AKP'den gurbetçiye tatilde acı sürpriz
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Temmuz 25 2019
Yurt dışı borçlanma sistemi kökten değiştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından 19 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan 7186 Sayılı Kanun ile gurbetçilerin Türkiye'de emekliliği zorlaştı. Yeni şartlar 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek. Tatil dönüşü gurbetçi acı sürprizle yüzleşecek.
Bulundukları ülkenin dışında Türkiye’den de emeklilik maaşı almaya hayal edenleri yakından ilgilendiren değişiklik 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak. Yasa değişikliği yürürlüğe girmeden önce borçlanmış olan sigortalılar ve emekliler söz konusu değişiklikten etkilenmeyecek.
YENİ SİSTEMDE NELER DEĞİŞİYOR?
VOA Türkçe'ye konuşan konunun uzmanları, değişikliklerin yurt dışındaki emekli adaylarını olumsuz etkileyeceği ve çok ciddi yeni yükümlülükler getireceği konusunda hemfikir.
En önemli değişikliklerden biri, ödenilecek emeklilik aidatıyla ilgili “yüzde 32’sidir” ibaresinin “yüzde 45’idir” şeklinde değiştirilmesi.
Bu şu anlama geliyor: 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yurt dışı borçlanmalarda dikkate alınacak günlük miktar, asgari günlük aylığın yüzde 45 oranına göre hesaplanacak. Bunu daha da somutlaştırmak gerekirse, 31 Temmuz 2019’a kadar geçerli olan günlük 27,29 TL tutarındaki borçlanma miktarı yüzde 40 oranında, yani gün başına 11,01 TL artarak 38,38 TL’ye yükselecek.
Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, bu değişiklikle yurt dışında çalışan Türkiye vatandaşlarının geçmişe kıyasla çok daha yüksek ödemeyle daha düşük emekli maaşı alacağını söyledi.
BORÇLANMA TUTARI ARTTI, MAAŞ DÜŞTÜ
Ali Tezel, ‘‘Bu değişiklikten önce yurt dışında belirli süre yaşayan Türk vatandaşları, yurt dışı hizmet sürelerini belgelendirmeleri ve hizmet borçlanması için başvuruda bulunmaları halinde düşük rakamlar ödeyerek daha iyi bir emekli maaşına kavuşuyorlardı. Daha önce maaşlarının yüzde 32’sini ödüyorlardı, bu rakam şimdi yüzde 45’e çıktı. Kabaca söylemek gerekirse daha önce 98 bin TL ödeyerek emekli olduğunda ayda 2 bin 500 TL emekli maaşı alınabilirken 1 Ağustos’tan sonra
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yasadışı bahis baronu, 'Ersan Şen pişmanlığını' anlattı2.THY, İran seferlerini iptal etti!3.Trump’tan ‘Venezuela’ya ikinci saldırı çıkışı4.'Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak' denmişti: Şehir hastaneleri kara delik oldu!5.İstanbul Baro yönetimi beraat etti!
6.Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyaretinde, kaybolan toplumsal vicdanı nasıl izlediğini anlattı7.Borsa İstanbul’da manipülasyon soruşturması: 15 kişi tutuklandı8.Karayip Denizi'nde sıcak dakikalar! ABD askerlerinden bir tankere daha operasyon9.Dönerciden terör örgütü çıkarmaya çalışanlar 1 yıldır iddianame uyduramadı!10.Rıza Akpolat ‘rüşvet’ iddiasından yeniden tutuklandı!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








