AKP eliyle hukuka darbe

HSYK, üyelerinin değişmesi sonrası kritik dava hakimlerini bir bir değiştirdi.

AKP eliyle hukuka darbe

Balyoz, Ergenekon, MİT TIR’ları, Tahşiye, Bank Asya ve polise operasyonlar sonrası açılan davaların hepsinde yargıçlar hükümetçe görevden el çektirildi. Yerlerine istenilen isimler atanarak yargı bağımsızlığı yok edildi.

HSYK’da hükümete yakın yeni yönetim, birçok kritik davada hakimleri değiştirerek yargıya müdahale etti. HSYK, ilk müdahalesini Ergenekon ve Balyoz davalarına yaptı.

Bugün'den Metin Arslan'ın haberine göre, Ergenekon’da karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese Sakarya’ya, üyeler Sedat Sami Haşıloğlu Trabzon’a, Hüsnü Çalmuk Kocaeli’ne atandı. Balyoz davasında karar veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken Uşak’a, üye hakimler Ali Efendi Peksak Kocaeli’ne Aytekin Özanlı İstanbul 82. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

ERGENEKON’A TAHLİYE

AKP’nin özel yetkili mahkemeleri (ÖYM) kaldırmasının ardından Anayasa Mahkemesi’nin ‘Balyoz davasında hak ihlali’ kararı sonrası, tutuklu 230 isim tahliye edildi. Tutuklulukta azami 5 yıllık sürenin aşılması gerekçesiyle de Ergenekon’da tahliye dalgası yaşandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevinin sona erdiği iddiasıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri, Danıştay saldırganı Alparslan Arslan dahil Ergenekon tutuklularını tahliye etti.

MAVİ MARMARA’DA KRİZ

Mavi Marmara davasında İsrailli komutanlar hakkında yakalama kararı çıkaran İstanbul 7.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Kaptan Bakırköy’e düz hakim olarak gönderildi. Yakalama kararı ise Adalet Bakanlığı tarafından İnterpol’e gönderilmedi.

YAKALAMAYAN SÜRÜLDÜ

Başbakan’ın ofisinde bulunduğu ileri sürülen böceğe ilişkin iddianamenin reddi yönünde muhalefet şerhi yazan üye hakim Zeka Kayalı, tenzil-i rütbe ile asliye ceza mahkemesine gönderildi. Bu mahkeme başkanlığına 9. Asliye Ceza Hakimi Namık Özdemir getirildi. Ankara 7. Sulh Ceza Hakimi Yavuz Kökten bu davaya üye hakim olarak atandı. İtiraz üzerine 5 sanık için yakalama kararını kaldıran 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Mustafa Karatay görevden alındı. 33. Asliye Ceza’ya atandı.

TAHŞİYE’YE 3 AYLIK HAKİM

14 Aralık özgür medya operasyonuna gerekçe yapılan Tahşiye grubu davasına bakan Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 5 Mart 2015’teki duruşma öncesi değiştirildi. Üye hakim Hasan Teke Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne atandı. Heyetin yerine, Ocak 2014’te hakimliğe başlayan Burçin Sevgel ile Aralık 2014’te mesleğe atanan Kübra Ufak Benakay getirildi. İlk duruşmada Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi yetkili olmadığı gerekçesiyle dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderilmesine karar verdi.

ALGI İÇİN DEĞİŞİKLİK

Ankara’daki İstihbarat Daire eski Başkanı Ömer Altıparmak’ın da aralarında bulunduğu 18 polisin yargılandığı algı davasına bakan mahkemenin heyeti de değiştirildi. Davaya bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üyeleri pasif görevlere atandı. Mahkemeni Başkanlığı’na 2. ACM Başkanı Hüseyin Karamanoğlu yetkilendirildi.

MİT TIRLARINA GİZLİLİK

Adana MİT TIR’ları davasına bakan 7. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Saniye Yalçın, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne, Fetiye Hakgeçirmez Çolak Asliye Ceza Mahkemesi’ne atandı. 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na Adem Taşlı, üyeliğine ise 2 ay önce mesleğe başlayan hakimler Cibrail Uğur ile Emel Öztürk Asker atandı. Davada gizlilik kararı verildi.

POLİSLERİ TUTUKLAYAMAYANLAR GİTTİ

Ankara’da polislere yönelik algı operasyonunda tutuklama kararı vermeyen hakimler değiştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, polislerin serbest bırakılmasıyla “Tahliyelerine şaşırdım” demesinin ardından HSYK, Ankara’daki hakimleri değiştirdi. 24 polisin tutuklanmasını reddeden Ankara 1. Sulh Ceza hakimi Orhan Yalmancı, polislere operasyonda rapor alan 2. Sulh Ceza hakimi Seyhan Aksar ile 3. Sulh Ceza hakimi Hasan Çavaç, başka yerlere atandı. Yerlerine 1. Sulh Ceza hakimliğine Yargıtay Tetkik Hakimi Sezer Söylemez, 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Mustafa Çorumlu getirildi.

BANK ASYA’DA TENZİLİ RÜTBE

Bank Asya’nın hukuksuz hisse devri ile ilgili açtığı davada, bankanın 70’inci madde kapsamına alınmasına ilişkin gerekçelerini BDDK’ya soran Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin 2 üyesi görevden alındı. HSYK, Mersin’deki nükleer santral davalarına bakan idare mahkemesi heyetini değiştirdi. Bu davalara bakan hakimler Şenol Coşkun ile Metin Sarıkurt tenzili rütbe ile vergi mahkemesi üyeliğine atandı.

KARARLAR ŞAİBE ALTINDA

Avukat Ergin Cinmen: HSYK’nın davalara özel mahkeme heyeti ataması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘bağımsız ve tarafsız yargı mercii olma’ ilkesine aykırıdır. Bunlar yargı bağımsızlığı ve hakim teminatını ortadan kaldıran uygulamalar.

Bu mahkemeler AİHS 6’ncı maddede yer alan bağımsız ve tarafsız yargı unsuru olma özelliğinin kaybetmiştir. Suçtan sonra kurulan mahkemelerdir. Mevcut heyetler dağıtılmış, yerlerine bu davaya bakmaları için hakimler atanmıştır. Dolayısıyla bu mahkemelerin
bağımsız ve tarafsız yargı yeri özelliği yoktur. Verecekleri kararlar şimdiden şaibe altındadır.

HAKİMLER ÜZERİNDE BASKI

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Mehmet Kasap: Tahşiye, emni-yet operasyonları gibi iktidarın yakından takip ettiği davalarda tabii yargıçlık ilkesini yok edecek atamalar yapılıyor. Sık sık yapılan bu atamalar tarafsız ve bağımsız kararlar vermesi gereken hâkimler üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Tutuklamada tereddüt edeni bile değiştirip diğerlerine gözdağı veriyorlar. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı yok edildi. Değişikliklerle, yürütme yargıya açıktan müdahale ediyor.

SİYASİ ETKİNİN GÖSTERGESİ

Eski Cumhuriyet savcısı Mete Göktürk: Bazı davaların hakimlerinin soruştur-ma geçir-memesine rağmen değiştirilmesi siyasi etkinin göstergesi. Hakimlerin görevlerini kötüye kullandıklarına dair gerçek deliller olmadan baktıkları davalar nedeniyle yerleri değiştirilemez. Bu, yargının düştüğü perişan durumun göstergesidir. İşine gelmeyen hakimlerinin yerlerini değiştirme tasfiye politikasıdır. Devam eden davada hakimin başka yere nakledilmesi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırı. Yargıç güvencesi olmayan bir hakimin tarafsız davranmasını bekleyemezsiniz. Gelen hakim de aynı akıbetten korkacak ve bağımsız karar veremeyecektir.
<< Önceki Haber AKP eliyle hukuka darbe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER