Akademisyen Sibel Özbudun beraat etti


Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi, suç işlemeye alenen tahrik iddiasıyla yargılanan akademisyen Sibel Özbudun'un beraatına karar verdi.

Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Sibel Özbudun ile avukatları katıldı. Savunmasında protesto amacıyla paylaşım yaptığını belirten Sibel Özbudun, paylaşımları görerek kimsenin ayaklanmadığını, herhangi bir suç işlemediğini söyledi. Can Yücel'in şiirinin birçok kişi tarafından paylaşıldığını kaydeden Özbudun, mahkemeden düşünce özgürlüğüne sahip çıkacak bir karar beklediğini ifade etti.

Özbudun'un avukatı Levent Kanat da, eylemin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini ve müvekkilinin beraatını istedi.

Savunmalarının ardından sanık Özbudun'a son sözü soruldu. Beraatını isteyen Özbudun, "Düşünce ve ifade özgürlüğünün yanında bir karar verilmesini talep ediyorum." dedi.

Savunmaların ardından hakim Aydoğan Levent Gedik kararını açıkladı. Yüklenen suçun unsurları itibariyle oluşmadığını ve yüklenen suç açısından sanığın kastının bulunmadığını vurgulayan hakim Gedik, Özbudun'un beraatına karar verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Mehmet Taştan, suç işlemeye alenen tahrik ettiği gerekçesi ile Özbudun hakkında iddianame hazırlamıştı. İddianamede, Özbudun'un Facebook'tan maskeli ve elinde molotof kokteyl gibi bir malzeme bulunan illegal eylemci ile arkasında yine bir eylemi temsil eden çizimlerin bulunduğu fotoğrafı paylaştığı anlatıldı. Özbudun'un 'Yönetmeliğiniz sizin olsun isyan bizimdir' şeklinde yazı yazmak suretiyle kişileri alenen kanunsuz ve suç sayılan eylemler yapmaya tahrik ettiğini ileri sürüldüğü iddianamede, diğer paylaşımların da suçu destekler mahiyette olduğu ifade edildi. Özbudun'un Can Yücel'e ait şiiri paylaşarak suçu destekler mahiyette ifadeler kullandığının vurgulandığı iddianamede, Özbudun'un eyleminin yakın ve mevcut tehlike oluşturacak nitelikte olduğu savunuldu.
CİHAN
<< Önceki Haber Akademisyen Sibel Özbudun beraat etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER