dava. Rusya ile Türkiye arasında çok büyük bir fark yok. Arkasından 7 bin küsur davayla İtalya geliyor. Uzun yargılamalarla ilgili bir türlü halledemediği problemleri var. Kurdukları tazminat sistemini işletemediler. Yoksa insan hakları ihlallerinden dolayı değil."


CİHAN
<< Önceki Haber AİHM Başkan Yardımcısı: Türkiye açılan davalardan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER