AİHM'den Türkiye'ye parti kapatma cezası


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2009 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) açtığı davayı sonuçlandırdı. AİHM, DTP'nin başvurusunu haklı buldu ve Türkiye'yi 74 bin 500 Euro ceza ödemeye mahkum etti.

Demokratik Toplum Partisi, 2009 yılında kapatılmasın bir yıl sonra AİHM'ye örgütlenme ve toplanma özgürlüklerinin kısıtlandığı gerekçesi ile başvurdu. Başvuranlar arasında DTP eşbaşkanları Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk ve partide farklı görevleri bulunan Sedat Yurtdaş, Halit Kahraman, Salih Mehmet Sağlam, Abdülkadir Fırat, Ahmet Ay, Bedri Fırat, Fehtah Dadaş ve Hüseyin Bektaşoğlu bulunuyor. AİHM başvuranları AİHS'nin 11. Maddeesi gereğince "örgütlenme ve toplanma" özgürlüklerinin kısıtlandığı hükmünü verdi.

Mahkeme Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'a uygulanan siyaset yasağı ve milletvekilliklerinin düşürülmesiyle de "seçilme haklarının ihlal edildiği" yönünde karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılması yönünde verdiği kararı da haksız buldu.

Strasbourg Mahkemesi Türkiye'yi; Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk için 30'ar bin Euro manevi tazminat, 3'er bin Euro mahkeme masrafları ve Ahmet Ay için 8 bin 500 Euro maddi ve manevi tazminat olmak üzere toplamda 74 bin 500 Euro ödemeye mahkum etti.kapatma-cezasi-1985048.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber AİHM'den Türkiye'ye parti kapatma cezası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER