Akdeniz'de ihracat şoku


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ocak ayı ihracatı, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 23,9 düşüşle 733 milyon dolar oldu.

Türkiye'nin en büyük ikinci liman şehri Mersin, yüzde 37 düşüşle jeopolitik krizden en çok etkilenen şehirlerden biri oldu. AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen yaptığı açıklamada, 2015 yılında başlayan düşüşün yeni yılın ilk ayında da etkisini gösterdiğini
belirtti. Kötü başladıkları yılı iyi bitirmek istediklerini ifade eden Aymen, "İran'a ambargonun kalkması bölgeye yakınlığımız nedeniyle bize umut veriyor. İran pazarı için yoğun şekilde çalışıyoruz ve 2016 yılını pozitif rakamlarla kapatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Aymen, 2016 yılında dünyanın çeşitli yerlerinde açılacak Türk Ticaret Merkezlerinin ilkinin Tahran da açılacak olmasının yerinde bir karar olduğunu vurgulayarak, hazırlanan 'Ambargo Sonrası İran Ekonomisi Etki Analizi' çalışması ile de kaybedilen pazarların telafi edilebileceğini ve yıl sonunda tekrardan pozitif rakamlara ulaşabilecekleri değerlendirmesinde bulundu.

AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Habur Sınır Kapısı'nın açılmasına rağmen terör olayları yüzünden hala lojistik avantajlarını kullanamadıklarını değinerek, "Düşen petrol fiyatlarına rağmen yükselen lojistik maliyetler rekabet gücümüzü düşürüyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Akdeniz'de ihracat şoku Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER