AKP Kendi Memuru İçin Düğmeye Basıyor, İşte Yandaş Memur Planı

AKP Yüksek Yargı ve Milli Eğitim Müfettişlerinden sonra kendi yandaş memurunu oluşturmak için düğmeye basıyor. Kamuda performans sistemi adı altında "başarısız" memurlar işten atılacak...

AKP Kendi Memuru İçin Düğmeye Basıyor, İşte Yandaş Memur Planı

Devlet Personel Başkanlığı, hazırladığı yönetmelik taslağı ile kamuda performans sistemini hayata geçirmek için ilk adımı attı. AKP, bu sistemi devlette kadrolaşma, baskı, ödül, cezalandırma, gözdağı olarak kullanacak

AKP iktidarı, yüksek yargı üyeleri ve Millî Eğitim Bakanlığı müfettişlerini “mülakat” yöntemiyle belirleyip, kadroları kendi yandaşlarıyla doldurmanın en önemli adımlarını attıktan sonra “kendi memur” tipi için de düğmeye basıyor. Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı” görüşe açıldı.

MEMURLAR İŞTEN ATILACAK

İktidar, kamuda “performans sistemini” yaşama geçirmek için düğmeye bastı. Taslağa göre sözleşmeli memur “başarısız” bulunursa işten atılacak, başarılı olanın ücreti artacak.

Memura “başarı puanı” verilecek. Memur “başarılı” bulunursa ücreti artacak, yurt dışına bile gönderilecek. Ancak başarısız bulunursa görevi ya da görev yeri değiştirilecek. Eğer memur sözleşmeliyse ve “başarısız” bulunursa cezası daha da ağır olacak. Sözleşmesi fesh edilerek işten atılacak. “Vatandaş memnuniyeti” değerlendirmelerde yüzde 5 etki yapacak. Hazırlanan bu taslak memurlarda, AKP kadrolaşması için performansın baskı olarak kullanılacağı, işten atılacak personelin yerine partililerin alınacağı yönünde paniğe sebep oldu.

Amirler izleyecek

Bu değerlendirmeyi memurun amiri, iş arkadaşları, en yakın astları ve hizmetten yararlananlar yapacak. Yeni sistem kapsamında amirler, memurları sürekli izleyecek.

Personel hakkında, olay veya davranışlardan yola çıkarak olumlu ya da olumsuz izlenimlerini forma dolduracak. Değerlendirme sonucunda “başarı değerlendirme formu” düzenlenecek. Personel 2 gün içerisinde puana itiraz edebilecek. İtirazı “bir üst amir” değerlendirecek.Üst amir itirazı reddederse sonuç kesinleşecek. İtirazı ciddi bulursa “en yakın amirden” yeniden değerlendirme isteyecek. Bu amirin vereceği karar kesin olacak. İtiraz da edilemeyecek. Üç dönem başarı puanı A ve B düzeyinde yer alan personelin bu durumu görevde yükselmelerinde, yer değiştirmede, yurt dışı görevlendirmelerde ve insan kaynakları planlamasının diğer alanlarında dikkate alınacak.

Başarı ücreti

Sözleşmeli personelden başarı puanı A, B ve C düzeyinde olanlara ’başarı ücreti’ödenecek. Eğer memurun başarı puanı birbirini takip eden 3 dönemin en az ikisinde en alt seviye olan D düzeyindeyse, görevi ya da görev yeri değiştirilecek.

Memurların değerlendirilmesinde, disiplin kurallarına uyup uymadığı dikkate alınacak. Görevlerini yerine getirirken muhataplarının din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi görüş veya dış görünüş gibi farklılıklarını dikkate almaksızın yaş, gelenek, örf veya engelli olma gibi farklılıklarını ise dikkate alarak hareket edip etmediğine de bakılacak.

<< Önceki Haber AKP Kendi Memuru İçin Düğmeye Basıyor, İşte Yandaş... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER