'AKP kaş yapayım derken göz çıkardı; okul fiyatları dershane fiyatının 3 katı'


Eğitim Sen Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Akdağ, AK Parti hükümetinin dershaneleri kapatma yönündeki kararı sonucu velilerin 'sınavlara hazırlık' faturasının en az 3'e katlandığını belirterek, "Lise son sınıf fiilen üniversite hazırlık sınıfına dönüşürken temel liselerin son sınıfına kayıt fiyatları 16-25 bin TL arasına yükselmiştir. Hükümet bir kez daha 'kaş yapacağım derken göz çıkarmış', fatura yine öğrencilere ve velilere yıkılmıştır." dedi.

Eğitim Sen Şanlıurfa Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Akdağ, 13 yıldaki eğitimdeki değişikliklerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Hükümeti sert dille eleştiren Akdağ, eğitim camiasını derinden sarsan dershane yasasının da getirdiği olumsuzlukları tek tek sıraladı.
Hükümetin eğitim politikalarını işletmeci mantığı ile yürüttüğünü vurgulayan Akdağ, "Bugüne kadar eğitim sisteminde eğitim biliminin en temel ilkeleri ve halkın ihtiyaçları göz ardı edilerek sayısız yasal değişiklik ve fiili uygulamaya imza atılmış, eğitimin en temel sorunları çözülmek bir yana, daha da artmıştır." ifadelerini kullandı.

AKP iktidarı döneminde sayıları iki kat artan dershaneleri 'paralel ile mücadele' adı altında kapatarak özel okula dönüştürme girişimlerinin ilk sonuçları ortaya çıkmaya başladığını vurgulayan Akdağ, dershanelerin 1 Eylül'de sonlandırılacağını anımsatarak yerini temel liselerin alacağını hatırlattı.

Akdağ, şunları kaydetti: "Temel liselerin hem ortaöğretim programını uygulayacak hem de öğrencilerini üniversite sınavına hazırlayacaktır. Normal okullarda haftalık 40 saat ders olmasına karşın, temel liselerde haftalık ders saatinin 25 saat olması planlanmakta, bu durum özellikle 12. sınıf öğrencilerinin bu liselere kayıt yaptırmasına neden olmaktadır. Her ne kadar bu kurumların adı temel lise olsa da pratikte yine dershanecilik faaliyeti yapılacak, lise müfredatı büyük ölçüde göstermelik olarak uygulanacak; böylece zaten sorunlu olan lise eğitiminin niteliği daha da düşecektir."

"Temel lise adı altında öğrenim verecek ve öğrencileri üniversite sınavına da hazırlayacak olan bu liselerin ücretleri şimdiden dershanelerin üç katını bulmuştur." diyen Akdağ, şu ifadeleri kullandı: "AKP hükümetinin dershaneleri kapatma yönündeki kararı sonucu velilerin sınavlara hazırlık faturası en az üçe katlanmış, lise son sınıf fiilen üniversite hazırlık sınıfına dönüşürken temel liselerin son sınıfına kayıt fiyatları 16-25 bin TL arasına yükselmiştir. Hükümet bir kez daha 'kaş yapacağım derken göz çıkarmış', fatura yine öğrencilere ve velilere yıkılmıştır."

Bugüne kadar bin 300 dershanenin dönüşüm için başvurduğunu belirten Akdağ, "3 bin TL eğitim teşviki" ile tanıtılan ve dershaneden dönüşen temel liseler ile özel okullar arasındaki rekabet öğrencileri ve velileri mağdur etmeye başlamış, özellikle 12. sınıf öğrencileri YGS ve LYS`ye daha rahat hazırlanabilmek için temel liselere yönelmiştir. Temel lise uygulamasının bir diğer olumsuz sonucu, devlet okullarının öğrencilerin kaçışını önlemek için fiilen dershanecilik faaliyeti yapar hâle getirilmesidir." dedi.

Getirilen düzenleme, dershanelerde çalışan ve sayıları 60 bine yaklaşan çoğu güvencesiz, sigortasız çalıştırılan ya da sigortası eksik yatırılan dershane öğretmenlerinin sorunlarına çözüm üretmediğinin altını çizen Akdağ, açıklamasına şöyle devam etti: "1 Temmuz 2015 tarihi itibarıyla en az 6 yılını dolduran öğretmenlerden 3 bin 121'inin 'sözlü sınav' ile MEB`e bağlı kurumlarda uygun kadrolara ataması yapılacaktır. Bu değişiklik her açıdan eksiktir ve dershane öğretmenlerinin mağduriyetini karşılamadığı gibi, ataması yapılmayan 300 bini aşkın işsiz öğretmen açısından da sıkıntılıdır." CİHAN
<< Önceki Haber 'AKP kaş yapayım derken göz çıkardı; okul fiyatları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER