Akın İpek'ten ayrıntılı açıklama

İpek Enerji'yle ilgili havuz medyasında yayınlanan yalan haberlerle ilgili Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'ten açıklama geldi.

Akın İpek'ten ayrıntılı açıklama

İşte Akın İpek'in yaptığı o açıklama:

Akşam, Sabah, Takvim, Star, Yeni Şafak gazeteleri yalan söylüyorlar.
 
İpek Enerji ile ilgili haberleri de baştan sona yalan. 
 
Doğrusu şöyle: 
 
Türk Petrol Kanunu'nda “Deneme ruhsatı” diye bir kavram yoktur. Şirketimiz petrol arama ruhsatlarını PİGM’den kanunun tüm şartlarına uyarak, 25.11.2010 tarihinde almıştır.
 
İpek Enerji 25.11.2010 tarihinden 02.09.2013 tarihine kadar yaptığı aramalar sonucunda petrol keşfetmiştir. 
 
Arama çalışmalarımızın başladığı günden, petrol keşfini yaptığımız güne kadar 30 milyon USD’ye yakın harcama yapılarak gerekli teknik çalışmalar ve sondaj faaliyetleri yürütülmüştür. Sondajın başlaması için gerekli olan malzemelerin temini bile en az bir yıl sürmektedir. Bu zaman aralığında yapılan çalışmalar haftalık ve aylık rapor olarak PİGM’e beyan edilmiştir. İpek Enerji olarak aşağıdaki haritada görüleceği gibi İpek Koza 1 kuyumuza 31.10.2012 tarihinde başlanmıştır.

İpek Enerji olarak sondaja başladığımız tarihte aynı jeolojik yapıda  TPAO’nun hiçbir çalışması yoktur.
 
Petrol keşfimizden hemen sonra TPAO  komşu sahamızda ruhsat sınırımızın hemen bitişiğine 4 adet kuyu açmıştır. Bu kuyuların mesafesi açıkça 6491 No'lu Kanun'a aykırıdır.
 
Adı geçen Yemişlik 3 kuyusu haritada da görüldüğü gibi farklı bir jeolojik yapıda bulunmaktadır. 
 
Faaliyette bulunduğumuz arama kuyularımızın tamamı; hem başlangıç hem de bitiş koordinatı olarak,  kendi ruhsat sınırlarımız içerisinde açılmıştır. Bu bilgiler TPAO ve PİGM’de de mevcuttur.

11.12.2013 tarihinde 6491 No'lu  Yeni Petrol Kanunu ve Uygulama  Yönetmeliği yürülüğe girmiştir. İpek Enerji bu tarihen sonra da 300m kuralına uygun hareket etmiştir ve hiçbir sondaj faaliyeti yapmamıştır.
 
TPAO ise haritada gözüktüğü gibi açıkça yasalara aykırı olarak ruhsat sınırımıza çok yakın kuyular açmış ve bu kuyularda halen üretime devam etmektedir.
 
İpek Koza kuyularımızın bulunduğu bölgede ilk petrol keşfini 02.09.2013 şirketimiz yapmıştır.
 
TPAO'nun ısrarla sözünü ettiği Yemişlik-3 isimli kuyusu bu bölgeden tamamen ayrı bir lokasyonda, tamamen farklı bir jeolojik yapının üzerindedir.
 
Petrol üretim miktarı hakkında  çıkan haberler de tamamen asılsızdır. Haritada da görüldüğü gibi petrol kapanının yüksek tarafı yani rezervuarın çoğunlukta bulunduğu taraf İpek Enerji ruhsatı sınırları içerisindedir.
 
Şirketimizin günlük/aylık  petrol üretimi PİGM kayıtlarında mevcuttur.
 


Bu konuda her şey rakamlarla çok net olup başka bir söz söylemeye gerek yoktur. 
 
Kendi keşfettiğimiz ve üretim yaptığımız kuyularımızın yanına TPAO da kuyu açtığı için, kamuya ait bir şirketin kuyularının üretimini etkilememek için kuyumuzda artezyenle (doğal yollarla) üretim yapılmaktaydı.
 
TPAO ise bu kadar iyi niyetimize rağmen ilk üretiminden itibaren pompa ile petrolü hızlı bir şekilde ve mevzuata açıkça aykırı olarak üretim yaparak faaliyetlerine devam etmiş ve halen de etmektedir.
 
Bu bilgilerde PİGM kayıtlarında mevcuttur.
 
Petrol üretim miktarı hakkında çıkan haberler de tamamen yalandır.
 
Haritada da açıkça görüldüğü gibi petrol kapanının yüksek tarafı yani rezervuarın çoğunlukta bulunduğu taraf İpek Enerji ruhsatı sınırları içerisindedir.
 
Petrol keşfinin tarafımızca yapılmış olmasına rağmen, kamu kurumu ile bir ihtilaf yaşanmaması için kabul ettiğimiz %50-%50 ortaklık dahi TPAO tarafından reddedilmiştir. Bu tutanaklarda da, resmi kayıtlarda da mevcuttur.
 
Akredite bir kurum tarafından sorunun çözülmesi beklentimiz halen yerine getirilmemiş, süreç ile ilgili bilgi dahi verilmeye gerek görülmemiştir.
 
Şirketimizin bu kadar yapıcı bir tutum içerisinde olamasına rağmen, TPAO'nun bu düşmanca tavrını anlamak mümkün değildir.
Hiçbir hukuki sebep gösterilmeksizin ürettiğimiz petrolü dahi satın almamaktadır.
 
Yalan haber yapmayı alışkanlık haline getirmiş olan bazı medya kuruluşlarının asılsız haberlerine itibar edilmemesini kamuoyuna arz ederiz.
 
Doğru haberler tarafımızdan zamanında duyurulmaktadır.
 
AKIN İPEK
İPEK ENERJİ

<< Önceki Haber Akın İpek'ten ayrıntılı açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER