AK Parti ve HDP'li vekiller arasında gerginlik


AK Parti milletvekilleri ile HDP milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu'nda birbirlerine 'terör' suçlaması yaptı. AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, "HDP'nin bugün hendeklerin arkasına sığınarak yapmış olduğu terör olaylarının sonucunda ülkemizde milyarlarca dolar lirayı bulan, milyarlarca dolar kayıpları olan durumlarla karşı karşıyayız" dedi. Bu sözlere HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "Dünyada terör olayları yapmakla suçlanan şu anda tek bir siyasi parti var, biliyor musunuz? AKP." karşılığını verdi. Yaşanan tartışmaların ardından parti sözcüleri birbirlerinden özür diledi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, "Maalesef Halkların Demokratik Partisi'nin bugün hendeklerin arkasına sığınarak yapmış olduğu terör olaylarının sonucunda ülkemizde milyarlarca dolar lirayı bulan, milyarlarca dolar kayıpları olan durumlarla karşı karşıyayız. Özellikle bugünlerde sınır kapılarının bölgedeki terör olaylarından dolayı kapanmasından dolayı bölge ticaretinin yüzde 60 azaldığı, şehirlerdeki alışveriş oranlarının yüzde 45'ler oranında düştüğü bütün emtia satış kayıtlarında görülmektedir. Yine aynı şekilde otellerin doluluk oranlarına baktığımızda birçok otelimizin Van'da, Mardin'de, Erzurum'da, Amed'de ya da Diyarbakır'daki… Benim için orası Diyarbekir'dir, Amed olmadı, olmayacak, Diyarbekir'dir. Elhamdülilllah Kürt'üm ve elhamdülilllah bu ülkeye saygılı bir Kürt'üm. Yine bu bölgelerimizdeki maalesef otel doluluk oranlarına baktığımızda, hendeklere sığınan terörün bize neyle karşı karşıya kaldığımızı göstermiş oluyor. Bugün Mardin'deki otellerin yüzde 95'i sıfır ciroyla turizm sezonunu kapatmış oldular. Bu mu bizim bölgesel kalkınmaya verdiğimiz önem? Ben bunu sadece Halkların Demokratik Partisine oy veren vatandaşlarımıza sormak istiyorum. Çünkü buradaki arkadaşlarımın bunu algılayabileceklerine ve buna inanabileceklerine; maalesef şu kısacak süre içerisinde bana buna dair bir emare bırakmadılar" diye konuştu.

Bu konuşmaya tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'den Taşkesenlioğlu'nun konuşması sırasında defaatle gruplarına, tek tek de bütün milletvekillerine sataşmada bulunduğunu belirterek tüm milletvekillerine söz hakkı vermesini istedi. Baluken, "Grubumuza yönelik olarak HDP'nin yapmış olduğu terör olayları demek suretiyle bir siyasi partiye asla ifade edilmemesi gereken sözleri var. Bu bir düşünce özgürlüğü de değildir. Biz kınıyoruz kendisini." dedi. Ancak Hamzaçebi, herkese söz veremeyeceğini ifade etti.

Meclis kürsüsünde konuşan Baluken, "Dünyada terör olayları yapmakla suçlanan şu anda tek bir siyasi parti var, biliyor musunuz? AKP, AKP. Dünyada Orta Doğuda akan kandan, Suriye'de akan kandan, Rojava'da, Şengal'de akan kandan sorumlu bir siyasi parti denince, onun karıştığı terör olayları denince akla siz geliyorsunuz. Türkiye içerisinde IŞİD çetelerinin, El Nusra çetelerinin yapmış olduğu Diyarbakır katliamları, Suruç katliamları, Ankara katliamları denince AKP'nin yaptığı terör olayları geliyor. Dolayısıyla, sizin terörle ilişkinizi bizim buradan ifade edip etmememiz önemli değil, bütün dünya bunu görüyor, bütün dünya tartışıyor. Avrupa'dan herhangi birini çevirin, terör deyin, IŞİD deyin, El Kaide deyin, El Nusra deyin, size AKP der. O yüzden sizin karıştığınız terör olayları, merak etmeyin, önümüzdeki günlerde sizi Uluslararası Ceza Mahkemesinde zaten yargılayacak. Şimdi, bu bahsettiğiniz içerideki terör olayı var ya, hani millî eğitimden de bahsettiniz ya. Bakın, şu resmi görüyor musunuz? Şu, hani, öğrencileri ölüme terk etmek için öğretmenleri oradan çıkarıp steril katliam hazırlığı yaptığınız Cizre'den, Silopi'den çekilmiş bir resim. Bakın, öğrencilerin olması gereken bir sınıfta bu resim sizi utandırmalı. Bu resmi veren bir siyasi partinin orada hangi terör dalgasını estirebileceğini bütün Türkiye kamuoyu görüyor. Ama merak etmeyin, bu terörün hesabını tek tek hepinizden soracağız. Tek tek bunların hepsinin hesabını vereceksiniz. Cizre halkı, Silopi halkı katledilirken siz burada rahat edemeyeceksiniz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, "Maksadımız, bu ülkede halkın kucaklaşması, terörün son bulması. HDP'nin esasen Türkiye'de barışın temin edilmesi bakımından önemli bir şans olduğunu düşünüyorum. Bu şansı, ümit ederim ki bu arkadaşlar iyi kullanırlar, bunu canıyürekten temenni ediyorum. Barışı kurmak çok zordur. Bakın, şu ortamda bile gerilimi ve tansiyonu yükseltmek o kadar kolay ki insan bir anda öfkelenir ve her şeyi yıkacak bir dil kullanabilir ama bu ortamda müzakereyi sağlayıcı dil, emin olun, çok fazla dikkat, itina gerektiriyor, tıpkı barışın kurulması gibi. Ben HDP'li arkadaşlardan… Türkiye'de halkın kucaklaşmasını temin edecek bir siyasi çizgide, gerçekten, onlara oy verirken insanlar, barış için oy verdiler buradaki bütün siyasi partilere olduğu gibi. Ümit ederim ki o doğrultuda, barış doğrultusunda bir çaba içinde olurlar, bunun diline uygun bir şekilde yüzde 49 küsur oy almış bir siyasi partiyi de bu şekilde tanımlamazlar." şeklinde konuştu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "AKP'li vekil söze başlarken sesinin kısıklığından kaynaklı mazeret dile getirdi. Saat ikiden beri muhalefet partilerinden hangisi çıkınca bu kadar yüksek volümle sataşma yaparsanız sesiniz kısılır Sayın Hatip" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Maalesef sürekli sınanmak ve ayar verilmek istenen bir parti durumundayız. Beni İstanbul halkı seçti, sizler seçmediniz ve ben burada hesap vereceksem beni seçen seçmenlere hesap veririm. Onlar eğer yaptığım davranışları, yaptığımız, yürüttüğümüz politikayı beğenmiyorlarsa bir dahaki sefere bizi seçmezler. Biz buraya gerçekten barış için geldik. Ben yıllardır insan hakları mücadelesinde, kadın hakları mücadelesinde çalışan bir insanım ama hayatımda buradaki üslup kadar gerçek olmayan bir siyaset tarzı görmedim. Sokakta insanlar çok daha fazla, farklı görüşlerden olsa da birbirleriyle anlaşabiliyor, konuşabiliyorlar, diyalog kurabiliyorlar. Biz ne zaman bu kadar bölündük? Bölünmekten söz ediyorsunuz. Ne zaman bu kadar bölündük? Gerçekten bir tarafta göz yaşlarıyla, vicdanlarıyla bir taraf dururken, diğer taraf gösterilen resimlere karşı gülecek kadar ne zaman bölündük? Ben size bunu sormak istiyorum ve konuşalım, konuşalım diyorum ama oradan laf atarak değil. Özellikle siz Hanımefendi, çıkın şu kürsüye, konuşun" diye konuştu.

Meclis Başkanvekili Hamzaçebi, birleşime ara verdi. Ara sonrası söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Mecliste müzakereler gerçekleşirken zaman zaman kastı aşan ifadeler söz konusu olabiliyor. Elbette bunları hiçbir şekilde temenni etmeyiz, ama bunlar söz konusu olduğunda da bir açıklamayı gerekli görüyoruz. Biraz önceki müzakerelerde de partimizin mensubu bir sayın milletvekili, Zehra Hanım, Halkların Demokratik Partisiyle ilgili olarak 'Bugün hendeklerin arkasına sığınarak yapmış olduğu terör olaylarının sonucunda, ülkemizde milyarlarca dolar lirayı bulan…' diye devam eden kastı aşan bir ifade kullanmıştır. Bu ifadedeki mantığa ve illiyet bağına parti olarak katılmamız mümkün değildir, Zehra Hanım'ın da kastının bu olduğunu düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

İdris Baluken de "Kürsüden yapmış olduğum konuşmada 'Ortaya konan bu düzeysizliğe karşı istemeden de olsa aynı düzeyde cevap vereceğim.' demek suretiyle bazı cümleler sarf ettim. O cümleler içerisinde de 'Dünyada terör yapan parti' deyince akla gelen tek parti AKP'dir.' demiştim. Buradaki maksadım, bir siyasi partiyi terör yapan bir parti olarak tanımlamak değil, tam tersine, o şekilde ifade edilen bir ibarenin düzeltilmesine yardımcı olmaktı. Dolayısıyla, kullanmış olduğum cümle AKP'yi ya da başka bir siyasi partiyi terör yapan bir parti olarak tanımlamaktan çok, bu tarz söylemlerden uzak durmamıza işaret eden yöntem eksikliğinden kaynaklı bir uyarıydı" şeklinde konuştu.

Meclis Başkanvekili Hamzaçebi ise "Bir siyasi partiyi bir başka siyasi parti eleştirebilir ama Mecliste halkın oyuyla seçilmiş, millî iradeyi temsil eden bir siyasi partiyi doğrudan terör olayıyla suçlamak 'Terör olayını gerçekleştirmiştir.' konumuna sokmak asla kabul edilemez, bunu doğru bulmuyorum. Hiçbir siyasi parti, terör olaylarıyla ilgili olarak 'Terör olayını gerçekleştirmiş.' şeklinde bir ithamın konusu olmamalıdır, bunu doğru bulmuyorum" dedi. CİHAN
<< Önceki Haber AK Parti ve HDP'li vekiller arasında gerginlik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER