AKP Vizeleri kaldırmayan Avrupa için pasaportta istemeyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupalı turistlerin ülkeye sadece kimlikle girebilmelerini sağlayacak bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

SHABER3.COM

Büyük devletlerin yapması gereken Kendisine vize uygulayan , hatta söz verildiği halde kaldırmayan ülkelere karşı daha dik bir politika gütmektir. 

Fakat AKP dış politikası 'dik duruş' söylemlerine karşı tam tersi bir hareket içerisinde sırf Türkiye'nin Turist ihtiyacı için AB Ülke vatandaşlarından vizeyi bırakın pasaport istemeyi de kaldırmayı düşünüyor. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yurt dışından ülkemize gelecek insanlar ve turistlerin önündeki engelleri de buradaki arkadaşlarımızla birlikte çalışarak, değerlendirerek gerçekten bir bir kaldırıyoruz. Dünyanın her yerinden, özellikle Avrupa’dan turistlerin daha kolay gelebilmesi için uçuş sayılarının artırılması, vizelerinin kolaylaştırılması ve pasaport yerine kimlikle ülkemize gelebilmeleri için çalışıyoruz.” dedi.

Oysa Avrupa Birliği sayısız defa anlaşma yapılmasına rağmen  Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması için gerekli adımları atmıyor. Hatta son olarak AB Komisyonu Yunan adalarına  "kapıda vize" olarak anılan uygulamaya yeni turizm sezonu için onay vermedi


Uluslararası ilişkilerde en önemli esas 'Mütekabiliyet' tir. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar.

"Mütekabiliyet esâsı" şeklinde kullanılan terime örnek olarak vize uygulamaları gösterilebilir. Vize uygulamasındaki mütekabiliyete göre hükümetler, ülkeler arasında büyük sosyal ve ekonomik farklar olmadıkça, sadece kendi vatandaşlarına vize uygulayan devletlerin vatandaşlarına vize uygular. 

Hatta son günlerde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, bazı AB üyesi ülkelere vize uygulamasını sürdüren ABD, Kanada ve Brunei'ye "mütekabiliyet" gereği vize uygulama konusunu tartışıyor. 


<< Önceki Haber AKP Vizeleri kaldırmayan Avrupa için pasaportta istemeyecek Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER