"AKP'nin dağıttığı kalitesiz kömürler, hava kirliliğinde önemli bir paya sahip"


MHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, Türkiye'deki artan hava kirliliği, sağlık sorunları, ısınma maliyetleri, petrol ve doğalgaz fiyatları konusunda açıklama yaptı. Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklardaki artışa dikkat çeken Yurdakul, yazılı değerlendirmesinde, kış aylarında hava kirliliğinin büyük bir eziyete dönüştüğünü, AK Parti'nin dağıttığı kalitesiz kömürlerin bu kirlilikte önemli bir paya sahip olduğunu belirtti.

Uluslararası enerji piyasalarında doğalgaz fiyatlarının 4 yılın en düşük seviyelerine indiğini ifade eden MHP'li Yurdakul, Türk milletinin düşen fiyatlardan istifade edemediğini, vatandaşların petrol ve doğalgazı, olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlarla kullandığını kaydetti. Avrupa'nın standartlarına göre 5 katı kirli şehirlerimizin olduğunu söyleyen Yurdakul, "Her gün biraz daha fakirleşen vatandaşlarımız evlerindeki doğalgazı kullanmak yerine sobaya ve yardım kömürlerine bel bağlamak zorunda kalmıştır. İnsanları yardıma muhtaç bir hale getirmek üzere tasarlanan AKP'nin ekonomi yaklaşımı zenginleri daha zengin fakirleri ise daha fakir yapmak üzere bir döngüye kapılmış durumdadır." dedi.

Milletvekili Yurdakul, gelecek nesilleri önemseyen sağduyulu çevreci yaklaşımların önem kazandığı günümüzde Türkiye olarak gelişmiş ülkelerin halihazırda üstesinden geldiği 'Hava Kirliliği' sorunuyla karşı karşıya olduklarını bildirdi.

"KIŞ AYLARINDA EZİYET DAHA DA ARTIYOR"

Kış aylarında artan kirliliğe dikkat çeken Yurdakul, "Hava kirliliğini izleyen kurum ve kuruluşların yayınladığı verilere göre durum oldukça kritik. Özellikle kış aylarında orta ve alt gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı yerleşim alanlarında ve sanayi tesislerinin yoğunlaştığı bölgelerde yaşanan hava kirliliğinin artık ciddi olarak değerlendirilmesi ve vatandaşlarımızın sağlığının korunması için gereken önlemlerin alınması gerekmektedir." izahını yaptı.

"HAVA KİRLİLİĞİ KABUL EDİLEMEZ DEĞERLERE ULAŞTI"

Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ölçüm istasyona ortaya çıkan son veriler, ülkemizdeki birçok şehrin hava kirliliği konusunda kritik bir seviyede olduğunu göstermiştir. Avrupa Birliğinde 50 birim ile sınırlandırılan PM10(Partikül Madde) ölçümlemesi için ülkemizdeki eşik değer (ulusal sınır değer) 90 olarak belirlenmiş durumdadır. Antalya'da ölçülen 103 birimlik kirlilik de şehrin hassas bir pozisyonda olduğunu, bununla birlikte AB standartlarına göre ise kabul edilebilir kirliliğin iki kat üzerinde olduğu görülmüştür. Verilere göre Ankara'da yapılan 242 birimlik ölçüm, ulusal değerin 3 katı kirliliği, Avrupa Birliği değerlerinin ise 5 katı kirliliği işaret etmektedir. PM10 ölçümlerinde kirliliği belirlenen birçok şehrimizden biri de İzmir'dir; İzmir'de ölçülen 106 birimlik PM10 değeri ulusal sınırın üstünde, AB sınırının ise iki katı üstündedir."

"AKCİĞER KANSERİ, KOAH VE ASTIM VAKALARI ARTIYOR"

Hava kirliliğinin tıbbi sonuçlarını açıklayan Yurdakul, "Başta hava kirliliği olmak üzere birçok zararlı çevresel koşulların insan sağlığı üzerine zararlı etkileri olduğu, Akciğer kanseri, KOAH ve Astım ataklarında artışa neden olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur." dedi.

Geleceğe ilişkin politikaların önemini anlatan Yurdakul, "Gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan insan hayatına önem veren çevre ile uyumlu sürdürülebilir kalkınma ve büyüme modelleri kabul görmektedir. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı, gelecek nesillerimizin sağlığı için ağırlıklarını ortaya koymalı ve hükümeti bu yönde uyarmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kömür yardımını arttırdığı oranda gelecekte evde bakım yardımı dağıtmak zorunda kalacaktır. Kömürle ısınmanın solunan havayı kirlettiği ve kötü havanın sağlıksız nesiller yarattığı ortadadır. Ülkemiz hala OECD ülkelerinin doğumda beklenen yaşam süresine ulaşamamıştır, üstelik bu haliyle ulaşması da beklenmemektedir." düşüncesini paylaştı.

"DOĞALGAZ FİYATLARI DÜŞMESİNE RAĞMEN, KÖMÜRE MUHTAÇ EDİLİYORUZ"

Değerlendirmelerine devam eden MHP Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, "Hava kirliliğinin temel kaynaklarından biri olarak gösterilen kömür ile ısınma konusu ne yazık ki ülkemiz için kanayan bir yara; Petrol ve Doğalgaz fiyatlarının uluslararası piyasalarda diplere inmesine rağmen AKP hükümetinin petrol ve doğalgazda gereken indirimleri yapmaması, insanların kömür yardımına muhtaç bırakılması politikasının devamından başka bir şey değil. En gelişmiş 20 ekonomi içinde olduğumuzu söyleyen AKP Hükümetinin, varili 32 dolara inen petrol fiyatlarına rağmen dünyanın en pahalı yakıtını kullanmamızı açıklayamaz." dedi.

"HEP Mİ VATANDAŞIMIZ EZİLECEK?"

MHP'li Yurdakul şöyle devam etti: "Türkiye'nin dünyanın en kirli havası ile bilinen Çin Halk Cumhuriyeti ile yarışıyor olması büyük bir utançtır. AKP hükümetlerinin 14 yılda yarattığı yoksul vatandaşlarımız, sağlıksız şartlarda barınıyor, sağlıksız şartlarda ısınıyor ve yetersiz besleniyorlar. 2023 vizyonu ve 2071 hedefleri ile şaşalı açılışlarda boy gösteren hükümet üyelerine sağlıksız nesiller ile bu hedeflerini nasıl gerçekleştireceklerini sormak gerekir. Belki de AKP hükümeti bu hedeflerine Suriyeli mülteciler ile yürüyecektir, nihayetinde onların çocuklarına karşılıksız burslar, en iyi üniversitelerimizde kontenjanlar ve prefabrik bile olsa belirli yaşam alanlarını ve ısınma imkanları sunmaktadır. Bunu yapmakla birlikte ülkemizde hiçbir vatandaşımız sağlıksız ortamlarda, kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılmamalıdır."

"DOĞALGAZ FİYATLARI DÜŞMELİ"

Devletin bir ebeveyn gibi kucaklayıcı olması ve evlatlarını koruması gerektiğine dikkat çeken Yurdakul, "Hükümet, sağlıksız nesillerin önüne geçmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmalı, bu konuda destek ve teşvikler sunmalıdır. Uluslararası petrol ve türevleri piyasasında meydana gelen bu düşüşü milletimizin lehine değerlendirmeli, doğalgaz ve diğer yakacak fiyatlarını düşürmeliyiz. Bunlar, bu hükümetin milletimize ve gelecek nesillere borcudur." görüşünü belirtti.

"DÜNYADA DÜŞEN FİYATLARDAN VATANDAŞLARIMIZ DA İSTİFADE ETMELİDİR"

Sözlerine enerji maliyetlerini anlatarak son veren Yurdakul, "2016 yılında doğalgaz bulunan şehirlerde kömürle ısınmak, AKP hükümetinin bir hatasıdır. AKP, derhal sürdürülebilir büyüme konusuna ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanmalı, bununla birlikte uluslararası piyasalarda düşen enerji maliyetlerini derhal vatandaşlarımıza yansıtacak düzenlemeleri yapmalıdır." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber "AKP'nin dağıttığı kalitesiz kömürler, hava kirliliğinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER