AKP’den çok tartışılacak teklif: Zeytinliklerde madenciliğe yeşil ışık
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Haziran 14 2025
Enerji ve çevre politikalarında kapsamlı değişiklikler öngören yeni bir kanun teklifi, AKP tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Teklif, başta maden arama ve işletme süreçleri olmak üzere çevre düzenlemelerinden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar birçok alanda önemli dönüşümler öngörüyor.
AKP, enerji ve madencilik alanında köklü değişiklikler içeren yeni bir kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklifte, çevre düzenlemelerinden ruhsatlandırma süreçlerine, zeytinliklerde maden faaliyetlerinden güneş ve rüzgâr enerjisine kadar birçok başlıkta tartışmalı maddeler yer alıyor.
Kanun teklifine göre, bugüne kadar birçok projede çevresel denetimden muafiyet sağlayan “ÇED gerekli değildir” kararı kaldırılıyor. Tüm projeler için ortak değerlendirme sistemi getiriliyor. Sürecin diğer idari izinlerle entegre yürütülmesi öngörülüyor.
ZEYTİNLİKLERDE MADEN FAALİYETİ YOLU AÇILDI
Tepki çeken düzenlemelerden biri, zeytinlik alanlarda maden faaliyetlerine belli koşullarda izin verilmesi. Elektrik ihtiyacına yönelik maden işletmeleri için zeytin ağaçlarının taşınması ya da eşdeğer zeytinlik kurulması şart koşuluyor. Ayrıca bu alanlarda alınacak rehabilitasyon bedeli iki katına çıkarılıyor. Ancak uzmanlar bu maddenin enerji güvenliği nedeniyle, “zeytinlikleri fiilen madenciliğe açabileceği” uyarısında bulunuyor.
YETKİ CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA
Teklifte, “stratejik ve kritik madenler” tanımlanarak bu kaynaklar üzerindeki kontrol Cumhurbaşkanlığı’na devrediliyor. Acele kamulaştırma, özel izin süreçleri ve stoklama gibi yetkilerle nadir toprak elementleri gibi kaynaklar doğrudan Cumhurbaşkanlığı’nın denetimine bırakılıyor.
2030 yılına kadar devreye alınacak yerli kömürle çalışan santrallere ve enerji nakil hatlarına yüzde 85’e varan maliyet indirimi sağlanması öngörülüyor. Bu teşvikler, iklim kriziyle mücadele çağrılarına rağmen fosil yakıtlara verilen desteğin devam ettiğini gösteriyor.
Rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı yatırımlar için orman ve mera alanlarında bazı izin süreçleri kolaylaştırılıyor. ÇED raporu zorunlul
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”2.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'3.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!4.Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle serbest bırakıldı5.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, ...

'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'

Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeye...

Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle ser...

MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinle...


