'AİHM ihlal kararı verecek, eli kulağında'

Eski AİHM yargıcı Türmen, AYM'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan'la ilgili hak ihlâli kararının reddedilmesiyle yeni ihlâller oluştuğunu söyledi.

SHABER3.COM

Tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlâli kararına rağmen tahliye edilmemeleriyle ilgili tartışmalar sürüyor. 

Uzun yıllar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yargıçlık yapan Rıza Türmen, ağır ceza mahkemelerinin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını uygulamamasının, Türkiye’de bireysel hak aramada AYM’yi işlevsiz hale getireceği söyledi. DW Türkçe'ye konuşan Türmen, "En ufak bir hukuk devleti kırıntısı varsa, mahkemeler AYM’nin kararını uygular ve tahliye kararı verir.  AYM, birinci derece mahkemeye kararını, yerine getirmesi için gönderiyor, sorgulaması için değil. Normlar piramidinin en üstünde Anayasa ve Anayasa Mahkemesi vardır. Biz bu piramidi ters çeviriyoruz. En alttaki mahkeme en üste geliyor." dedi  

"SONUÇLAR AĞIR OLUR"

Kararın 'Türkiye’nin itibarı bakımından çok ağır sonuçlar doğuracağını' vurgulayan Türmen, "Türkiye’de yargının bağımsız olmadığı ve ülkenin hukuk devletinden ne kadar uzak olduğunu çok açık bir biçimde dünyaya ilan etmiş olursunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Rıza Türmen, "AİHM'den nasıl bir karar bekliyorsunuz" sorusuna "AİHM, ihlal kararı verecek. Eli kulağında. Şubatta çıkar. Tek tek bütün dosyalara bakarak karar verecek. İhlal kararı verince, Türkiye çok güç durumda kalacak. Türkiye, AİHM kararını uygulamak zorunda. Uygulamak demek, ihlal nedenini ortadan kaldırarak, gazetecileri serbest bırakmak demektir." cevabını verdi.  

<< Önceki Haber 'AİHM ihlal kararı verecek, eli kulağında' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER