AK Partili Uslu: Dünyanın en büyük mezarlıklarından biri de Akdeniz'de


AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, son 10 yıl içinde Akdeniz'de 25 bin mültecinin suda boğularak hayatını kaybettiğini söyledi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bağlı Side Limanı'nda açıklama yapan Uslu, "Akdeniz'de bir insanlık dramı yaşanıyor. Son 10 yıl içinde Akdeniz'de 25 bin insan suda boğularak hayatlarını kaybetti. Akdeniz dünyanın en büyük mezarlığı oldu. Dünya Akdeniz'deki bu çığlığa Aylan Kurdi bebeğin cansız bedeninin kıyıya vurması ile kulak verdi." dedi.

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen'in Side Sulatı Müzesi'nde Çocuk Bahçesi Bölümü'nde Akdeniz ve Ege'de hayatlarını kaybeden Suriyeli çocuklar anısına çiçek bırakmasını anlamlı bulduğu için destek verdiğini belirten Uslu, Türkiye'nin bugüne kadar Suriyeli göçmenler için bugüne kadar toplamda 7 milyar dolar harcama yaptığını kaydetti.

Akdeniz'de yaşanan bu insanlık dramına dünyanın ses vermesi gerektiğinin altını çizen Uslu, Türkiye'de kayıtlı 2,2 milyon Suriyeli'nin yaşadığını, bunun 260 binin ise kamplarda yaşadığını ifade etti.

4 yıl önce Suriye'de başlayan iç savaş sonrası göç sonrası 200 bin çocuğun Türkiye'de dünyaya geldiğine dikkat çeken Uslu, 1 milyon çocuğunda okul çağında olduğunu Suriyelilerin turizm nedeni ile yaşamalarının yasak olduğu tel şehrin Antalya olduğunu kaydetti.

Suriye'den Türkiye'ye göçte devletin yeteri kadar görevini yapması yanı sıra en önemli toplumun yaptığını dile getiren Uslu, toplumunda yakın ülke komşusu vatandaşlarına yüreklerini açtığını vurguladı.

Dünyanın son yıllarda en büyük göç hareketliliğine sahne olduğunu dile getiren Uslu, Göç İdaresi Daire Başkanlığı'nın kurduğu Arapça ve İngilizce yardım hattı sayesinde 'bizi deniz ortasında bıraktılar, boğuluyoruz bizi kurtarın' diye bin 500 Suriye'nin Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından zamanında yetişerek kurtarıldığını söyledi.

Uslu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Akdeniz 25 bin kişinin boğularak can verdiğin en büyük mezarlıklardan biri. Her gün yeni yeni ölüm haberleri ile yüreğimiz dağlanıyor. Bu çığlığa dünyanın ses vermesi gerekir. Bu sese bugüne kadar en güçlü sesi Türkiye verdi. Devletimizde toplumumuzda yüreğini açarak bunu en güzel şekilde gösterdi. Külfet paylaşımı noktasında bu destek vermede sıra Avrupa ülkelerinde. En son Avrupa Birliği toplantısında da Avrupa ülkeleri destek vereceklerini açıkladılar. Başka Aylan Kurdi'lerin ölmemesi için herkesin ülkemiz gibi gereğini yapması gerekir. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri sıkı denetimlerle 2 yıl içinde 80 bin Suriyeli'nin deniz yolu ile Avrupa ülkelerine gitmesine izin vermedi. Böylece Akdeniz'de muhtemel can kayıplarının önüne geçmiş oldu. " CİHAN
<< Önceki Haber AK Partili Uslu: Dünyanın en büyük mezarlıklarından... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER