AKP öyle bir ismi milletvekili adayı gösterdi ki...

Milletvekili aday listeleri açıklandı. En büyük rahatsızlık iktidar partisi AKP’de oldu.

AKP öyle bir ismi milletvekili adayı gösterdi ki...

Listedeki yerini beğenmeyen iki önemli isim adaylıktan çekildi. Aday gösterilmeyen bir işadamı intihar etti. Bazı isimler ise tabanda tepkiye neden oldu.

Milletvekili aday listeleri en çok iktidar partisi AKP’de rahatsızlık oluşturdu. Listelerin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) tesliminin hemen ardından homurdanmalar da başladı. Listedeki yerini beğenmeyen iki önemli isim adaylıktan çekildi. Bunlardan birincisi, Batman 2. sıra adayı Mehmet Emin Ekmen, ikincisi de Diyarbakır 6. sıra adayı Abdurrahman Kurt. Her ikisinin de Akil İnsanlar heyetinde yer alan isimler olması dikkat çekti. 7 Haziran seçimlerine ilişkin önemli mesajlar içeren bu iki istifa, HDP’nin barajı aşacağının sinyali olarak değerlendirildi. Çünkü AKP, bir önceki seçimde Diyarbakır’dan 6, Batman’dan da 2 milletvekili çıkarmıştı. Dolayısıyla HDP’nin barajı aşması halinde her iki isim de seçilememe riski taşıyor. Önümüzdeki süreçte HDP listesinin bölge siyasetine tamamen damga vuracağı ve AKP’yi zayıflatacağı yorumları yapılıyor.

Bingöl’de tepki intihar eden aday Celal ayrancı’yla sınırlı değil

AKP’de deprem etkisi oluşturan bu iki istifanın yanı sıra listeye giren, giremeyen isimler etrafında da rahatsızlıklar oluştu. Bölgedeki tek sarsıntı Diyarbakır ve Batman’la sınırlı değil. Bingöl’de de tepki had safhada. Aday adaylarından Celal Ayrancı, listelerin açıklanmasının ardından Ankara’daki otel odasında ölü bulunmuştu. Ayrancı’nın, aday gösterilmediği için intihar ettiği öne sürülmüştü. Dün de bir diğer Bingöl aday adayı Ferhat Uslu, listeye tepki gösterdi. ‘AK Parti milletvekili aday adayının manifestosu’ başlıklı bir basın açıklaması yapan Uslu, İstanbul’dan müracaat eden Şebnem Kocakelçi’nin Bingöl 1. sıradan listeye sokulmasını eleştirdi. Adaylık sıralamasının düzeltilmesini istedi.

Avrupa’da Ozan Ceyhun sıkıntısı

Diğer bazı illerde de benzer sıkıntılar göze çarptı. Almanya kökenli sosyalist siyasetçi Ozan Ceyhun’un aday yapılması özellikle Avrupa teşkilatının tepkisini çekti. Ceyhun, Avrupa milletvekili sıfatıyla Avrupa Parlamentosu’nda 2002’de yaptığı konuşmada, Milli Görüş ve Berlin İslam Federasyonu’nun en az terör örgütleri kadar tehlikeli olduğunu öne sürmüştü. Ozan Ceyhun, 2003 yılında Milliyet gazetesinde yer alan habere göre türban için de ‘politik üniforma’ nitelendirmesinde bulunmuştu. Ceyhun, “Türban, başörtüsü değil. Türban politik bir üniforma ve tutucu, dogmatik bir İslam’ı temsil ediyor.” demişti.

Nur camiasında Sait Yüce rahatsızlığı

Nurcu cemaatlerin AKP şemsiyesi altında toplanmasına koordinatörlük eden ve özellikle Nur Risaleleri’nin devlet tekeline alınmasına önayak olan Barla Platformu Başkanı Sait Yüce’nin Amasya 2. sıradan aday yapılması da Nur camiasını rahatsız etti. Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz, “AKP, kadrosundaki ‘Nurcu’ kökenli isimlerden son kalanları da tasfiye ederken, bandrol çetesinin malûm ismini listeye koyarak ‘ödüllendirdi.” ifadelerini kullandı.

MUĞLA TEŞKİLATI, MUMCU İLE AKP’DEN AYRILAN HASAN ÖZYER’E SOĞUK

Bir diğer rahatsızlık oluşturan isim, Muğla’dan aday yapılan Hasan Özyer oldu. Özyer, 2002 seçimlerinde AKP’den milletvekili olmuş ama 2005 yılında Erkan Mumcu ile birlikte partiden istifa ederek ANAP’a geçmişti. Özyer, 367 krizinde de Meclis’e girmeyen milletvekilleri arasındaydı. Buna rağmen Muğla 1. sıradan aday yapıldı.

ADAY GÖSTERİLMEYİNCE MHP VE CHP’YE OY İSTEDİ

AKP’den milletvekili aday adayı olan Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Aybatılı, önceki gün YSK’ya teslim edilen listede yer almayınca partisinden istifa ederek CHP ve MHP için oy istedi. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Aybatılı, “Açıkça söylüyorum; CHP ve MHP için açık destek oluyorum. Açıktan oy istiyorum. CHP Isparta’da 2 milletvekili çıkarabilir. Bizi sevenler, bize destek olanlar bu çağrıya kulak verecek.” diye konuştu.
AKP torpilini elenince farketti

Şanlıurfa’dan AKP aday adayı olan ancak listelerde ismini göremeyince ilginç tepki gösteren isimler arasında işadamı Mustafa Göktaş da yer aldı. Daha önce “Ecevit, Demirel, Çiller döneminde kuraklık vardı. Şimdi 24 saat yağmur yağıyor. Niye? AK Parti’nin yüzü cennet ferah. Ferah refah… Bu iktidarın yüzünde hayır, bereket var. Allah imkan vermiş ne ben, ne sen durdurabilirsin.” diyen Göktaş, aday olamayınca ağız değiştirdi. Partisinden istifa ederek bağımsız aday olan Göktaş, “AKP’yi sildim, benim için bitti. Yalan parti. Beni yalana koyacaklardı. Ben yalana girmek istemiyorum. Delikanlı olacaksın, yalancı olmayacaksın. AKP’de her şey torpille dönüyor. Beni seçsinler artık torpil yok, sınav açılacak. AKP’de torpil var.” ifadelerini kullandı.
Listeye giremeyince Düzcelilere hakaret etti

Düzce’den aday adayı olan Elif Keçeci ise listeye girememesini küfür ve hakaret içerikli açıklamalarla protesto etti. Twitter hesabından, “Ben yokum listede kına yakın. Benim için önemli olan T. amcamın yanında olmak ama tabii Düzce’nin şerefs.. halkı asparagas haber yapmazsa. Çünkü Düzce her b.k beklenir, bu adi şerefs.....den.” diye yazdı.
ZAMAN
<< Önceki Haber AKP öyle bir ismi milletvekili adayı gösterdi ki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER