AK Partili Ünal: F4'ler uçan tabut falan değildir


ANKARA (CİHAN)- TBMM Genel Kurulu'nda söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili emekli Tümgeneral Şirin Ünal, düşen F4 uçaklarına ilişkin, "Böyle basında çıktığı şekilde kesinlikle 'uçan tabut' falan da değildir. F4 uçaklarımızdan ise 54 adedini İsrail'in IAI firması modernize etmiş. Bunlara 'F4 2020' diyoruz. 2020'nin manası, en az 2020 yılına kadar bu uçakları kullanacağımız manasına geliyor. Bu modernizasyonda biz İsrail'e 28 Şubat sonrası her bir F4 uçağı için 18,3 milyon dolar para ödedik. Yani neredeyse bir yeni uçak parası ödedik." dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, TBMM Genel Kurulu'nda son 9 gün içinde 6 pilotumuzu şehit verdiğimiz F4 uçakları hakkında bir konuşma yaptı. MHP'nin verdiği ASELSAN'daki şüpheli ölümlerin araştırılmasına yönelik önerge aleyhinde kürsüye çıkan Ünal, konuşmasının başında şehit pilotlara Allah'tan rahmet dileyerek "Malatya'da düşen ikili kolumuz F4 uçaklarımızın RF-4 tipindendir. Konya'da düşen ise F4 2020 olarak adlandırdığımız F4 uçaklarımızın av bombardıman tipindendir." bilgisini verdi.

"İSRAİL'E BAKIM İÇİN BİR UÇAK PARASI ÖDEDİK"

Ünal, konuşmasını söyle sürdürdü: "Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın muharip gücünü F16 uçaklarımız ve F4 uçaklarımız oluşturmaktadır. F16 uçaklarımızın yarı ömür modernizasyonları 'Mid-Life Upgrade' dediğimiz MLU programları tamamlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'yle koordineli olarak yaptık. F4 uçaklarımızdan ise 54 adedini İsrail'in IAI firması modernize etmiş. Bunlara 'F4 2020' diyoruz. 2020'nin manası, en az 2020 yılına kadar bu uçakları kullanacağımız manasına geliyor. Bu modernizasyonda biz İsrail'e 28 Şubat sonrası her bir F4 uçağı için 18,3 milyon dolar para ödedik. Yani neredeyse bir yeni uçak parası ödedik. Diğer F4 uçaklarımızı ise TAI firmamız ve 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığımız, İsrail modernizasyonundan elde edilen deneyimler doğrultusundaki mühendislerimizin tecrübeleriyle kendimiz bunların modernizasyonlarını yaptık. Jet uçaklarımızın bakımları hava kuvvetlerimizde NATO standartlarında ve NATO standartlarının üzerinde yapılmaktadır. Bundan hepimiz emin olabiliriz, hiçbir sıkıntımız yoktur Allah'a şükür."

F4 uçakları için "Uçmaktan onur duyduğumuz 2 muharip uçağımızdan biri" diyen Ünal, "Böyle basında çıktığı şekilde kesinlikle 'uçan tabut' falan da değildir. Her bir uçağımızın bakımı zamanında yapılır, uçuş saatine göre değiştirilmesi gereken parça değiştirilir ve uçak tekrar sıfır, ilk anındakine döner, yenilenir yani. Türkiye 2006 yılında Genelkurmay Başkanlığı ve hükûmetimizin de onayıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığımız JSF Programı'na dâhil oldu. JSF Programı, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada, İngiltere, Hollanda gibi gelişmiş Batı ülkelerinin kurduğu bir konsorsiyum. Biz başlangıçtan itibaren bu programa girdik. Maksadımız da 2020 yılı ve sonrasında ömrünü tamamlayacak olan F4 uçaklarımızı ve filolarını bu 'JSF' dediğimiz F-35 uçaklarıyla modernize etmekti." ifadelerini kullandı.

AK Partili Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada -hava kuvvetlerinin hesapları- ihtiyaç 120 uçaktı ancak dönemin Genelkurmay Başkanı 'Şimdilik 100 uçak yeter, 20 uçak da opsiyon olsun' şeklinde hükümete tavsiyede bulununca Bakanlar Kurulu kararı '100 uçak' şeklinde çıktı. Şu anda programın bir parçasıyız. Uçaklar sıfırdan üretiliyor. Basından duymuşsunuzdur. F-35 uçaklarının 3 tipi var: Bir, klasik normal uçaklar gibi piste iniş kalkış yapanlar; bir, uçak gemisini kullanarak kısa mesafede iniş kalkış yapabilenler; bir de İngilizlerin 'Harrier'leri gibi, helikopter gibi dikine iniş kalkış yapabilenler. Biz, hava kuvvetlerinin ihtiyacı olarak, pistleri kullanacak olan tipi seçtik. Şu anda projemiz yürüyor, bu proje karşılığında da TAI ve TEI firmalarımız proje maliyetinin yaklaşık yüzde 50 oranında iş payı aldılar. Bu proje çok güzel projelerimizden bir tanesidir. İnşallah en kısa zamanda Türk Hava Kuvvetleri'nin vurucu gücü F-35 ve F-16 uçaklarımızdan oluşacak." CİHAN
<< Önceki Haber AK Partili Ünal: F4'ler uçan tabut falan değildir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER